Lista cu acte necesare pentru șomaj în 2024 nu este deloc una stufoasă, procedura de obținere a ajutorului de șomaj fiind una destul de simplă. Iată ce documente sunt necesare și cum se calculează indemnizația de șomaj în 2024.
Potrivit legii, indemnizaţia de şomaj reprezintă o compensaţie parţială a veniturilor, atât pentru persoanele care-și pierd locul de muncă, cât și pentru absolvenții instituţiilor de învăţământ care nu și-au putut găsi un loc de muncă. Pentru a primi ajutorul de șomaj în 2024, sunt necesare mai multe acte care vor fi depuse la ANOFM- Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Acte necesare șomaj în 2024
Persoanele care vor să depună dosarul cu acte necesare pentru șomaj trebuie să știe că indemnizația nu poate fi cerută în cazul în care refuză un loc de muncă potrivit studiilor pe care le au sau refuză participarea la servicii de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
Cerere-tip;
Actul de identitate (în original);
Actele de studii și de calificare (în original, dar și în copie);
Adeverință medicală din care să rezulte că ești clinic sănătos sau apt de muncă, ori că ai eventuale restricții medicale;
Actele eliberate de organele financiare teritoriale din care să reiasă că nu realizezi venituri sau că realizezi din activități monitorizate legal, dar suma rezultată în urma acestora nu depășește valoarea indicatorului social de referinta (ISR) - 598 de lei;
Cartea de muncă în original și copie;
Dispoziţie (decizie) eliberată de la ultimul loc de muncă, din care să rezulte data şi motivul încetării raportului de muncă sau de serviciu;
Adeverinţă că s-au plătit contribuţiile la fondul asigurărilor de şomaj, obţinută de la ultimul loc de muncă;
dosar plic.
Cum se calculează indemnizația de șomaj în 2024
Valoarea indemnizației de șomaj depinde de ISR - Indicele Social de Referință și stagiul de cotizare, astfel:
75% din valoarea ISR (adică 448,5 lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:
-3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;-5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;-7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;-10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.
Condiții de acordare a ajutorului de șomaj în 2024
Potrivit legii, beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii:
au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni înainte de a depune cererea de șomaj;
nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă - acesta este de 598 de lei în 2024;
nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă;
Un act normativ din 2021 prevede actualizarea din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, a valorii ISR, în funcţie de inflaţia din anul precedent, astfel cum este ea comunicată de către INS. Mai exact, potrivit Legii nr. 225/2021, începând cu anul 2022, Indicatorul Social de Referință (ISR) se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică. Acest indicator stă la baza stabilirii cuantumurilor beneficiilor de asistență socială, implicit a prestațiilor acordate persoanelor cu dizabilități în baza art.58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Ținând cont de faptul că, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în 2021, rata inflației a fost de 5,1%, cuantumul ISR a devenit de la 1 martie 2022 - 525,5 lei față de 500 de lei cât era până atunci. La 1 martie 2023, indemnizația de șomaj și toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) au crescut ca urmare a majorării cu rata inflaţiei, respectiv cu 13,8%, a acestui indicator. Astfel, valoarea ISR a acrescut de la 525,5 lei, în anul 2022, la 598 lei, în 2023.
Condiții de acordare a ajutorului de șomaj pentru absolvenții de liceu
Pentru a primi ajutor de șomaj, tinerii absolvenți, în vârstă de minimum 16 ani, trebuie să se înregistreze la agenția de ocupare a forței de muncă din raza căreia își au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.
Indemnizația de șomaj pentru absolvenți de liceu reprezintă 50% din valoarea ISR și se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.
Vezi și: Absolvenții instituțiilor de învățământ, cu vârsta de cel puțin 16 ani, pot primi indemnizație de șomaj
Explicații ale termenilor folosiți
Indicator social de referință: unitatea exprimată în lei pe baza căreia se calculează indemnizațiile și celelalte prestații pentru șomaj. Valoarea acestuia se poate modifica prin hotărârea guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat pentru anul la care se referă/anul anterior.
Indemnizație de șomaj: o compensație parțială a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de muncă sau a veniturilor absolvenților instituțiilor de învățământ care nu și-au putut găsi un loc de muncă.
Stagiu de cotizare: perioada în care o persoană este asigurată în mod obligatoriu sau voluntar în baza sistemului de asigurări de șomaj.
Persoane asigurate: persoana fizică care realizează venituri, potrivit legii, și este asigurată în mod obligatoriu sau voluntar în baza sistemului de asigurări de șomaj.
Cât timp se poate lua indemnizația de șomaj
Plata indemnizației de șomaj se face lunar, pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni, în funcție de durata stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru șomaj, astfel:
6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Absolvenții cu vârsta peste 16 ani care nu găsesc un loc de muncă în următoarele 60 zile după absolvirea unei instituții de învățământ primesc indemnizație de șomaj timp de 6 luni.
Plata indemnizației de șomaj încetează, printre altele, la data la care șomerul refuză nejustificat un loc de muncă conform cu pregătirea sau nivelul studiilor acestuia, sau la data plecării din țară a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni.
Citește și: Cum și cui se acordă şomaj tehnic. Un milion de români riscă să ajungă în această situație