Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut primele declarații marți seară, după ce Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, precizând că în țara noastră există un trend descrescător al acoperirii vaccinale care se manifestă de mai bine de zece ani și că instituția pe care o conduce va demara inclusiv o campanie de informare pentru a-i determina pe părinții care au refuzat până acum să își vaccineze copiii să meargă și să-i imunizeze.
"Au fost cazuri sporadice de rujeolă de la începutul anului, acum discutăm despre o transmitere susținută în 29 de județe. Sunt circa 2.000 de cazuri la nivel național. Rujeola e pojarul, ca să înțeleagă toată lumea, o boală prevenibilă prin vaccinare. (…) Noi am elaborat de curând Strategia națională de vaccinare până în anul 2030, iar scopul acestei strategii este să inverseze acest trend descrescător al acoperirii vaccinale care tărăgănează de mai mult de zece ani, încât am ajuns față de o acoperire vaccinală de siguranță care este în jur de 95% la 78% pentru prima doză de vaccin, iar pentru cea de-a doua doză doar la 62%. Asta duce la acumularea în timp a unei mase de populație receptivă, respectiv copii, și apare epidemia", a declarat marți seară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție la postul Digi24.
"E un lucru care s-a întâmplat și în alte țări europene, trebuie să fim corecți, chiar și în Germania a fost epidemie de rujeolă, dar asta nu ne încălzește cu nimic, important este că această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni primesc o primă doză de vaccin - e un soi de vaccin suplimentar care se face mai devreme - încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, care în mod evident poate să aibă complicații sau chiar să ducă la deces, dar lucrul acesta e greu de acceptat mai ales că boala e prevenibilă", a precizat ministrul.
Acesta a explicat că vaccinarea împotriva rujeolei este inclusă și în schema națională pentru imunizarea copiilor.
"Este un vaccin care se face la vârsta de un an, acolo acoperirea vaccinală este de 78% și se repetă la vârsta școlară, iar acoperirea vaccinală cu cea de-a doua doză este de doar de 62% și lucrul ăsta creează o bază de copii receptivă care se îmbolnăvesc. Noi la «Matei Balș», de exemplu, avem acum foarte multe cazuri internate și mai mulți copii care vin cu alte afecțiuni", a explicat Alexandru Rafila.
Ministrul a recunoscut că sunt copii care refuză să își vaccineze copiii.
"Explicațiile sunt mai multe (…) acest trend descrescător este de vreo zece ani, el a început chiar prin 2009, după eșecul campaniei de vaccinare HPV, ulterior a fost amplificat de pandemie și oamenii sunt încă reticenți. Încercăm acum să facem și o campanie de informare prin intermediul mass-mediei, astfel încât părinții care nu își vaccinează copiii să o facă și să meargă la medicul de familie, să primească vaccinul vaccinul care se găsește în cabinetele medicilor de familie", a adăugat Rafila.
Precizările acestuia vin în contextul în care în România se înregistrează, în acest moment, aproape 2.000 de cazuri, în 29 de județe, iar Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național.