Poeta, prozatoare şi eseista Angela Marinescu a murit, vineri, 3 noiembrie, la vârsta de 82 de ani, au anunţat mai mulţi scriitori apropiaţi de poetă.
„Aflu că s-a stins azi Angela Marinescu la 82 de ani, cea mai importantă poetă din literatura română. Vocea ei a reformat poezia de până la ea și a modificat-o radical și ireversibil pe cea de după ea. Am scris asta în repetate rânduri, atâta forță în poezie îi face pe mulți să pălească sau să pară fake”, a anunţat scriitorul Ştefan Baghiu pe Facebook.
Angela Marinescu (pseudonim al Basarabei-Angela Marcovici) s-a născut la 8 iulie 1941, la Arad.
A debutat cu poeme în revista "Tribuna" de la Cluj, în 1965, iar editorial, în 1969, cu volumul "Sânge albastru". Alte volume ale sale sunt: "Ceară" (1970), "Poezii" (1974), "Poeme albe" (1978), "Structura nopţii" (1979), "Blindajul final" (1981), "Var" (1989), "Parcul" (1991), "Cocoşul s-a ascuns în tăietură" (1996), "O interpretare posibilă la Evanghelia după Toma" (1997), "Satul în care mă plimbam rasă în cap" (volum de eseuri, 1997), "Blues. Parcul" (1997), "Skanderbeg" (1998), "Fugi postmoderne" (2000), "Îmi mănânc versurile" (2003), "Poeme de sus în jos" (2003), "Limbajul dispariţiei" (2006), "Întâmplări derizorii de sfârşit" (2006).
„O scriitoare fabuloasă, un om complicat, provocator și intens”
„Angela a fost o forță a naturii, o scriitoare fabuloasă și un om complicat, provocator și intens. După o luptă de aproape trei săptămâni ce a urmat unui accident vascular cerebral agravat în spital de covid și apoi de septicemie, ne părăsește unul dintre cei mai puternici și mai obsedanți poeți care au scris în limba română”, a scris şi poetul şi traducătorul Claudiu Komartin.
„A murit una dintre marile poete ale literaturii române, Angela Marinescu. Viața i-a fost totuna cu literatura, fără resturi, chiar cu un masochism asumat. O femeie dificilă, dar de înțeles și admirat, până la urmă. A scris cum și-a dus zilele, și are suferință cât pentru zece vieți în versuri!, alergică la concesii. Dumnezeu s-o odihnească!”, scris şi poetul şi publicistul Alexandru Petria.
A vrut să fie gimnastă, a studiat Medicina
Angela Marinescu a absolvit cursurile Liceului „Moise Nicoară” din Arad (1955-1962). A vrut să fie gimnastă, dar cariera sa de gimnastă a fost brutal întreruptă de o gravă tuberculoză care, între 15 și 26 de ani, i-a marcat puternic tinerețea. A studiat medicina la Institutul de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, arată o biografie preluată de Radio România Cultural din volumul „Dicţionarul general al literaturii române”, apărut sub egida Academiei Române.
Nu a absolvit însă Medicina, ci a obţinut o diplomă în psihologie în 1972 la facultatea de specialitate din cadrul Universității București. A lucrat ca psiholog la Spitalul CFR din Bucureşti (1973) şi asistentă medicală la Spitalul de Oncologie (1979-1981). Între 1990-1996 a fost redactor corespondent la revista „Vatra”.
Angela Marinescu a vorbit mereu, cu luciditate şi fără reţinere, despre toate momentele grele pe care le-a colecţionat în biografia. În interviurile acordate jurnaliştilor, Angela Marinescu povestea fără autocenzură unele dintre cele mai tulburătoare momente din trecutul său.