3 informații vechi și noi despre spuma poliuretanică

acum 1 an 94

Proprietarii de locuințe și lucrătorii din construcții care nu cunosc multe despre spuma poliuretanică pot afla chiar acum trei informații noi pentru ei. De asemenea, cunoscătorii au ocazia să-și reîmprospăteze memoria sau să se asigure că nu le scapă nimic important privitor la acest material-minune în izolații.

Pentru cunoscători, informațiile de mai jos ar trebui să fie știute deja, dar fiindcă subiectul este de mare complexitate, este posibil ca măcar una să reprezinte o noutate. Informațiile de mai jos sunt preluate de la Isoterm firma de izolații spumă care se implică activ în informarea publicului interesat de izolații termice de calitate.

1. Spuma poliuretanică cu celulă închisă este cu până la 50% mai eficientă

O clasificare a spumei poliuretanice se poate face după structura moleculară a acesteia: cu celulă deschisă, așadar poroasă, de densitate medie, și cu celulă închisă, de densitate mult mai mare. Varianta cu celulă închisă este atât de densă încât, prin măsurarea coeficientului său de transfer termic, se obține o valoare ce variază între 0.022 W/m*K și 0.028 W/m*K.

Comparând valoarea cu cea înregistrată la materialele tradiționale de izolare termică, spre exemplu vata bazaltică sau polistirenul, ce variază sensibil în jurul valorii de 0.04 W/m*K, reiese clar că eficiența la spuma cu celulă închisă este mai mare cu aproape 50%. De aici se poate merge mai departe pe firul raportului calitate-preț.

2. Izolațiile din spumă sunt veritabile sisteme – spre deosebire de cele clasice

Factorii care conduc la izolarea termică cu succes sunt mai mulți în cazul spumei poliuretanice. Isoterm este una dintre firmele de specializare înaltă care privesc spuma ca un sistem. Aceasta:

  • Importă compușii din care se realizează spuma (poliolul și izocianatul) numai de la producători de top la nivel global;
  • Utilizează aparate de pulverizare spumă perfect funcționale și în setările corecte de unghi, viteză, temperatură ori procentaj;
  • Inițial face un audit al imobilului de izolat, ca să poată stabili tipurile de spumă potrivite pentru fiecare suprafață (pereți interiori/exteriori, planșeu, pod/mansardă etc.);
  • Ține cont inclusiv de zona geografică și de sezon – lucruri ce pot influența decizia privind grosimea optimă a straturilor de spumă.

3. Dincolo de aparențe, spuma poliuretanică are un cost accesibil, ușor suportabil

Deși costul spumei izolatoare este în general mai ridicat decât al celorlalte materiale de pe piață în valoare absolută, pentru o înțelegere corectă a informației este necesar puțin context:

  • Doar spuma poliuretanică cu celulă închisă costă semnificativ mai mult decât alte materiale izolatoare din piață, cea cu celulă deschisă având costuri comparabile cu cel pentru vată ori pentru polistiren. În lucrările de izolare se stabilește deseori utilizarea alternativă a celor două tipuri de spumă.
  • Datorită modului de aplicare – prin pulverizare, costurile adiționale privind cadrele de susținere, diblurile, mâna de lucru etc. dispar. Iată de ce costul materialului izolator ocupă un procent mai mare din costul total al lucrării de izolare, beneficiarul putându-se concentra pe un material de calitate mai bună fără să crească bugetul alocat.
  • Faptul că izolațiile spumă se pulverizează continuu și direct pe suprafața de izolat conduce către eliminarea riscului de creare a punților termice (adică a zonelor prin care căldura este scăpată printre degete), deci către o diminuare a facturii la energie chiar și cu până la -30% lună de lună, an de an, timp de mai multe decenii. Mai multe cifre în acest sens sunt disponibile pe site-ul Isoterm.

The post 3 informații vechi și noi despre spuma poliuretanică appeared first on Cotidianul RO.

Sursa: https://www.cotidianul.ro/3-informatii-vechi-si-noi-despre-spuma-poliuretanica/

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.