Armita Gerawand, 16 ani, aflată în comă după ce a fost agresată de ofițerii așa-numitei „poliții a moralității” din cauză că nu purta hijab, este în moartă cerebrală, transmite agenția Reuters, care preia presa de stat de la Teheran.
Armita Gerawand, o tânără originară din Kermanshah, cu domiciliul în Teheran, „a fost agresată sever, pe 1 octombrie, de autorități în stația Shohada, la metroul din Teheran”, pentru „nerespectarea purtării obligatorii a hijabului”.
Grupul pentru drepturile omului kurdo-iranian Hengaw a făcut publică spitalizarea Armitei Geravand, pe 3 octombrie, publicând fotografii ale fetei de 16 ani pe reţelele de socializare care o arătau inconştientă, cu un tub respirator şi bandaj deasupra capului, vizibil pe suport vital.
Reuters nu a putut verifica independent imaginile.
Potrivit portalului de știri în exil IranWire, Gerawand a suferit o lovitură puternică la cap, a fost transportată la spital, iar din 3 octombrie este în comă. De asemenea, mama tinerei a fost arestată.
Instituțiile de presă de stat și oficialii guvernamentali au negat agresiunea fizică asupra tinerei. Citând autoritățile metroului din Teheran, presa de stat a scris că „Armita Gerawand a leșinat din cauza tensiunii arteriale scăzute”.
„Cele mai recente monitorizări privind starea de sănătate a lui Geravand indică faptul că starea ei de moarte cerebrală pare sigură, în ciuda eforturilor personalului medical”, a informat presa de stat.
Conducerea teocratică din Iran a impus restricţii la îmbrăcămintea femeilor de când o revoluţie populară l-a detronat pe şahul secular, susţinut de Occident, în 1979.
În ultimele săptămâni, autoritățile din Iran au crescut presiunea asupra femeilor pentru a respecta reglementările stricte privind îmbrăcămintea, inclusiv purtarea hijabului islamic.
Femeile și fetele din Iran care încalcă codul vestimentar strict impus de stat riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare și amenzi mai mari decât până acum, între 180 și 360 de milioane de riali (n.r. 3.073-7.947 de euro), prevede un proiect de lege aprobat, luna trecută, de parlamentul iranian.
În urmă cu un an, în septembrie 2022, moartea tinerei kurde Mahsa Amini a stârnit proteste la nivel național față de regimul de la Teheran. Oamenii au cerut respectarea drepturilor cetățenilor.