Aeroportul Internațional Henri Coandă-Otopeni și Aeroportul Băneasa-Aurel Vlaicu sunt pregătite pentru operarea pe fluxuri separate Schengen, iar din 31 martie, pasagerii nu vor mai trece pe la ghișeele de control de frontieră, a anunțat miercuri, 10 ianuarie, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).
„CNAB a luat din timp toate măsurile necesare pentru ca infrastructura să asigure o operare fără neconformități și în colaborare cu instituțiile abilitate, în special cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, a pregătit procedurile specifice”, se arată în comunicat.
Din totalul traficului internațional, două treimi dintre pasageri călătoresc către sau dinspre destinații Schengen, iar odată cu intrarea României în Air Schengen, care va avea loc pe 31 martie, pasagerii nu vor mai trece pe la ghişeele de control de frontieră, acestea urmând a fi relocate.
„Fluxurile de pasageri sunt pregătite pentru operare, iar ghișeele de control destinate fluxurilor non-Schengen, atât pentru ieșirea din țară, cât și pentru intrare, sunt deja amplasate pe poziții și racordate la rețeaua informatică. Pregătirile s-au încheiat încă de la finalul anului 2022, și numai decizia nefavorabilă a Consiliului JAI a făcut ca acestea să nu intre atunci în funcțiune”, a precizat CNAB.
Autoritățile au mai spus că mare parte a infrastructurii de terminal de la Aeroportul Otopeni, cea dată în folosință în 2011 și 2012, a fost proiectată pentru sistemul Schengen/non-Schengen.
Bulgaria și România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie
Consiliul Uniunii Europene a votat în seara de 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen din 31 martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.
Austria a pus trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a imigranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Comisia Europeană a precizat că discuțiile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua anul viitor și că o decizie va fi luată într-un interval de timp rezonabil, iar surse guvernamentale au spus pentru Libertatea că accederea în Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025.