Starship, cea mai mare navă spațială din lume, lansată la ora 15.03, ora României, de la baza din Texas, SUA, a explodat la mai puțin de zece minute de la cel de-al doilea zbor de probă, după ce s-a despărțit de racheta principală de propulsie, informează Daily Mail.
Centrul de control al misiunii a pierdut contactul cu nava spațială a lui Elon Musk la opt minute de la testul de 90 de minute, când racheta se apropia de marginea atmosferei Pământului. Imaginile live difuzate pe X, fostul Twitter, par să arate o explozie, în momentul în care Starship se afla la o altitudine de 148 kilometri.
Congrats to the teams who made progress on today’s flight test. Spaceflight is a bold adventure demanding a can-do spirit and daring innovation. Today’s test is an opportunity to learn—then fly again. Together @NASA and @SpaceX will return humanity to the Moon, Mars & beyond. https://t.co/QGjwr45KM1
— Bill Nelson (@SenBillNelson) November 18, 2023După două minute de la lansare, propulsorul și nava spațială combinate se deplasau cu peste 3.300 km/h și se aflau la peste 40 km în aer. La trei minute după decolare, propulsorul s-a separat cu succes de modulul principal, care va transporta pasagerii într-un zbor real.
Booster-ul a explodat 30 de secunde mai târziu în ceea ce a fost numit „dezasamblare rapidă neprogramată", conform descrierii normale a SpaceX pentru o explozie - dar Starship a continuat în atmosfera suborbitală la viteza de peste 24.000 km/h.
Cu Starship s-a pierdut legătura la opt minute de la lansare. „Am pierdut datele de la a doua etapă... s-ar putea să fi pierdut a doua etapă”, a declarat John Insprucker, inginer SpaceX, vorbind într-o transmisiune în direct pe rețeaua de socializare X.
Probabil că echipele SpaceX au aruncat în aer de la sol în mod deliberat naveta Starship, cu ajutorul sistemului de anulare a zborului (Flight Termination System —FTS). Acesta este gândit să fie acționat când un vehicul spațial are probleme și nu mai poate respecta traiectoria proiectată de la sol.
SpaceX a postat pe rețeaua X (ex-Twitter) un mesaj în care felicită echipa care a lucrat la acest al doilea test. Nu se spune nimic despre ce a mers prost, ci doar despre ce a fost în regulă: „Starship s-a ridicat cu succes datorită puterii celor 33 de motoare Raptor de pe booster-ul Super Heavy și s-a reușit separarea celor două trepte”.
Testul a avut loc la doar șapte luni de la prima lansare din aprilie, în care nava a explodat la patru minute după decolare.
FOTO: Profimedia