Executivul condus de liberalul Mark Rutte, şi-a exprimat vineri preocuparea cu privire la ajutorul militar oferit Ucrainei de Olanda, în cazul în care Geert Wilders și partidul său de extremă dreapta, care au câştigat miercuri alegerile legislative, ar prelua guvernarea, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Partidul Libertăţii (PVV) condus de Wilders „nu s-a arătat niciodată foarte entuziasmat de sprijinul pentru Ucraina şi chiar s-a definit ca prorus", a semnalat titulara Ministerului Apărării olandez, Kajsa Ollongren.
Aceasta a mărturisit că a primit întrebări din partea colegilor ei din alte ţări, care se tem că, dacă Wilders ajunge premier, Olanda s-ar putea să nu mai furnizeze Ucrainei avioanele F-16 promise sau să înceteze orice alt sprijin oferit Kievului.
Olanda a transferat deja în România cinci avioane F-16 folosite pentru instruirea piloţilor ucraineni.
Într-un mesaj adresat partidelor de dreapta care vor negocia cu Wilders o posibilă coaliţie, ministrul Kajsa Ollongren, membră a partidului progresist D66, le-a cerut acestora „să aibă în vedere că este vorba de asemenea despre propria noastră securitate” şi nu doar de solidaritatea faţă de Ucraina.
În programul său electoral, partidul lui Wilders a făcut referire la „agresorul rus” care „a invadat ilegal Ucraina", dar la voturile din parlamentul olandez formaţiunea PVV s-a opus adesea ajutorului financiar şi militar oferit Ucrainei, inclusiv furnizării avioanelor multirol F-16.
Pe de altă parte, platforma de investigaţii jurnalistice Follow the Money (FTM) a susţinut recent, invocând documente ce ar fi fost furnizate de hackeri ucraineni, că începând din anul 2013 Kremlinul a dezvoltat cu succes legături cu PVV şi că Wilders a încercat să ascundă conexiunile partidului său cu Rusia.
Formaţiunea PVV a obţinut cele mai multe voturi la alegerile desfăşurate miercuri pentru camera inferioară a parlamentului olandez, unde a câştigat 37 din cele 150 de mandate, situaţie care îi dă prioritate pentru a încerca formarea unei coaliţii de guvernare.