Acte necesare pentru numere roșii în 2024. Pentru înmatricularea provizorie a mașinii, perioadă în care autovehiculul va avea numere roșii, ai nevoie de mai multe documente. Iată care sunt acestea:
Dacă tocmai ai achiziționat o mașină, din țară sau din străinătate, pentru a putea circula în mod legal imediat, poți apela la înmatricularea provizorie, timp în care autovehiculul va avea numere roșii. Alternativa numerelor roșii este limitată ca timp, însă este foarte utilă până când reușești să obții toată lista cu acte necesare pentru înmatriculare auto permanentă.
Acte necesare pentru numere roșii în 2024
Cererea solicitantului
Contractul de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie - RCA (original și copie)
Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului (original şi copie)
Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine în cazul vehiculului care a mai fost înmatriculat în alt stat, în original și în copie. În lipsa acestor documente, autorizarea provizorie pentru circulație se va efectua pentru o perioadă de maximum 5 zile, dar care nu poate depăși data la care expiră asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie.
Actul de identitate al solicitantului (original și copie). În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului), precum şi împuternicirea reprezentantului legal al acestora; Delegaţie;
Dovada plăţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie - 13 lei (se poate achita la ghișeul de depunere documente)
Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numere roșii provizorii (se poate achita la ghișeul de depunere documente)
Copia declarației vamale, după caz, pentru vehiculele achiziţionate din afara UE, pentru care se solicită autorizarea de circulaţie provizorie pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depăşesc 30 de zile.
Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.
Vezi și ce este talonul auto sau certificatul de înmatriculare
Cât costă să obții numerele roșii pentru înmatricularea provizorie
Plăcuțele cu numere roșii provizorii costă 40 de lei, taxă ce poate fi plătită, pe loc, la ghișeul unde se depun actele. Pe lângă această taxă, se mai plătesc 13 lei pentru autorizația de circulație provizorie. Aceste taxe se pot achita la ghişeul unde se depun documentele, la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Ce valabilitate au numerele roșii în 2024
Autorizația provizorie și numerele roșii sunt valabile 30 de zile de la data eliberării. Dacă în acest timp, proprietarul nu și-a putut înmatricula vehiculul, acesta mai poate face încă o cerere, pentru un alt rând de numere roșii ce sunt valabile încă 60 de zile.
O alternativă posibilă din 2021 este ca, în cazul în care pentru autovehiculul respectiv nu s-a mai eliberat niciun set de numere provizorii, primul set poate fi eliberat pe o perioadă de 90 de zile, cu condiția ca polița RCA să fie valabilă pentru minimum 90 de zile.
Este important de știut că în cazul în care s-au eliberat 3 rânduri de numere roșii, reglementarea nu se mai aplică.
Vezi și cum verifici dacă numărul ales este disponibil
Cum înmatriculezi o mașină cu numere roșii. Acte necesare în 2024
În cazul în care a expirat valabilitatea autorizației provizorii de circulație sau vrem pur și simplu să înmatriculăm permanent o mașină cu numere roșii, este nevoie de următoarele acte:
Cerere înmatriculare auto;
Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului ce are viza ANAF (în cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia)
Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 de lei, se poate achita numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;
Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.
Copia contractului RCA în termenul de valabilitate al acestuia;
Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie.
Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român – 539 de lei - în cazul mașinilor cumpărate din afara țării
Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia;
Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.