Potrivit raportului anual întocmit de organizația Reporteri Fără Frontiere (RSF), 45 de jurnalişti au fost ucişi în timpul serviciului în cele 11 luni din 2023, faţă de 61 în aceeași perioadă a anului trecut, informează France24.
Cel puțin 63 de jurnalişti au fost ucişi în Orientul Mijlociu de la începutul războiului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas din 7 octombrie, însă doar 17 dintre aceștia se încadrează în definiția RSF.
Din cei 17 jurnaliști uciși în Orientul Mijlociu începând cu 7 octombrie, 13 au murit în Gaza, trei în Liban și unul în Israel.
„Între civilii din Gaza, jurnaliștii plătesc scump. Remarcăm că numărul jurnaliștilor uciși în conexiune cu munca lor este foarte ridicat: cel puțin 13, într-un teritoriu atât de mic”, a declarat Christophe Deloire, secretar general al Reporteri Fără Frontiere.
De asemenea, în 2023, alți doi jurnaliști au murit în războiul din Ucraina, între care și angajatul AFP, Arman Soldin, „singurul reporter care și-a pierdut viața în afara țării sale”, a spus RSF.
În legătură cu aceste decese, Organizația Reporteri Fără Frontiere a anunțat, în noiembrie, că a depus o plângere la Curtea Penală Internațională pentru „crime de război”.
521 de jurnaliști sunt în închisoare
La nivel mondial, 521 de jurnaliști se află în închisoare, dintre care aproape un sfert în China. În Belarus se află încă în detenție 39 de jurnaliști și angajați media.
Alți 54 sunt ținuți ostatici (majoritatea în Siria) și 84 sunt dispăruți (o treime dintre ei, în Mexic).
Numărul jurnaliștilor uciși și reținuți a scăzut față de 2022, în parte mulțumită măsurilor mai bune de securitate și în parte pentru că s-au domolit conflictele active din Siria și Irak.
FOTO: Profimedia