Ci ăla din filmul lui Radu Jude, „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, una dintre cele mai mișto producții culturale românești din ultima vreme. Cine e Bobiță ăsta? Unul care e antisistem în timp ce e parte din sistem, unul care o arde haiducește-interlopește pe TikTok în timp ce e călcat în picioare ca angajat. Cam seamănă puțin cu fiecare dintre noi, nu?
Tot felul de contradicții vor ajunge la intensitate maximă în 2024. Și nu doar în România, unde treburile s-ar putea să iasă mai puțin dramatic decât pare acum. Războaiele din Gaza și Ucraina întind la maximum nervii populari europeni și nord-americani. Liderii au arătat o capacitate minimă de a analiza riscurile sau de a preveni orori. A fost încurajat un război fără precauție, fără posibilitate de pace în Ucraina, iar acum vine factura doar pentru Uniunea Europeană, pentru Germania mai ales, rămasă și fără gaz ieftin și cu cheltuieli de făcut pentru reechilibrarea unui Est făcut praf de Putin și de discursul eroic de rezistență încurajat cinic de SUA și de yesmeni europeni. În Gaza, după atacul îngrozitor al Hamas, a urmat oroarea împotriva civililor, oroare însoțită tot de lideri europeni care se tot solidarizau cu Netanyahu.
Cine-i Bobiță?
Radu Jude a lansat anul trecut acest film excelent, „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”. Este povestea Angelei, o angajată „pe proiect”, adică fără contract de muncă, fără vreo stabilitate, un prototip al muncii isterice pe puțini bani, bântuind în mașină tot Bucureștiul și mai adăugând și momente de Uber pentru completarea veniturilor. Totul e pe fugă, Angela nu doarme, aleargă tot timpul, totul se întâmplă la volan, sexul, drama, distracția. Angela își face un personaj pe TikTok, cu un filtru hidos, pe nume Bobiță, care vorbește tiktokeza, amestecul de violență verbală interlopă și conspiraționism tip „ce mai zic băieții la păcănele”.
Frumos la filmul ăsta e că e de fapt o paralelă cu o altă angajată, una de pe vremea comunismului, Angela din excelentul „Angela merge mai departe” (Lucian Bratu, 1981). Acolo, un personaj feminin se confruntă și el cu viața cotidiană bucureșteană tot din goana mașinii (taxi, nu Uber). Sunt niște diferențe mari, mai ales în ce privește munca, unele care ne arată poate de ce anual apar sondaje cu „nostalgicii” după comunism în plină creștere.
Acest avatar al Angelei, Bobiță, reprezintă perfect un soi de cetățean turmentat de mileniul III. Cetățeanul lui Caragiale era unul care se prefăcea derutat, el fiind turmentat nu de libertatea deciziei, ci de obsesia de a se lipi de ăia care sunt aleși de dinainte de alegeri prin jocuri de culise și șantaj.
Bobiță al lui Jude e noua față a angajatului aspirațional (venituri mici, aparență de middle class), un turmentat de alergătură, care nu mai evoluează într-o altă comunitate decât fake-ul virtual, care e ultraviolent în expresia intimă și ultraobedient în aparența lui publică. Angela are de aranjat un casting pentru o multinațională care își bate joc practic de oameni accidentați grav la locul de muncă. O face și gata, nu gândește prea mult, apoi își vede de postări.
Bobiță reprezintă și fața dublă a relației corporație versus cetățeni. Un cinism extrem dublat de o aparență politicoasă, dar fermă. Reprezentanta patronatului vestic ilustrează perfect fix agresiunea indolentă a „ordinelor de afară” pentru păduchii angajați estici.
TikTok-ul a fost cel mai mare eveniment social al ultimilor 5 ani. A venit în momentul în care smartphone-ul a ajuns la o mare parte din populația țării. Facebook a fost un eveniment pentru un procent urban restrâns, cei care posedau în anii 2010 telefoane scumpe.
Facebook a reprezentat rețeaua neoliberalismului românesc - un 10-20% care se credeau diferiți, „frumoși și liberi”. TikTok abia a fost rețeaua care a inclus pe toată lumea la grămadă. Iar șocul a fost măreț. În primul rând de limbaj.
Normal, aveai deja în statistici faptul că ai din ce în ce mai multe milioane excluse de la educație, ce te așteptai?, la bătăi cu flori lingvistice? TikTok-ul are și el pretenția aberantă că reprezintă poporul - însă și aici se face selecția în funcție de indicii virali - exhibiționism în exces, filtrare minimă a tâmpeniilor, un adevărat festival de oportunism scabros.
Bobiță al lui Jude e o glumă, varietatea de violență, cinism și agresiune verbală din rețele e infinit mai mare. Cea mai mare prostie e să crezi că TikTokul generează așa ceva. Nu, TikTok doar preia un adevărat tsunami de prostii, false credințe, manipulări deja existente. Interlopul și starleta de onlyfans au luat un avans public incredibil. Lumpenul e star-ificat. Totul condimentat cu țepe „pă crypto”, un adevărat festival public despre cum să faci bani ușor, ca-n anii ’90 cu Caritas.
Ce se va întâmpla în 2024
Tensiunile dintre diverse feluri de a vedea lumea dintre diverse clase sociale, dintre diverse zone geografice sunt intensificate de astfel de rețele sociale. Algoritmii vor livra steroizi mediatici personalizați, va radicaliza destulă lume pe porțiuni mici, fără să se simtă nimic la nivel macro. Așa că, sigur, Bobiță va fi extrem de imprevizibil în cabina de vot. De ce?
Pentru că o cabină de vot seamănă din ce în ce mai mult cu canal de expresie sub acoperire pe TikTok, nu cu un loc al responsabilității.
Ciolacu se simte deja președinte. PSD-PNL visează la o guvernare antiextrema dreaptă destul de comodă. Numai că au anihilat complet aproape presa cu reclamă electorală. Complicitatea PNL-PSD irită teribil mai ales că nu mai răspund deloc la întrebări urgente despre nimic. O debandadă de privilegii polițienisto-judecătorești sunt dublate de cazuri incredibile de fraudă, sfidare a legii, accidente tragice generate de corupție.
Apoi, discursul anticorporații s-a accentuat real, popular, nu e de la AUR! AUR doar profită de asta - și are o agendă ascunsă, aceea de a susține un cel puțin la fel de imoral „capital local”. Oamenii au dezvoltat o din ce în ce mai mare neîncredere față de lipsa de transparență: liberalizări noi și inflație fără control în coșul minim, până la achiziții netransparente pline de interlopi și dubioși pentru ieșirea din pandemie. Sigur că toate sunt presărate de aberații antivacciniste și antisistem de peșteră, dar ele ne indică doar că există suspiciune maximă venită din partea unor cetățeni care nu se simt în niciun fel parte din vreo comunitate.
Angela lui Radu Jude explică de ce înjură ca apucata pe TikTok: face „critică prin caricaturizare extremă”, ne anunță ea. Problema apare atunci când critica seamănă perfect cu discursul criticat. Ceea ce părea extrem în 2022 nu mai e deloc extrem în 2024.
Nici măcar extrema dreaptă europeană nu mai e așa „extremă”: a fost normalizată, e peste tot la putere. E și procesul prin care trece Simion și al său AUR. S-a normalizat așa de tare că în curând o să vâneze antisemiți în numele lui Netanyahu.
Așa că să nu vă mirați dacă ne trezim cu scenarii mai puțin previzibile: de exemplu un pol al dreptei, fără PSD, care să se delimiteze doar de Șoșoacă, personaj care pare angajat expres să o facă pe „ultraextremista” ca să pară Simion mai curățel pentru guvernare. La fel, PSD n-ar avea nicio problemă să ia AUR la guvernare, în urma aceluiași proces european de spălare.
Însă toată lumea uită că „Bobiță” de pe Tik Tok o duce ca dracu‘ în viața reală. Că țopăiala lingvistică scabroasă indică instabilitate nebună, o lipsă de opțiuni și mai nebună, o tensiune socială fără nicio speranță. Angela-Bobiță în filmul lui Jude își găsește echilibrul doar gonind între hiperexploatare și eliberare prin deversare de înjurături. Nu înjurăturile ar trebui să domine, înjurăturile și glumițele sunt fundamental destinate să nu schimbe nimic.
Cu cât ai mai multă cultură a bancului și umorului, cu atât asta ne indică o anchilozare socială teribilă. De aia și merge atât de bine stand-up-ul, probabil. Să nu uităm că „Bobiță” al lui Jude e omniprezent: țipătul antisistem și adulația oarbă și prostească prosistem merg brici unul cu celălalt. Tensiunea între cele două personalități ale cetățeanului modern va cutremura 2024 cu noi doze de imprevizibil.
<iframe width="700" height="400" src="https://www.youtube.com/embed/1lvytjH9_Hs?si=5QosU-Hdi_UBTj4C" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>