Analiză Foreign Policy: Ce firmă deținută de un român are relații bune cu Kremlinul. „România se află într-un punct periculos de cotitură”

acum 1 an 150

Într-o analiză pentru revista de geopolitică Foreign Policy, Maximillian Hess - cercetător asociat la Institutul Internațional pentru Studii Strategice și consultant de risc, avertizează asupra convergenței unor fenomene economice, sociale și politice din România care pot duce la o regresie a țării.


Hess este expert care apare la Bloomberg și CNN, iar în trecut a scris editoriale pentru Al Jazeera și EurasiaNet, conform paginii sale de LinkedIn. 
Este autorul cărții „Războiul Economic: Ucraina și conflictul global dintre Rusia și Vest” și deține firma de consultanță Enmetena Advisory.
„Foregin Policy” este o revistă de politică externă fondată în 1970 de cunoscutul politolog american Samuel P. Huntington, cu sediul în Washington, SUA, dar și cu apariții în peste 30 de limbi locale. 

Amenințarea AUR


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat România în data de 10 octombrie, dar vizita nu a decurs în totalitate conform planului, un discurs programat în fața legislativului țării fiind anulat în ultimul moment, scrie revista.


Articolul precizează că Zelenski însuși a anulat discursul, dar motivul real a fost reacția a ceea ce autorul numește ”partidului naționalist de opoziție din România, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)”, care a amenințat că va protesta împotriva discursului. 


Partidul și-a văzut sprijinul electoral mai mult decât dublat de la alegerile parlamentare din 2020. Acesta conduce în unele sondaje pentru alegerile pentru Uniunea Europeană de anul viitor din țară, chiar dacă Ucraina și Moldova au interzis liderului său, George Simion, să intre în țările lor din cauza presupuselor legături cu Kremlinul.


România, următorul câmp de luptă în alegeri


Hess scrie că România este într-un punct de cotitură, atât în ceea ce privește poziția sa față de Ucraina, cât și poziția sa în Europa. 


În urma revenirii lui Robert Fico la conducere în Slovacia și a schimbării ulterioare a acesteia spre o poziție apropiată de cea a Ungariei în ceea ce privește sprijinul pentru Kiev, Bucureștiul se va dovedi probabil următorul câmp de luptă.


„Doar că este mult mai semnificativ”, scrie Hess, comparația fiind cu Slovacia. Și nu doar pentru că România are de aproape trei ori populația Slovaciei. 


„România joacă un rol major în furnizarea de ajutor umanitar și în livrarea de echipamente militare către Ucraina, dar, cel mai important, este aliatul de bază pentru a permite cerealelor să ajungă pe piețele mondiale. Mai mult de jumătate din grânele ucrainene au fost exportate prin România de când a început invazia la scară largă a Rusiei, în februarie anul trecut”, arată consultantul politic.


Ucraina, subiect sensibil


Acesta precizează că relațiile României cu Kievul sunt un subiect sensibil pe plan intern și internațional. 


„Potențialul viraj al României va avea ramificații majore pentru mediul economic și politic mai larg al Europei, deoarece țara este, de asemenea, menită să joace un rol-cheie în securitatea energetică europeană și mondială în următorii ani”, spune acesta.


România, amenințare pentru Gazprom


În luna iunie a acestui an, grupul austriac OMV și compania românească de gaze Romgaz au anunțat că intenționează să investească până la 4 miliarde de euro în dezvoltarea unor zăcăminte de gaze naturale în Marea Neagră, un proiect care ar putea produce cel puțin 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.


Dezvoltarea infrastructurii ar urma să înceapă anul viitor și se speră că producția va începe în 2027. Extragerea acestei resurse oferă promisiunea atenuării amenințărilor rusești pe termen mediu, datorită promisiunilor industriei de hidrocarburi ale României.


OMV și Romgaz au anunțat investiții de până la 4 mld. de euro în dezvoltarea unor zăcăminte de gaze naturale în Marea Neagră. / Shutterstock

Gazele, arma Rusiei


Dezvoltarea cu succes a producției de gaze naturale din România oferă capacitatea de a atenua arma economică cheie pe care Kremlinul a folosit-o împotriva Europei în paralel cu războiul său din Ucraina, și anume militarizarea livrărilor de gaze naturale, care a început înainte de invazia la scară largă și s-a intensificat ulterior.


Impactul strategiei Kremlinului a fost semnificativ, ducând inflația la cote nemaiîntâlnite în ultimele decenii, deși Uniunea Europeană a reușit să își diminueze dependența de gazele rusești. 


<strong>Importul de gaz rusesc a scăzut la doar 8,4% din importurile europene în primele șapte luni din 2023, față de 45% în 2021.</strong>


Presiune pe cereale


Cu toate acestea, Kremlinul a arătat clar că este dispus să vizeze economiile europene prin intermediul altor mărfuri. 


Retragerea sa din acordul privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră în iulie nu a avut impactul major asupra prețurilor globale ale cerealelor, dar a dus la creșterea tensiunilor pe piețele europene de gaze, inclusiv o dispută a Ucrainei cu Ungaria, Polonia și Slovacia din cauza restricțiilor impuse de acestea asupra cerealelor din țara vecină.


În același timp, AUR și alte partide politice românești au cochetat, de asemenea, cu o astfel de acțiune. 


„Nu există nicio îndoială că Rusia va continua astfel de eforturi în diverse clase de mărfuri”, punctează Hess în analiza sa.


Inflație nouă


Acesta spune că gazele sunt cele mai semnificative, iar piața globală este „nervoasă” în legătură cu orice întrerupere a aprovizionării.


În ultima săptămână, prețurile europene și mondiale la gaze au crescut din cauza unei scurgeri suspecte la o conductă dintre Finlanda și Estonia, la fel ca și în cazul amenințărilor de grevă din Australia în luna august. 


Noi creșteri ale prețului gazelor amenință să determine noi creșteri de prețuri și inflație, care vor necesita noi rate ridicate ale dobânzii și, deci, costurile politice și economice pe care acestea le implică.


„Prin urmare, este extrem de important pentru Ucraina, Europa și, în general, pentru Occident, ca gazul românesc să curgă cât mai curând posibil. Rusia, în schimb, are toate motivele să se opună”, susține cercetătorul.


Militarizarea de către Rusia a Mării Negre - unde revendică apele teritoriale care se învecinează cu România prin ocuparea și anexarea ilegală a Crimeei - reprezintă o amenințare imediată evidentă, dar nu singura, susține Foregin Policy.


Noi creșteri ale prețului gazelor amenință să determine noi creșteri de prețuri și inflație. / Shutterstock

GSP, compania românească ce are relații vechi cu Gazprom


Consultantul afirmă că Rusia are o istorie îndelungată de utilizare a rețelelor de influență și a partenerilor de afaceri pentru a se impune în proiecte energetice din Europa, inclusiv în România. Companiile rusești au investiții în sectorul metalurgic al țării și în toate industriile de hidrocarburi și portuare. 


O serie de oameni de afaceri români sunt, de asemenea, parteneri de lungă durată ai Kremlinului în furnizarea de servicii în Rusia.


Mult prea des aceste acțiuni au trecut pe sub radar. Și în timp ce Statele Unite și Uniunea Europeană au adoptat în ultimii ani noi și semnificative agende anti-kleptocrație, lătratul a fost mai rău decât mușcătura, spune el.


<strong>Acesta dă ca exemplu compania românească Grup Servicii Petroliere (GSP), controlată de către omul de afaceri Gabriel Comănescu, care are o „lungă istorie” de contracte cu Kremlinul.</strong>


Gabriel Comănescu | Foto: ct100.ro

Comănescu nu a anunțat planuri de a părăsi piața rusă, în ciuda sancțiunilor sporite după izbucnirea războiului și chiar și atunci când brutalitatea invaziei rusești și crimele de război asociate au devenit evidente, acuză acesta.


Compania a întreprins anterior lucrări care acum ar încălca sancțiunile internaționale: în iulie 2014 a ajutat compania petrolieră de stat rusă Gazprom Neft prin efectuarea de lucrări de foraj în Marea Arctică. 


Acel contract a fost anunțat cu doar cinci zile înainte ca Statele Unite să introducă sancțiunile sectoriale împotriva Rusiei, care interziceau în mod specific sprijinul pentru proiectele rusești din zona arctică. Gazprom Neft a fost adăugată pe listă la scurt timp după aceea, dar contractul GSP a scăpat la timp, precizează consultantul politic.


Evitarea taxelor


Acesta arată că GSP a fost, de asemenea, subiectul unor investigații rezultate în urma dezvăluirilor din Panama Papers. RISE Project, un grup non-profit de jurnalism de investigație a scris în 2017 că firma a folosit structuri offshore pentru a plăti impozite mai mici. 


De asemenea, compania s-a implicat în achiziția a 10 platforme marine de la Petrom.


Lupta anti-corupție s-a oprit


Hess trece apoi în revistă bilanțul luptei anti-corupție din România. Acesta scrie că DNA a fost evidențiată în Europa de Est, dar Laura Codruța Kovesi – fosta sefă DNA – a fost demisă în 2018 după ce PSD a cerut înlăturarea ei, „o demitere despre care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că a încălcat procedura legală”.


Kovesi a devenit între timp procuror-șef al Uniunii Europene, însă „agenda anticorupție din România a fost efectiv înghețată de la demiterea sa”, notează Hess în analiza sa.


Românii au ieșit în stradă pentru justiție independentă


Acesta mai spune că românii au ieșit în stradă în 2017 și 2018 pentru a protesta împotriva reformelor judiciare percepute ca instituționalizând controlul politic asupra sistemului judiciar, iar la alegerile din decembrie 2020, alianța USR PLUS a înregistrat cel mai bun rezultat al său, cu 16% din voturi și plasându-se în urma PSD și PNL.


Radiografia politică a momentului


Însă conform lui Hess, Parlamentul era „extrem de disfuncțional” chiar și înainte de ascensiunea AUR.


„O scurtă alianță între USR și PNL s-a prăbușit după doar nouă luni. România a avut patru prim-miniștri în ultimii trei ani, iar cele mai recente coaliții au reunit PNL și PSD, deși funcția de prim-ministru a fost asigurată prin rotație între cei doi. Ultimul lor guvern, format în iunie 2023, este condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, el însuși cercetat cândva pentru potențiale fapte de corupție de către DNA sub Codruța Kovesi”, arată expertul în analiza sa.


Hess subliniază că între timp USR PLUS s-a scindat, iar mulți dintre votanții PNL par să abandoneze partidul în favoarea AUR, trăgând întregul discurs politic al țării către dreapta și îndepărtându-l de provocarea corupției.


Ce ar trebui făcut


Acesta spune însă că promisiunea României privind gazele naturale trebuie să fie o prioritate pentru a se asigura este dezvoltată în beneficiul românilor, dar și pentru Europa și Ucraina.


Evadarea sancțiunilor trebuie și ea „să fie ținută departe de industria înfloritoare a gazelor din Marea Neagră”.


De asemenea, Europa trebuie să acționeze acum pentru a se angaja proactiv în abordarea preocupărilor politice ale românilor, pentru ca AUR să nu profite de situație, arată Maximillian Hess în analiza sa.


Acesta spune că există un licăr de speranță: un sondaj recent arată că Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, este favorit să câștige președinția în 2014 dacă va candida ca independent.


Este vorba de un sondaj INSCOP apărut la început de octombrie, care îl plasează pe Geoană în fața lui Marcel Ciolacu (PSD), George Simion (AUR) și Nicolae Ciucă (PNL), conform News.ro.

Alte sondaje, pe care Foregin Policy, nu le citează, arată însă alte cifre.


„Nu este prea târziu pentru ca momentul de cotitură al României să fie unul pozitiv”, se încheie anrticolul.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/analiza-foreign-policy-ce-firma-detinuta-de-un-roman-are-relatii-bune-cu-kremlinul-romania-se-afla-intr-un-punct-periculos-de-cotitura-4704730

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.