Michael Evertz, 64 de ani, a ajuns cu bicicleta de la Berlin, Germania, la conferința climatică de la Dubai (Emiratele Arabe Unite) în 222 de zile, relatează Heute și The National.
Evertz, Economist și cercetător în domeniul durabilității, ar putea intra în istoria Conferinței Mondiale privind Clima de la Dubai ca fiind persoana cu „cea mai prietenoasă călătorie cu clima”.
În timp ce cei mai mulți dintre participanții la COP28, inclusiv președintele Klaus Iohannis, au călătorit cu un zbor regulat sau cu un jet privat, bărbatul de 64 de ani a ajuns la summit-ul climatic cu bicicleta!
Berlinezului i-au trebuit 222 de zile să ajungă la destinație în Emiratele Arabe Unite. După ce a început la Berlin de Ziua Pământului, 22 aprilie, Evertz a călătorit prin Germania, Franța, Austria, Italia, Albania, Macedonia de Nord, Grecia, Turcia, Liban, Siria, Iordania și Arabia Saudită, înainte de a-și încheia călătoria în Dubai.
View this post on Instagram
A post shared by Michael Evertz (@expedition_hope_earth)
50.000 de metri diferență de nivel, maximul 120 de kilometri pe zi
Germanul spune că a urcat în jur de 50.000 de metri diferență de nivel în călătoria sa. A parcurs între 50 și 120 de kilometri în fiecare zi.
A trebuit să depășesc perioade lungi în Grecia și în Turcia cu temperaturi de 50 de grade Celsius. Și acest lucru este pur și simplu insuportabil atunci când mergi cu o bicicletă care cântărește 55 de kilograme cu tot cu bagaj și apoi trebuie mai să urci și munții.
Michael Evertz:
Evertz recunoaște că s-a gândit să renunțe de mai multe ori. „Dar a doua zi dimineață, când mă uitam în oglindă, îmi spuneam: «Nu, trebuie să continui să lupți»”.
„Observator” la COP28
Veteranul de 64 de ani a participat la cea de-a 29-a Conferință Mondială privind Clima (30 noiembrie-12 decembrie 2023) în calitate de „observator”.
El a explicat, într-un interviu pentru agenția germană DPA, de ce a ales să parcurgă distanța cu bicicleta: „Sunt în mișcare pentru a conecta oamenii între ei. Vreau să inițiez o cooperare, nu doar să rezolvăm problema climei, ci și alte crize ale civilizației".
„Această călătorie este o misiune de a evidenția urgența abordării problemelor de mediu la scară globală. În ciuda tuturor obstacolelor, determinarea și pasiunea mea pentru cauză m-au făcut să pedalez înainte cu speranța de a inspira pe mulți pe parcurs”, a subliniat Evertz.
View this post on Instagram
A post shared by Michael Evertz (@expedition_hope_earth)
„Am avut o situație interesantă în Liban, cu 95 de campionagii și un biciclist, eu, pe șosea. S-au oprit și m-au aplaudat. Toată lumea iubește proiectul meu. Bunătatea oamenilor este de necrezut. Am fost invitat de pompierii din Liban să petrec noaptea împreună cu ei. Iar oamenii din Arabia Saudită au fost foarte generoși", a declarat Evertz.
View this post on Instagram
A post shared by Michael Evertz (@expedition_hope_earth)
Pregătește o „porție” de 19.000 de kilometri, până la Capul Bunei Speraanțe”
Dubai este o „stație” în drumurile lui Evertz. „Cel mai ecologic participant la summit” vrea să meargă cu bicicleta în Africa de Sud, „o porție de 19.000 de kilometri, prin alte 17 țări. Din Cairo, Egipt, voi traversa Africa de la nord la sud, până la Capul Bunei Speranțe”.
„Cursa mea nu este un simplu maraton de ciclism”, afirmă berlinezul.
View this post on Instagram
A post shared by Michael Evertz (@expedition_hope_earth)
Trăim pe o planetă atât de minunată și cu oameni incredibil de minunați și nici măcar nu ne dăm seama de asta.
Michael Evertz: