7 foști soldați sârbi bosniaci, arestați sub suspiciunea de genocid. Sunt acuzați că au ucis 800 de oameni în masacrul de la Srebrenița, din 1995

acum 11 luni 80

Cei 7 foști soldați sârbi bosniaci arestați vineri, 15 decembrie, de Agenția de Investigare și Protecție a Statului bosniac (SIPA) sunt suspectați că au participat la genocidul de la Srebrenița (11-22 iulie 1995), relatează agenția maghiară MTI, citată de Blikk.


Potrivit SIPA, foștii militari au fost arestați la Zvornik, estul Bosniei și Herțegovina, iar acuzarea îi suspectează că au participat la uciderea a 800 de victime bosniace în timpul războiului bosniac (1992-1995) ca membri ai unității Zvornik a armatei sârbe bosniace.


8.000 de musulmani, uciși în masacrul de la Srebrenița


Srebrenița a fost sub protecția ONU în timpul războiului bosniac, însă trupele sârbe bosniace au ocupat orașul la 11 iulie 1995, profitând de inacțiunea forțelor de menținere a păcii. Au luat 8.000 de ostatici, bărbați și băieți musulmani, care au fost uciși cu brutalitate în zilele următoare.


Curtea Penală Internațională de la Haga a clasificat măcelul drept genocid în verdictul său împotriva mai multor inculpați, iar ceea ce s-a întâmplat este considerat cel mai grav asasinat în masă comis în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.


Potrivit poziției oficiale sârbe, la Srebrenica au fost comise crime teribile, dar nu pot fi clasificate drept genocid.


Aproximativ 35.000 de oameni au dispărut în războiul bosniac dintre 1992 și 1995, dintre care aproximativ 7.600 sunt încă căutați. Majoritatea au dispărut în jurul Srebreniței.


Principalii beligeranți au fost forțele Republicii Bosnia și Herțegovina și cele ale auto-proclamatelor entități sârbe bosniace și croate bosniace din Bosnia.


Echipele de căutare continuă să lucreze pentru găsirea cadavrelor, dar munca lor este îngreunată de faptul că, în multe cazuri, după război, făptașii au dezgropat rămășițele și le-au mutat în alte locuri pentru a ascunde probele.


În cele mai multe cazuri, victimele pot fi identificate doar prin teste ADN. Ca rezultat al cercetărilor, noi victime identificate sunt înmormântate în fiecare an.


Un bărbat se reculege prin mormintele victimelor de la Srebrenița. Foto; Hepta

Karadzici și „Măcelarul din Balcani”, condamnați pe viață


În 2008 și în 2011, Serbia l-a capturat și extrădat pe fostul președinte sârb bosniac Radovan Karadzici, acuzat de crime de război, și pe comandantul armatei sârbe bosniace Ratko Mladici, cunoscut drept „Măcelarul din Balcani”, liderul Armatei Republicii Srpska, la Curtea Penală Internațională de la Haga. Juriul i-a condamnat pe amândoi la închisoare pe viață.


Curtea Penală Internațională și instanțele naționale au condamnat până acum peste 50 de persoane la un total de peste 700 de ani de închisoare.


Veteranii din Zvornik amenință cu proteste și blocarea drumurilor


4 persoane au fost condamnate la închisoare pe viață pentru genocid, crime împotriva umanității și alte crime împotriva bosniacilor din Srebrenița.


Cele mai multe dintre verdictele pentru ceea ce s-a întâmplat au fost pronunțate de instanțele bosniace, dar au existat și verdicte la Haga, în Serbia și Croația.


La aflarea veștii arestărilor, veteranii din Zvornik au anunțat proteste și închiderea drumurilor, spunând că membrii armatei sârbe bosniace au luptat doar pentru libertate și compatrioții lor în timpul războiului.


Foto: Profimedia


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/7-fosti-soldati-sarbi-bosniaci-arestati-sub-suspiciunea-de-genocid-masacrul-de-la-srebrenita-4750172

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.