Ofensiva militară israeliană din Gaza, demarată după atacul terorist al Hamas din 7 octombrie, oferă o oportunitate grupurilor extremiste islamiste din Occident și din Orientul Mijlociu, spun experții citați de The Guardian.
Al-Qaida și Statul Islamic (ISIS) le-au cerut adepților să lovească ținte israeliene, americane și evreiești, generând temeri cu privire la perspectiva unor noi incidente teroriste în Orientul Mijlociu sau în Occident.
Îndemnurile vin după ce, într-o serie de declarații din ultimele două săptămâni, afiliații Al-Qaida au felicitat Hamas pentru „invadarea Israelului”, o referire la atacurile teroriste care au ucis 1.400 de persoane, în principal civili, pe 7 octombrie.
Prin apelurile lor, organizațiile teroriste încearcă să profite de pe urma contextului deja exploziv din Orientul Mijlociu.
Ofensiva militară israeliană în Gaza, care a provocat o criză umanitară și a ucis până în prezent peste 4.500 de persoane, potrivit autorităților medicale din teritoriul controlat de Hamas, a provocat indignare în întreaga lume islamică. Acest lucru oferă o oportunitate grupurilor extremiste, au avertizat experții.
O declarație recentă emisă de al-Shabaab, puternica filială a al-Qaida din Somalia, a anunțat că războiul din Orientul Mijlociu nu este doar „bătălia facțiunilor islamice din țara Palestinei în special, ci mai degrabă bătălia întregii Ummah musulmane”.
„Musulmanii trebuie să se adune și să ofere tot ce pot pentru a-i susține pe mujahedini împotriva evreilor și a aliaților lor necredincioși ipocriți. Forța acestei națiuni stă în puterea fronturilor sale jihadiste”, a continuat mesajul al-Shabaab.
Alte filiale ale al-Qaida din subcontinentul indian, Yemen și Siria au emis declarații similare.
Potrivit Long War Journal, un site de știri specializat în violența islamistă, filialele al-Qaida din nordul și vestul Africii au lăudat atacurile Hamas asupra Israelului și au făcut apel la noi atacuri împotriva evreilor.
„Vă felicităm pentru acțiunile voastre și vă îndemnăm să continuați cu răbdare pe calea jihadului”, au declarat grupurile într-un comunicat.
Îngrijorarea serviciilor de securitate occidentale
Apelurile acestor organizații sporesc îngrijorarea oficialilor occidentali cu privire la izbucnirea unui nou val de violențe extremiste. Săptămâna trecută, șefii MI5 și FBI au avertizat că comunitățile evreiești și alte grupuri pot deveni țintele unor atacuri teroriste.
Dar chiar și înainte de războiul din Gaza, autoritățile europene avertizau cu privire la o creștere a terorismului islamist pe continent.
Ken McCallum, directorul general al agenției britanice de spionaj intern, MI5, a declarat că există riscul ca indivizi care acționează din proprie inițiativă, și care ar fi putut fi radicalizați online, să reacționeze în mod „spontan sau imprevizibil” în Marea Britanie după atacurile teroriste din Israel.
În luna mai, și serviciile de securitate olandeze au avertizat că amenințarea teroristă din partea Statului Islamic în Europa a crescut. În aceeași lună, ministrul francez de interne a declarat că riscul terorismului islamist este din nou în creștere.
La începutul acestei luni, un profesor a fost înjunghiat mortal în Franța de un atacator care jurase credință Statului Islamic, iar doi suporteri suedezi de fotbal au fost împușcați la Bruxelles de un bărbat de 45 de ani cunoscut de serviciile de securitate și suspectat de simpatii extremiste.
„În acest moment, este mult mai probabil să vedem indivizi care răspund la acest tip de apeluri, dar pe măsură ce războiul continuă am putea vedea cum se pun la cale mai multe comploturi organizate”, a declarat Caleb Weiss, analist la Bridgeway Foundation, citat de The Guardian.
„Toate aceste grupuri încearcă să exploateze conflictul pentru a mobiliza sprijin, atât la nivel local, cât și internațional”, a spus acesta.
Al-Qaida și ISIS încearcă să atragă noi recruți
Al-Qaida a fost critică anterior la adresa Hamas și Hezbollah și nu are o prezență semnificativă nici în Gaza, nici în Cisiordania. Deși împărtășesc unele obiective și idei, între Hamas, Hezbollah și al-Qaida există diferențe ideologice foarte semnificative. Al-Qaida a criticat, spre exemplu, implicarea ambelor grupuri în administrație și guvern.
Într-o declarație, și Statul Islamic a oferit sfaturi cu privire la „pașii practici pentru lupta împotriva evreilor”, în vreme ce a criticat Hamas pentru legăturile sale cu Iranul și pentru că se concentrează doar asupra Israelului.
Organizația a cerut de asemenea organizarea de atacuri împotriva evreilor de pretutindeni, dar în special în America de Nord și în Europa.
Între Statul Islamic și al-Qaida există o competiție acerbă, iar ambele grupări își exersează retorica, în tentativa de a atrage noi recruți, spun experții.
Ambele grupări au fost slăbite semnificativ în ultimii ani. Statul Islamic și-a pierdut așa-numitul califat din Siria și Irak, în timp ce liderul veteran al al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a fost ucis anul trecut într-un atac cu dronă.