Masa de Revelion începe întotdeauna cu un platou festiv ce cuprinde mai multe aperitive. Rețete ușoare, dietetice, care pot fi consumate de întreaga familie în noaptea dintre ani. Ți-am pregătit mai jos câteva idei de aperitive pe care să le încerci pentru masa de Revelion.
Iată câteva rețete de aperitive pe care le poți pregăti în câțiva pași simpli pentru masa în familie de Revelion. Vor arăta perfect în decorul pregătit de sărbătoare, iar gustul îi va impresiona pe toți gurmanzii familiei.
Aperitive pentru masa de Revelion
Grisine învelite în prosciutto
Ingrediente
1 pachet grisine;
Câteva felii de prosciutto;
Bucățele de pepene galben;
Cremă de brânză;
Dulceață
Mod de preparare
Ia câte o grisină și înfășoară în jurul ei felia de prosciutto. Într-un castron, lângă, adaugă cubulețe de pepene galben. Combinația de gusturi dintre prosciutto cu pepene galben este una delicioasă.
Pentru grisine, poți pune lângă și câteva boluri mici cu cremă de brânză sau chiar dulceața, lăsând câteva grisine simple, pentru cei care vor o gustare dulce sau diferită.
Ouă umplute cu iaurt și cașcaval
Ingrediente
20 ouă;
3 cutii iaurt, 10% grăsime;
400 gr. maioneză;
6 linguri caşcaval dat prin razătoarea mică;
5 linguri castraveciori muraţi, tăiaţi mărunt;
3-4 linguri mărar tocat sau pătrunjel;
sare, piper.
Mod de preparare
Gălbenuşurile se pasează şi se amestecă cu caşcavalul, castraveţii muraţi, o cutie cu iaurt, maioneza atât cât trebuie (compoziţia să nu fie prea fluidă, încât să curgă de pe ou), se mai pune sare şi piper după gust.
Se umplu jumătăţile de ouă cu această compoziţie, se pun într-un vas, iar deasupra se toarnă sosul preparat din maioneza rămasă, iaurtul şi verdeaţă tocată mărunt.
Descoperă mai multe rețete de ouă umplute
Biluțe de brânză
Ingrediente
8 felii de bacon;
2 pachete de cremă de brânză, 200 gr;
100 g cheddar ras;
1 linguriță de praf de usturoi, 1 linguriță de paprika;
Sare, piper măcinat;
Nuci
Mod de preparare
Într-o tigaie mare antiaderentă, gătește baconul până când devine crocant. Lasă-l apoi pe o farfurie cu un prosop de hârtie absorbant, pentru a scurge surplusul de ulei.
Între timp, într-un bol mare, amestecaă brânza cheddar crema de brânză, pudra de usturoi și paprika, sare și piper. Formează acum biluțe mici din amestescul de brânză. Pune-le pe un blatou pe care ai pus foaie de copt și dă la frigider pentru o oră.
Mărunțește nucile, amestecă-le cu baconul feliat mărunt și presară din plin peste bilele de brânză înainte de a le servi.
Piftie de curcan
Ingrediente
2 aripi de curcan;
1 pulpă de curcan;
1 ceapă; 1 morcov mare;
15 căței de usturoi;
3-4 plicuri de gelatină (25 g);
4 l de apă;
2 frunze de dafin, sare.
Mod de preparare
Pune carnea de curcan, frunzele de dafin, ceapa întreagă și morcovii în 4 litri de apă și lasă-le până ajung în punctul de fierbere. Cu o strecurătoare sau cu o spatulă cu găuri se îndepărtează spuma care se formează deasupra supei și se aruncă.
Lasă focul la mediu-mic și ține pe foc să fiarbă încet timp de 3 ore, sau până când lichidul s-a redus aproape la jumătate.
Când carnea este gătită, adăugă sare după gust. Scoate aripioarele, pulpa și legumele din supă, lasă să se răcească, apoi scoate carnea de pe oase și tăie în bucăți mici.
Pune bucățile de carne de curcan pe fundul unor boluri transparente sau al unor forme de copt mici. Adaugă acum și câteva rondele de morcov.
Topește gelatina înmuiată în supa fierbinte de curcan. Când supa este caldă, adăugă usturoiul tocat mărunt. La sfârșit se îndepărtează grăsimea de deasupra. Umple recipientele cu carnea de curcan și cu zeamă pentru a acoperi carnea. Pune la frigider și lăsă întregul amestec să se răcească peste noapte.
Descoperă mai multe rețete de piftie
Salate pentru aperitiv de Revelion
Salata de ton cu andive
Ingrediente
2 andive medii (aproximativ 100 – 130 grame de andive);
o conserva de ton bucăți;
o lămâie;
2-3 linguri maioneză;
O ceapă roșie;
Câteva măsline;
Sare, piper mărar.
Mod de preparare
Se spală andivele, se taie cotorul și se feliază subțire. Într-un bol pune andivele tocate fin, tonul din conservă (scurs de ulei), 1-2 linguri de maioneza, ceapa tăiata foarte mărunt și măslinele fără sâmburi.
Amestecă bine ingredientele să se omogenizeze, apoi potrivește de gust cu sare, piper și zeamă de lămâie. Se serveste din bol, ornată cu mărar tocat fin, cu pâine proaspătă sau întinsă pe feliuțe de pâine prăjită.
Salata bouef cu piept de curcan
Ingrediente
1/2 kg piept de curcan;
1 kg cartofi;
3,4 morcovi;
O bucată țelină,
O bucată păstârnac;
400 gr mazăre;
5 sau 6 castraveți murață;
sare, piper,
Maioneză preparată în casă cu 2 galbenuşuri de ou, o linguriţă cu vârf muştar, sare și ulei.
Mod de preparare
Catofii se spală în coajă și se pun la fiert, apoi carnea și legumele, spălate, se pun la fiert cu puțină sare. După ce fierb, se lasă să se răcească, apoi se toacă mărunt și toate se amestecă într-un castron cu mazărea fiartă. Castraveții se lasă la scurs, după ce sunt tăiați bucățele, după care se adaugă peste salată. Apoi, se adaugă și maioneza și ulterior se ornează cu gogoşar sau castravete.
Încearcă și aceste rețete de salată boeuf
Salată cu avocado
Ingrediente
Doi avocado;
Două cepe roșii,
un castravete,
3 roșii,
o legătură de pătrunjel,
lingură de ulei,
două linguri de zeamă de lămâie,
sare, piper.
Mod de preparare
Pulpa de avocado se feliază, se toarnă zeama de lâmâie peste. Roșiile și castravetele se taie cubulețe, ceapa se taie mărunt, pătrunjelul se toacă,
Se adaugă toate peste avocado și se pune ulei, sare, piper, după gust. Se amestecă bine și se dă salata la frigider pentru minimum 30 de minute. Se poate consuma ca atare sau poate servi drept garnitură.
Salată de crudități
Ingrediente
2 morcovi;
O bucată rădăcină de ţelină;
Un măr verde;
2 tije ţelină verde;
Sare, ulei.
Pentru sos amestecă 200 ml smântână cu 2 linguri maioneză.
Mod de preparare
Morcovii şi rădăcina de ţelină se trec prin răzătoarea cu ochiuri mari şi se pun apoi într-un bol încăpător. Tijele de ţelină se taie rondele fine, iar mărul se poate pune tăiat mărunt. Smântâna se amestecă bine cu maioneza şi se potriveşte gustul de sare.
Se pune maioneza peste salată şi se dă la rece pentru 15 minute înainte de servire. Se poate adăuga și miez crocant de nucă în salată.
Salată Baba Ganoush
Ingrediente
2 vinete mari;
2 linguri ulei de măsline;
3 linguri pastă de susan;
2 căţei usturoi:
Sucul unei lămâi, câteva fire pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare
Se tapetează cu o folie de aluminiu o tavă mare și se spală vinetele, apoi se taie în jumătăți și se pun pe tavă. Se ung cu ulei de măsline și se lasă la copt 40 de minute, apoi la răcit.
Se scoate miezul copt al fiecărei jumătăți de vânătă și se mărunțește cu o furculiță, apoi se adaugă pasta de susan, suc de lămâie, usturoi pisat, sare, piper și două linguri de ulei.
Se amestecă bine până se formează o pastă omogenă. Se servește cu lipie sau pâine prăjită. Se poate servi cu semințe de rodie pe deasupra.
Rețete rapide dietetice pentru Revelion
Rulouri de tortilla
Ingrediente
8-10 tortilla;
Cremă de brânză
Smântână cu min 20% grăsime;
Brânză Cheddar rasă;
Măsline tocate;
Ardei iute verde tocat mărunt.
Mod de preparare
Într-un bol adaugă toate ingredientele, fără tortilla. Amestecă bine totul până când obții o cremă.
Întinde amestecul pe fiecare tortilla, apoi înfășoară ca pe o clătită. Repetă acest pas de întindere a amestecului pentru fiecare felie de tortilla.
Pune-le apoi pe toate rulate pe o farfurie și dă-le la frigider câteva ore sau, de preferință, peste noapte, pentru a lăsa aromele să se amestece și pentru a ajuta tortilla rulată să-și păstreze forma. Când vrei să servești, taie rulourile în felii și pune rondelele pe o farfurie.
Frigărui cu mezeluri
Ingrediente
Măsline negre și verzi;
Roșii Cherry;
Felii subțiri de salam picant, salam uscat, chorizo, șuncă presată;
Biluțe de mozzarella;
Brânză cheddar;
Frunze de busuioc, Spanac.
Mod de preparare
Pliază feliile de salam în patru. Îndoaie frunzele de spanac în jumătate. Ia un băț de frigăruie și așază după cum urmează:măsline, roșii, spanac, salam, brânză, busuioc. Poți repeta procesul pentru frigărui mai lungi. Combină în orice fel vrei mezelurile, brânzeturile și legumele.
Roșii umplute cu pesto
Ingrediente
200 gr Cremă de brânză;
Parmezan ras și pecorino ras;
3 linguri Sos pesto;
Roșii cherry.
Mod de preparare
Amestecă pesto cu crema de brânză, parmezanul și pecorino-ul ras. Taie capătul unde a fost codița roșiilor cherry și scobește miezul de dinăuntru. După ce roșiile au fost scobite, adaugă sosul pesto cu un poș sau o linguriță.
Frigărui de salată grecească
Ingrediente
Roșii Cherry;
1 ceapă roșie;
Felii de Castravete;
Măsline verzi;
Brânză feta;
Ulei de măsline și oregano.
Mod de preparare
Taie brânza feta în cubulețe, ceapa în felii subțiri și castraveții la fel. Ia câte o frigăruie și pun o roșie, o felie de castravete, o felie de ceapă, o măslină și un cub de feta. Dacă frigăruile tale sunt mai lungi, repetă procesul și pune câte un cub de feta și legume până la capăt.
Platou de brânzeturi și mezeluri
Ingrediente
Câteva feluri de brânză, după preferințe: telemea, brânză afumată, cu mucegai, cremoasă;
3-4 feluri de fructe proaspete: smochine, nectarine, pepene galben, struguri;
fructe uscate: curmale, prune, caise:
biscuiți sărați;
miere, dulceață;
Semințe: nuci, alune, migdale, fistic:
Mezeluri: prosciutto, salam italienesc, chorizo.
Ia un platou încăpător și așază felii sau cubulețe brânza, fructele, biscuiții și celelalte ingrediente. Poți adăuga orice fel de mezeluri îți plac. Pune grisine, migdale, fistic, nuci, biscuiți sau sărățele și apoi dulceața sau mierea în recipiente mici cu lingurițe.
Citește și: Rețete de prăjituri cu portocale
Sursă foto: 123rf.com