Amenda de 35 milioane de euro pentru proprietarii terenului retrocedat din Parcul IOR a fost contestată

acum 11 luni 75

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat marți, 21 noiembrie, că amenda de 35 milioane de euro aplicată de către Poliţia Locală proprietarilor celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR, pe motiv că au redus spațiul verde, a fost contestată, iar PMB se va apăra în instanţă.


„O să ne apărăm, evident. Ne-am pregătit pentru asta, iar în acel litigiu, în care se va contesta amenda, o să avem nevoie şi de organizaţiile neguvernamentale din zonă şi de oameni de acolo, care să ne susţină poziţia, ca martori. Cred cu convingere că avem dreptate. Acum, ce-o să spună instanţa... Eu sunt optimist că o să înţeleagă argumentele noastre”, a spus Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă la sediul Primăriei Capitalei, potrivit news.ro.


El a precizat că acolo era un spaţiu verde, iar acum este o suprafaţă nivelată. „Este o diferenţă între a fi un teren cu iarbă şi copaci, spaţiu verde şi un teren nivelat pe care poţi să pui orice. În opinia mea fermă, acela era un teren amenajat ca spaţiu verde, căruia i s-a schimbat destinaţia”, a afirmat edilul.


Nicuşor Dan a spus că ONG-urile de mediu sunt mult mai prudente acum în a ataca în instanță planuri urbanistice zonale sau autorizaţii de construire care afectează spaţii verzi.


„Doamna Cocoru (n.red. Maria Cocoru, proprietara din acte a terenului retrocedat), după cum ştiţi, face zeci de acţiuni împotriva mea, împotriva consilierilor, împotriva oricui şi cere sute de mii de lei, milioane de lei. Şi, atunci, ONG-urile cu care m-am întâlnit au ezitat să facă o acţiune. Ele au sperat, ca şi mine, că acţiunea prefectului este serioasă şi au aşteptat să vadă ce se întâmplă cu ea. Acum o să ne întâlnim din nou, să vedem care este planul lor”, a punctat el.


Pe 31 octombrie, Nicuşor Dan a anunţat că Poliţia Locală a dat o amendă de 35 de milioane de euro proprietarilor din Parcul IOR după ce pe terenul retrocedat, în suprafață de 12 hectare, au fost scoși copacii și iarba.


Amenda a fost dată în baza unui articol din Legea 24/2007 a spațiilor verzi, privind reducerea suprafeței de spațiu verde prin „acțiuni succesive” de excavare, de tăiere și de scoatere a copacilor cu tot cu rădăcini, de decopertare și nivelare, a explicat atunci edilul general.


Incendii, copaci care se usucă misterios sau sunt tăiați cu drujba în mijlocul zilei


De doi ani, cele 12 hectare de spațiu verde retrocedate din Parcul IOR au fost distruse în mod repetat de incendii, copacii au fost tăiați, uneori chiar în mijlocul zilei, ori s-au uscat brusc după ce le-au apărut găuri la rădăcină. Terenul respectiv aparține, în acte, unei femei de aproape 90 de ani, căreia i-a fost retrocedat în 2005, cu o decizie definitivă a Curții Supreme de anul trecut.


Înainte de 2020, locul era înflorit, verde. Acum este negru, pârjolit, iar pe lângă terenul retrocedat au apărut tobogane gonflabile și un carusel, spre revolta bucureștenilor.


Autoritățile au pierdut porțiunea din IOR pentru că nu au putut demonstra că acolo este parc. În Planul Urbanistic General, terenul apare ca suprafață construibilă.


Locuitorii Sectorului 3 au protestat și protestează aproape săptămânal, cerând poliției locale să amendeze proprietarii terenului și să oprească distrugerile repetate. Până la amenda de 35 de milioane de lei, polițiștii locali au dat doar câteva amenzi celor prinși pe teren tăind copaci fără autorizație. Numai că suma este infimă, 100 de lei de copac pentru persoane fizice, care se reduce la 25 de lei dacă este plătită în 15 zile.


„Sunt aici, pe teren privat, fac grătar și am tăiat doi pomi. Mi-am luat amendă pe ăia doi pomi, mi-am asumat-o. A dat – trăiască domnul Negoiță! – 25 de lei de pom”, spunea un tânăr în fața polițiștilor locali la sfârșitul lunii aprilie, după ce a fost filmat tăind cu drujba un arbore.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/amenda-parcul-ior-contestata-nicusor-dan-4725675

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.