Orice masă de Revelion trebuie să înceapă cu câteva aperitive care să-ți trezească pofta de mâncare. Sunt ușor de făcut și, dacă ai mai mult timp la dispoziție, le poți orna ca să imprezionezi nu numai prin gust, ci și prin aspect. Îți recomandăm în articole câteva rețete pentru cele mai bune aperitive de Revelion. Evident că din listă nu lipsesc tradiționalele ouă umplute sau salata de boeuf.
Aperitivele de Revelion completează armonios masa de Anul Nou. Sfatul este să alegem mereu să folosim ingrediente ușoare, pentru că nu trebuie să uităm faptul că este o noapte în care ne dorim să petrecem cât mai mult, deci nici stomacul nu trebuie să fie încărcat cu mâncăruri grele. Iată cele mai bune rețete de aperitive de Revelion.
Salată de crudități
Ingrediente pentru salata de crudități
2 morcovi
o felie rădăcină de ţelină
un măr verde
2 tije ţelină verde
sare
Pentru sos:
un pahar mic smântână
2 linguri maioneză
Mod de preparare
Morcovii şi rădăcina de ţelină se trecprin răzătoarea cu ochiuri mari şi se punapoi într-un bol de salată.
Tijele de ţelină se taie rondele fine, iarmărul se poate pune tăiat cubuleţe. Smântânase amestecă bine cu maioneza şi sepotriveşte gustul de sare.
Se pune maioneza peste salată şi sedă la rece pentru 15 minute înainte de a o aduce la masă. Se serveşte cu miez de nucă.
Aperitive asortate
Ingrediente pentru aperitive asortate
o baghetă
100 g caşcaval
2 castraveciori acri
un castravete proaspăt
două roşii cherry
100 g brânză cu mucegai
măsline negre şi verzi fără sâmburi
100 g jambon
100 g brânză de burduf
câteva felii de salată
scobitori
Mod de preparare
Se taie bagheta în felii subţiri, care se pun la prăjit. Legumele, brânzeturile şi mezelurile se taie cubuleţe sau felii. Brânza se poate frământa puţin, apoi se fac din ea biluţe. Se alternează ingredientele pe feliuţele de pâine, în funcţie de inspiraţie, apoi se înfig scobitorile, ca să poată fi luate uşor de pe platou.
Salată aperitiv cu piept de curcan
Ingrediente
300 g piept de curcan
3 morcovi
o telina
2 radacini patrunjel
4-5 cartofi
o ceașcă mazăre (facultativ)
o ceapă
castraveți acri
sare
piper
muștar
gogoșar roșu, pentru decor
Ingrediente pentru maioneză
un gălbenuș de ou crud
un gălbenuș de ou fiert
o cană ulei de floarea-soarelui
zeamă de lămâie
sare
Mod de preparare
Se pune carnea la fiert impreuna cu ceapa si un praf de sare. Pe parcurs, se adauga morcovii, patrunjelul, telina si cartofii.
Se prepara maioneza, folosind ingredientele la temperatura camerei. Uleiul se va adauga in fir subtire.
Se toaca in cubulete carnea, legumele fierte si castravetii acri. Se amesteca bine carnea cu legumele, se potriveste de gust cu sare, piper si mustar, si abia la final se pune maioneza, pastrand cateva linguri si pentru ornat.
Compozitia se asaza pe un platou, i se da forma dorita si apoi se orneaza, dupa preferinte cu maioneza ramasa, castraveti, gogosari si frunze de patrunjel. Se da la rece, minimum 2-3 ore.
Se pune carnea la fiert împreună cu ceapa și un praf de sare. Pe parcurs, se adaugă morcovii, pătrunjelul, țelina și cartofii.
Sursa: Retete practice
Ouă umplute cu iaurt și cașcaval
Ingrediente
20 ouă;
3 cutii iaurt;
400 gr. maioneză;
6 linguri caşcaval dat prin razătoarea mică;
5 linguri castraveciori muraţi, tăiaţi mărunt;
3-4 linguri mărar tocat sau pătrunjel;
sare, piper.
Mod de preparare:
Se fierb ouăle. După ce s-au răcit şi decojit, se taie în jumătăţi pe lungime. Gălbenuşurile se pasează şi se amestecă cu caşcavalul, castraveţii muraţi, o cutie cu iaurt, maioneza atât cât trebuie (compoziţia să nu fie prea fluidă, încât să curgă de pe ou), se mai pune sare şi piper după gust. Se umplu jumătăţile de ouă cu această compoziţie, se pun într-un vas, iar deasupra se toarnă sosul preparat din maioneza rămasă, iaurtul şi verdeaţă tocată mărunt.
Vezi și alte rețete de oua umplute
Salata bouef cu piept de curcan
Ingrediente
1/2 kg piept de curcan;
1 kg cartofi;
300 grame morcov, 150 grame țelină, 200 grame păstârnac;
400g mazăre;
5 sau 6 castraveți murață;
sare, piper, 2 lingurițe vegeta;
maioneză din comerţ sau preparată în casă cu 2 galbenuşuri de ou, o linguriţă cu vârf muştar, sare și ulei.
Mod de preparare
Catofii se spală în coajă și se pun la fiert, apoi carnea și legumele, spălate, se pun la fiert cu vegeta. După ce fierb și se pun la răcit, toate se amestecă într-un castron cu mazăre. Castraveții se lasă la scurs, după ce sunt tăiați bucățele, după care se adaugă peste salată. Apoi, se adaugă și maioneza și ulterior se ornează cu gogoşar și/sau castravete.
Vezi mai multe rețete de salata boeuf
Crochete de conopidă
Ingrediente pentru crochete de conopidă
1 conopidă mare
2 albușuri de ouă
mozzarella/parmezan/brânză rasă
rozmarin, busuioc, oregano
piper și sare
*opțional, sos marinara
Mod de preparare
Crochetele de conopidă sunt un aperitiv sărac în calorii, carbohidrați și grăsimi. Extrem de aspectuos, rapid și cu un gust aparte, pe care îl vor adora și cei care nu sunt fani conopidă.
Preîncălzește cuptorul.
Spală conopida, desparte-o în buchețele mici și mărunțește-o cu ajutorul unui procesor de mâncare/robot de bucătărie, înă când capătă textura orezului.
Pune-o într-un vas rezistent termic și las-o în cuptor 20 d minute. Când o scoți, pune-o într-un prosop de bucătărie nu foarte gros și curat. Las-o să se răcească un pic, apoi strânge-o ca pe o bilă în prosop – de câteva ori – pentru a scoate lichidul din ea.
Dă cuptorul la treaptă și mai mare. Combină conopida cu albușurile, brânza (de care vrei tu) și condimentele (după gust) într-un bol.
Pune o hârtie pergament pe o tavă. Întinde conopida deasupra (ca pe un blat de pizza). Dă la cuptor pentru 18-20 minute. Scoate de la cuptor, presară brânză din belșug pe deasupra și dă din nou la cuptor până când capătă o culoare ușor arămie.
Taie în crochete imediat ce ai scos din cuptor.
Sursa: Retete Unica
Ciupercuțe de ouă cu maioneză
Ingrediente pentru ciupercuțe de ouă cu maioneză
Pentru ciupercuţe
6 ouă
3 roşii potrivite
2 lingurite salată de icre
1-2 castraveciori muraţi
2-3 fire de pătrunjel
Pentru maioneză
2 ouă
ulei
sare
1 lingurita muştar
zeamă de lămâie
Mod de preparare
Se fierb 7 ouă în apă cu sare, circa 6 minute din momentul în care începe apa să clocotească. Se lasă câteva minute în apă rece, apoi se curăţă şi se pun pe o farfurie.
Pentru maioneză, se scoate gălbenuşul dintr-un ou şi se pasează cu o furculiţă. Se sparge un ou crud şi se alege gălbenuşul de albuş. Gălbenuşul crud se pune peste cel fiert şi se adaugă sare şi o linguriţă de muştar. Se amestecă până ce se omogenizează, apoi se adaugă zeama de lămâie şi, treptat, mici cantităţi de ulei. Se amestecă cu dosul unei linguri de lemn, într-un singur sens, până ce se obţine o consistenţă cremoasă.
Se pune un strat de maioneză pe un platou. Pe această pătură de maioneză se pun ouăle curăţate de coajă. Se ornează cu jumătăţi de roşii, castraveţi şi verdeaţă, ca în imagine. În vârful ciupercuţelor obţinute se pune cu un şpriţ câte un moţ de salată de icre.
Sursa: Rețete Unica
Aperitive rapide pentru masa de Revelion
Salata de ton cu andive
Ingrediente pentru salata de ton cu andive
2 andive medii (aproximativ 100 - 130 grame de andive)
o conserva de ton bucăți (de preferat în ulei)
o lămâie
2-3 linguri maioneză
20 grame chives sau ceapă roșie
măsline
sare, piper
mărar - pentru decor
Mod de preparare salată de ton cu andive
Se spală andivele, se taie cotorul (aproximativ 1 cm) și se feliază subțire. Într-un bol adăugați andivele tocate fin, tonul din conservă (scurs de ulei), 1-2 linguri de maioneza, cepșoara (chives) tăiata foarte mărunt și măslinele cărora le-am scos sâmburii.
Amestecați bine, ca ingredientele să se omogenizeze, apoi gustați și potriviți de sare, piper și lămâie, după gust. Tot acum puteți să mai adăugați maioneză în cazul în care salata nu stă legată sau o doriți mai onctuoasă.
Se serveste din bol, ornată cu mărar tocat fin, cu pâine proaspătă sau întinsă pe feliuțe de pâine prăjită, ca niște canape-uri.
Frigărui de salată grecească
Ingrediente pentru frigărui pentru salată grecească
roșii Cherry
1 ceapă roșie în felii
castraveți cornișon
măsline verzi fără sâmburi
brânză feta
ulei de măsline
oregano
Mode de preparare pentru frigărui pentru salată grecească
Taie brânza feta în cubulețe, ceapa în felii subțiri și castraveții la fel. Ia câte o frigăruie și pun o roșie, o felie de castravete, o felie de ceapă, o măslină și un cub de feta. Dacă frigăruile tale sunt mai lungi, repetă procesul și pune câte un cub de feta și legume până la capăt. Peste ele adaugă ulei de măsline și oregano.
Aperitiv cu pește
Ingrediente pentru aperitiv cu pește
2 bucăți macrou afumat
un sfert castravete
3-4 linguri maioneză
o lingură smântână
câteva fire pătrunjel
sare
pâine prăjita sau biscuiți sărăți
Mod de preparare pentru aperitiv cu pește
Pestele se curata de oase si se pune intr-un castron. Castravetele se curăță de coajă și se taie cuburi cât mai mici, apoi se pune peste pește. Se adaugă maioneză și smântână, verdeață și sarea. Se amestecă și se aduce la masă pe pat de pâine prăjită sau de biscuiți sărăti, în funcție de preferințe. (Surse: retetepractice.ro).
Grisine învelite în prosciutto
Ingrediente pentru grisine învelite în prosciutto
1 pachet grisine
felii de prosciutto
bucățele de pepene galben
cremă de ciocolată
cremă de brânză
dulceață
Mod de preparare grisine învelite în prosciutto
Ia câte o grisină și înfășoară în jurul ei felia de prosciutto. Într-un castron, lângă, adaugă cubulețe de pepene galben. Combinația de prosciutto cu pepene galben este una delicioasă și foarte cunoscută. Pentru grisine, poți pune lângă și câteva boluri mici cu cremă de brânză sau chiar dulceața ori cremă de ciocolată, lăsând câteva grisine simple, pentru cei care vor o gustare dulce sau diferită.
Aperitive vegane pentru masa de Revelion
Brioșe vegane cu morcovi si smochine
Sunt sănătoase, pline de fructe și nu conțin deloc zahăr rafinat. Le poți mânca chiar și în zilele de post, căci rețeta nu conține produse de origine animală.
Ingrediente pentru brioșe vegane cu morcovi și smochine
280 g faină integrală
2 lingurițe bicarbonat de sodiu
2 lingurițe praf de copt
sare
100 g morcov ras
70 g stafide
70 g smochine
2 lingurițe scortișoară
250+120 ml apă
80 ml suc de portocale
120 ml suc de mar
Ingrediente pentru glazură
5 smochine
2 linguri melasa
200 g lapte de cocos
Mod de preparare pentru brioșe vegane cu morcovi și smochine
Amestecă fructele uscate cu scorțișoară într-o crătiță și adaugă 250 ml de apă. Lasă focul mare până când apa începe să fiarbă, apoi dă focul mic și lasă compoziția să scadă. După ce fructele s-au răcit, amestecă-le cu morcovul ras și sucul de portocale.
Amestecă ingredientele uscate între ele (făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea), apoi încorporează-le în compoziția de fructe uscate. Adaugă 120 ml apă și 120 ml suc de măr și amestecă până la omogenizare.
Pune compozitia în forme de brioșe unse cu ulei și dă-le la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute, sau până când trec testul scobitorii.
Lasa la înmuiat smochinele pentru 30 de minute, apoi măruntește-le în robotul de bucătărie. Adaugă melasă și jumătatea de sus a unei conserve de lapte de cocos (dacă prepari laptele de cocos în casă, dă-l la frigider pentru câteva ore, apoi separa si foloseste doar stratul solid format la suprafata laptelui). Cu glazura obtinuta din smochine, melasa si laptele de cocos orneaza brioșele.
Pizza vegană curcubeu
Ingrediente pentru pizza vegană curcubeu
aluat de pizza
2 căței usturoi mărunțiți
2 linguri sos de roșii
1 linguriță condimente italiene
1 ardei gras roșu
1/2 morcov
120 g porumb
1/2 inflorescenta broccoli
1 ceapă roșie
1/4 varza roșie mică
Mod de preparare pizza vegană curcubeu
Opareste broccoliul, lasa-l sa se raceasca si desfa-l in buchetele mici. Taie ardeii cubulete, ceapa solzisori, toaca varza rosie marunt si feliaza morcovii subtire.
Preincalzeste cuptorul si intinde blatul de pizza pe o suprafata pudrata cu faina.
Unge blatul cu sosul de rosii, presara usturoiul maruntit si condimente italiene. Aranjeaza toate ingredientele dintr-o laterala a blatului in cealalta, delimitand cat mai bine culorile: ardeiul rosu, morcovul, porumbul, broccoli, varza rosie si ceapa.
Braduți din foietaj cu șunca și cașcaval
Ingrediente:
250 gr șuncă feliata sau mușchi file
250 gr cascaval afumat feliat
2 bucati foietaj (800 gr)
50 ml sos de roșii
busuioc uscat
sare
bețe frigărui
1 ou
Pentru ornare:
cascaval
parmezan
frunze de busuioc
Desfacem o foaie de foietaj și o ungem cu sosul de roșii, pe care l-am amestecat cu busuioc și sare. Apoi așezăm pe foaie șunca și peste șuncă feliile de cașcaval. Apoi deasupra punem cealalta bucată de foietaj. Îndreptăm marginile, apoi tăiem fașii de aproximativ 2 cm, si formăm brăduții.
Înfigem bățul de frigaruie la jumatate, ungem deasupra cu oul bătut si bagam la cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 20 min. La final putem decora cu steluțe din cașcaval, parmezan răzuit și frunze de busuioc.
Foto:123rf.com
Tartă cu roșii și brânză
Ingrediente pentru blat:
6-7 felii pâine integrală
2 lingurițe oregano
3 linguri ulei de măsline
sare
piper
Ingrediente pentru umplutură:
250 g ricotta
50 g parmezan
100 g feta
o mână busuioc
2 ouă
Ingrediente pentru topping:
2 roșii bine coapte
sare
piper
Mod de preparare:
Macină feliile de pâine în robotul de bucătărie, până obții pesmet proaspăt. Amestecă firimiturile cu uleiul de măsline, oregano, sare și piper. Presează compoziția obținută într-o tavă de tartă.Amestecă cele 3 tipuri de brânză cu ouăle și busuiocul tocat mărunt. Toarnă compoziția în tavă, peste stratul de pesmet și omogenizează.Așază felii rotunde și subtiri de roșii deasupra, presară sarea și piperul, apoi unge roșiile cu ulei de măsline.Dă tarta la cuptor pentru 30-40 minute, la 200 de grade, sau până când roșiile se usucă parțial la suprafață.
Finalul mesei trebuie să se încheie cu un desert delicios. Poți alege între un cozonac pufos, un tort diplomat gustos sau o răcoritoare prajitura Fanta.
Vezi şi aperitive rapide fără foc!