Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat marți, 19 decembrie, o înregistrare video cu trupele din unitatea de elită Shaldag din cadrul Forțelor Aeriene care operează în interiorul unui tunel al grupării islamiste Hamas din orașul Gaza, scrie The Times of Israel.
Soldații Shaldag au efectuat operațiuni în interiorul acestui tunel din cel mai important oraș al Fâșiei Gaza pentru a-l scana și a obține informații.
תיעוד ראשון: כוחות מיוחדים מ'שלדג' פועלים בתוך מנהרת טרור משמעותית של חמאס שנחשפה בלב העיר עזה.לכל הפרטים והתיעודים:https://t.co/uxXS7n1RN0 pic.twitter.com/z6u6b5ZWnI
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 19, 2023Armata israeliană afirmă că a descoperit aproximativ 1.500 de puțuri de tunel în Fâșia Gaza de la începutul războiului și că lucrează la demolarea acestora.
IDF mai susține că marea majoritate a tunelurilor au fost descoperite în situri civile, inclusiv școli, moschei, spitale, clădiri ONU și case rezidențiale.
Armata israeliană susţine că a descoperit „cel mai mare tunel" săpat sub Fâşia Gaza
Duminică, armata israeliană a anunțat că a descoperit în timpul ofensivei sale "cel mai mare tunel" pe care Hamas l-a săpat sub Fâşia Gaza şi care duce la doar câteva sute de metri din teritoriul israelian.
Un fotograf al agenției de presă AFP căruia i s-a permis să meargă acolo a constatat că tunelul era suficient de mare pentru ca prin el să poată trece vehicule mici.
EXPOSED: The biggest Hamas terrorist tunnel discovered.This massive tunnel system branches out and spans well over four kilometers (2.5 miles). Its entrance is located only 400 meters (1,310 feet) from the Erez Crossing—used by Gazans on a daily basis to enter Israel for work… pic.twitter.com/RcjK5LbvGL
— Israel Defense Forces (@IDF) December 17, 2023„Această reţea masivă de tuneluri, care este împărţită în mai multe ramuri, se întinde pe mai mult de patru kilometri şi se află la 400 de metri de punctul de trecere Erez" între Israel şi nordul Fâşiei Gaza, au transmis în urmă cu două zile forţele armate israeliene într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Forţele israeliene susțin că tunelul a costat milioane de euro şi a fost săpat ani de zile sub conducerea lui Mohamed Sinwar, fratele lui Yahya Sinwar, liderul Hamas considerat arhitectul atacului din 7 octombrie.
Tunelul este echipat cu un sistem de conducte, electricitate, ventilaţie, canalizare, reţele de comunicaţii şi şine.
Armata israeliană a mai transmis că a descoperit un număr mare de arme gata să fie folosite în cazul unui atac al Hamas.
„Această reţea strategică de tuneluri de atac (…) a fost săpată intenţionat lângă un punct de trecere menit să le permită locuitorilor din Gaza să călătorească în Israel pentru muncă şi îngrijiri medicale", a declarat declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei israeliene.
„Pentru Hamas, atacarea poporului israelian continuă să fie o prioritate faţă de sprijinirea oamenilor din Gaza", a spus el.
Poreclit „Metroul din Gaza" de către armata israeliană, labirintul de tuneluri a fost folosit pentru prima dată pentru a eluda blocada impusă de Israel după ce Hamas a preluat puterea în teritoriu în 2007.
Sute de tuneluri au fost săpate sub graniţa cu Sinaiul egiptean pentru a transporta oameni, bunuri, arme şi muniţii între Gaza şi lumea exterioară.
Într-un studiu publicat pe 17 octombrie, Institutul de Război Modern de la academia militară americană West Point menţionează 1.300 de galerii pe o distanţă de peste 500 de kilometri.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas