Fugarul Dorin Lazăr Maior, fost parlamentar și lider al revoluționarilor din Brașov, va fi extrădat luni din Italia. Acesta are de executat o pedeapsă cu închisoarea de 5 ani pentru săvârsirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență. În acest caz, a fost emis un mandat european de arestare emis de același Tribunal. Acesta va fi transportat la Penitenciarul Rahova, pentru a începe executarea pedepsei privative de libertate.
„Mulțumesc tuturor autorităților, naționale și străine, care au contribuit la aducerea în țară a lui Dorin Lazăr Maior! Aceasta trebuie să fie normalitatea într-un stat de drept”, a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.
Dorin Lazăr Maior a fost trimis în judecată în iunie 2016 pentru cumpărare de influență și complicitate la această infracțiune.
- În noiembrie 2013, acesta a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de șantaj. A fugit și la acel moment din țară, însă a fost prins și a executat pedeapsa, în 2020 fiind eliberat condiționat.
- La data de 19 iulie 2023, acesta a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 2 ani și 1.186 zile de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Pe numele lui a a fost emis un mandat european de arestare.
- La data de 28 iulie 2023, Dorin Lazăr Maior a fost prins în Italia, iar, la data de 21.09.2023, Curtea de Apel Roma a dispus predarea sa în România.
De la începutul lui 2023 până la începutul lunii august, aproape 600 de fugari aduşi înapoi în ţară, 77 din Italia
Curtea de Apel din Bari, Italia, a decis și extrădarea fostului președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, autorităților din România, însă hotărârea nu este una definitivă și poate fi atacată cu apel.
Ministrul Justiției a anunțat, la începutul lunii august, că a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de lege care prevede pedepse mai mari pentru condamnații care fug din țară după sentință.
Despre condiţiile de detenţie, ministrul a arătat că de 33 de ani în România niciun guvern nu a reuşit să construiască niciun penitenciar nou, construim pavilioane, reamenajăm locurile de detenţie.
Proiectul de lege prevede ca în cazul unei persoane condamnate la închisoare cu executare să îi fie adăugată la pedeapsa inițială încă o pedeapsă pentru evadare, în cazul în care aceasta nu se prezintă în termen de 7 zile pentru a își executa sentința.
„Statul român nu a fost niciodată pasiv legat de acest subiect al extrădării fugarilor şi nu doar că nu a fost pasiv, ne-am preocupat permanent de soluţiile legislative. Acum de exemplu, am înaintat CSM din nou un proiect şi sper să obţinem un aviz favorbabil pe această iniţiativă.
Este vorba despre un proiect de lege care descurajează sustragerea de la executarea unei pedepse definitive privative de libertate. În limba română ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că cel care a fost condamnat la închisoare cu executare, dacă nu se prezintă în termen de 7 zile pentru îşi executa pedeapsa, se adaugă la pedeapsa pe care o are şi pedeapsa pentru evadare”, a mai afirmat Alina Gorghiu.
Sursă FOTO: https://c.pxhere.com
CITEȘTE ȘI:
Legea „2 Mai” inițiată de Alina Gorghiu, a fost depusă în Parlament în procedură de urgență
Alina Gorghiu: Este o chestiune de zile până când Darius VÂLCOV va fi adus în România