Americanul Lawrence Faucette, în vârstă de 58 de ani, a fost supus, în luna septembrie, unei operaţii de transplant cu o inimă de porc modificată genetic, a doua efectuată vreodată la un om, relatează News.ro.
La o lună de la o procedură experimentală de transplant de inimă de porc modificată genetic la un pacient cu o boală cardiacă în stadiu terminal, medicii spun că inima acestuia funcţionează de una singură şi nu prezintă semne de respingere.
Doctorul Bartley Griffith, director al Programului de transplant cardiac şi pulmonar de la facultatea de medicină a Universităţii din Maryland, care a efectuat operaţia, a spus că echipa medicală care se ocupă de acest pacient consideră că funcţia sa cardiacă este excelentă.
„Nu există nicio dovadă de infecţie sau de respingere în acest moment”, a declarat medicul Bartley Griffith.
La rândul său, doctorul Muhammad Mohiuddin, directorul Programului de xenotransplant cardiac al UMMC, a declarat, vineri, că „retragem toate medicamentele care îi susţineau iniţial inima. Aşa că acum inima lui face totul pe cont propriu”.
Medicul a precizat că echipa care îl îngrijeşte pe bărbat se asigură acum că el are puterea de a îndeplini funcţiile de rutină.
„Arată ca o inimă complet normală. Şi asta este cu siguranţă ceea ce ne-am dorit”, a precizat doctorul Muhammad Mohiuddin
De asemenea, medicii l-au supus pe pacientul american la un tratament experimental cu anticorpi pentru a suprima şi mai mult sistemul imunitar şi a preveni respingerea inimii de porc.
Lawrence Faucette continuă să fie monitorizat pentru orice semne de respingere sau orice dezvoltare a unor virusuri care există la porci.
Animalul donator a fost, de asemenea, atent analizat pentru a se detecta orice semne de virus sau agenţi patogeni.
Spitalul a declarat că americanul şi-a dat consimţământul deplin pentru acest tratament experimental şi a fost informat cu privire la toate riscurile.
În plus, acesta a fost supus unei evaluări psihiatrice complete şi a discutat cazul său cu un etician medical.
Transplantul revoluţionar de inimă de porc într-un primitor viu a fost efectuat pentru a doua oară în istoria medicală.
Intervenţia chirurgicală revoluţionară a fost efectuată pe 20 septembrie, la Centrul Medical al Universităţii din Maryland (UMMC), Statele Unite, de către aceeaşi echipă care a efectuat şi primul transplant experimental, o premieră medicală, în ianuarie anul trecut.
Pacientul nu era eligibil pentru un transplant de inimă tradițional
Boala de inimă şi afecţiunile preexistente ale bărbatului l-au făcut neeligibil pentru un transplant de inimă umană tradiţională.
Bărbatul a fost internat pentru prima dată la UMMC pe 14 septembrie, după ce a prezentat simptome de insuficienţă cardiacă. În timp ce se afla în spital, inima sa s-a oprit de două ori şi a putut fi readusă la viaţă doar cu ajutorul unui defibrilator automat.
Intervenţia chirurgicală experimentală de xenotransplant a primit undă verde prin programul de uz compasional (pentru pacienţi fără opţiuni terapeutice) al Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA).
Xenotransplantul înseamnă transferul de ţesuturi, celule, organe, de la un animal la altul dintr-o specie diferită.
Inima de porc utilizată provine de la un porc modificat genetic de la Revivcor, o filială a United Therapeutics Corporation.
Animalului i-au fost editate 10 gene, iar trei geneau fost şterse sau inactivate pentru a elimina zahărul alfa gal din celulele sanguine ale porcului, care poate declanşa o reacţie severă în sistemul imunitar uman, provocând respingerea organului.
O altă genă de porc a fost modificată pentru a controla creşterea inimii de porc, în timp ce şase gene umane au fost adăugate în genomul animalului pentru a creşte acceptarea sa de către sistemul imunitar al beneficiarului.
FDA a autorizat pentru prima dată porci editaţi genetic pentru o potenţială utilizare terapeutică şi consum în 2020 .
În prezent, nu există studii clinice care să utilizeze organe de porc pentru transplanturi la fiinţe umane vii.
FOTO: Hepta