Incidentele din regiunea predominant musulmană a Rusiei au venit pe fondul unor tensiuni antievreiești tot mai puternice, apărute odată cu conflictul din Orientul Mijlociu și alimentate la nivel local. Moscova dă vina pe „actori externi”, scriu cotidianul israelian Yedioth Ahronot, Reuters și The Guardian.
Aproximativ 15-16 israelieni se aflau în avionul care a aterizat duminică seară pe aeroportul Mahacikala, din Daghestan, Rusia, unde au devenit ținta unei revolte antisemite la care au participat sute de localnici. Potrivit cotidianului israelian Yedioth Ahronot, toți sunt acum în siguranță, cei mai mulți dintre ei continuându-și drumul spre Moscova, destinația lor finală.
Site-ul Jerusalem Post a publicat de asemenea un clip cu un grup de israelieni despre care spune că au scăpat cu bine din incidentele de pe aeroportul din Daghestan. Pasagerii, scrie publicația israeliană, au fost ascunși în complexul aeroportuar până când poliția a putut controla eficient situația. Misiunea de salvare a inclus un elicopter care a ajutat la evacuarea rapidă a israelienilor.
Un tânăr israelian identificat sub numele de Shmuel a relatat pentru cotidianul Yedioth Ahronot cum a scăpat cu viață în urma incidentelor. Shmuel, care zburase din Ierusalim, a povestit că sosise în Mahacikala, capitala republicii autonome Daghestan, din Federația Rusă, pentru a-și vizita logodnica.
În avion se mai aflau alți 15 israelieni, inclusiv copii, care mergeau spre Moscova. În momentul în care sute de oameni au invadat aeroportul, pasagerii au fost evacuați din avion într-un autobuz, care a încercat să ajungă la terminal, sub o ploaie de pietre. Fără succes însă.
„La un moment dat, sute de oameni au venit și au oprit autobuzul. Au intrat înăuntru, au mers de la un om la altul și au întrebat dacă este musulman sau evreu. Am spus că sunt musulman, pentru că eram speriat de moarte. Din fericire, m-au crezut și au plecat mai departe”, a relatat tânărul.
„Marele noroc a fost că toți israelienii din autobuz vorbeau rusă”, a adăugat el. „Au fost unii care au cerut să le vadă pașapoartele și aveau pașapoarte străine, așa s-au salvat. S-ar fi putut sfârși cu uciderea noastră”, a mai spus el.
Shmuel a adăugat că, la un moment dat, poliția a venit și a escortat autobuzul spre complexul VIP de la aeroport.
„După patru ore de teamă teribilă, a sosit un elicopter al armatei ruse și ne-a evacuat. Au tras în aer pentru a ține mulțimea la distanță, ca într-un film de acțiune, iar apoi ne-au dus la o bază militară din alt oraș”, a mai spus tânărul, care a spus că a doua zi, israelienii și-au putut continua drumul.
Îndemnați spre aeroport de mesajele postate pe Telegram
Incidentele au început după ce mai multe mesaje de pe aplicația de mesagerie Telegram au anunțat că un avion plecat din Tel Aviv, care avea la bord refugiați din Israel, a aterizat pe aeroportul din Daghestanul predominant musulman.
Urmăritorii paginii „Utro Dagestan”, unul dintre conturile de Telegram care difuzează în mod regulat știri amestecate cu teorii ale conspirației, au fost îndemnați să asedieze aeroportul local, să interogheze pasagerii care sosesc și să le ceară să denunțe guvernul israelian.
Localnicilor li s-a cerut de asemenea să îi întâmpine pe „musafirii neinvitați” și să determine avionul și pasagerii săi să se întoarcă și să zboare în altă parte.
Mesajul, scrie Reuters, nu a folosit cuvântul „evreu”, dar s-a referit la pasagerii avionului ca fiind „necurați”. „Trebuie să îi așteptăm pe strada din fața aeroportului și să îi prindem înainte ca ei să plece pe drumuri separate”, se spunea în mesaj.
Clipurile filmate la fața locului au arătat sute de oameni, majoritatea bărbați tineri, fluturând steaguri palestiniene, spărgând ușile și alergând prin aeroport, strigând „Allahu Akbar“. Mai mulți oameni au încercat să răstoarne o mașină de patrulare a poliției.
O pancartă ținută de un participant la revoltă avea mesajul: „Nu e loc pentru ucigași de copii în Daghestan”, o posibilă referire la bombardamentele israeliene din Gaza. Alta spunea: „Suntem împotriva refugiaților evrei”.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Mobs break into the Makhachkala airport, in Russia’s north Caucasus, looking to lynch Jews after rumors spread about the arrival of Jewish refugees from Israel. <a href="https://t.co/stMvyqNUqv">pic.twitter.com/stMvyqNUqv</a></p>— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) <a href="https://twitter.com/yarotrof/status/1718690378944332152?ref_src=twsrc%5Etfw">October 29, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Poliția a declarat că a arestat 60 de persoane în legătură cu tulburările și a identificat 150 dintre cei mai activi participanți.
Autoritățile sanitare locale au mai declarat că 20 de persoane au fost rănite, dintre două fiind în stare critică. Agenția de știri RIA a precizat că nouă ofițeri de poliție au fost răniți în incident, doi fiind tratați în spital.
Tensiuni tot mai mari în regiune
Situația este așa de complicată în regiune încât autoritățile religioase locale au sugerat că ar putea fi nevoite să evacueze aproximativ 800 de familii evreiești din Daghestan, multe dintre ele aflate în prezent în orașul Derbent, situat în sudul țării, scrie The Guardian.
„Situația este foarte dificilă în Daghestan. Oamenii din comunitate sunt speriați, sună și nu știu ce să-i sfătuiesc”, a declarat Ovadia Isakov, un reprezentant guvernamental al comunității evreiești locale, pentru postul de știri Podiom.
„Merită să plecăm? Pentru că Rusia nu este salvarea noastră. Au fost pogromuri și în Rusia. Nu este clar unde să fugim”, a spus acesta, potrivit The Guardian.
Pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu, mișcările anti-evreiești din regiunea majoritar musulmană din Caucaz au crescut în intensitate încă înainte de incidentul de duminică seară.
Asta după ce mai multe personalități proeminente din Daghestan s-au pronunțat în sprijinul Palestinei și împotriva statului israelian.
Khabib Nurmagomedov spre exemplu, fost campion de arte marțiale mixte și probabil cea mai cunoscută vedetă din Daghestan, a anunțat la începutul acestei luni, pentru cei peste 35 de milioane de urmăritori de pe Instagram, că Israelul este implicat într-un „genocid” în Gaza.
Actele antievreiești nu s-au limitat la Mahacikala. În Nalcik, un alt oraș din regiunea învecinată Kabardino-Balkaria, un centru evreiesc aflat în construcție a fost incendiat mai devreme duminică.
De asemenea, tot duminică, protestatarii au asediat un hotel din orașul daghestanez Khasaviurt, căutând camerele destinate „refugiaților evrei”.
„Primim relatări din 4 orașe diferite din Daghestan despre mulțimi care cer să ucidă evreii”, a scris pe Twitter Pinchas Goldschmidt, fost rabin-șef al Moscovei, care a plecat din țară în 2022 după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.
„Un rezultat direct al faptului că guvernul rus s-a alăturat Hamas în acest conflict și a lipsei de condamnare a masacrului din 7/10”, a spus el, cu referire la vizita recentă la Moscova a unei delegații Hamas, care s-a întâlnit cu oficiali ai guvernului.
Israelul a cerut Moscovei să îi protejeze pe cetățenii israelieni și pe evrei în general, în contextul tensiunilor internaționale.
Rusia dă vina pe „actori externi”
Tulburările din regiune, unde forțele de securitate rusești au luptat cândva împotriva unei insurgențe islamiste, reprezintă o bătaie de cap pentru Putin, care se confruntă nu doar cu dificultățile războiului din Ucraina, dar și cu necesitatea de a menține stabilitatea în țară, înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor.
Daghestan este regiunea rusească cu cei mai mulți morți în războiul din Ucraina, iar anul trecut, o serie de proteste ample au arătat că populația nu este atât de dornică să susțină conflictul purtat de Vladimir Putin.
Cu referire la incidentele de duminică, liderul Daghestanului, Serghei Melikov, a spus că acestea au reprezentat o încălcare gravă a legii, chiar dacă localnicii „empatizează cu suferința palestinienilor”
„Nu e nimic curajos în a ataca oameni neînarmați care nu au făcut nimic ilegal”, a mai declarat Melikov, care a dat vina pe actori externi pentru revolte, spunând că acestea au avut loc „din cauza unor falsuri răspândite de dușmanii noștri”.
Tot despre actori străini, mai exact ucraineni, a vorbit și Kremlinul. „Este bine cunoscut și evident că evenimentele de ieri din jurul aeroportului sunt în mare parte rezultatul interferențelor externe, inclusiv al influenței informaționale", a declarat Dmtri Peskov.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a spus că Ucraina este vinovata. Ea, scrie Reuters, s-a referit la publicațiile online conectate cu fostul deputat rus Ilia Ponomariov, care s-a stabilit între timp în Ucraina, ca un partizan autointitulat anti-Kremlin.
Ponomariov a admis luni că a fost investitor în canalul Telegram Utro Daghestan, dar că nu mai are nicio legătură cu acesta.
Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat pentru Reuters că Kievul nu are „nimic de-a face” cu tulburările.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat vina pe „cultura rusească a urii față de alte națiuni, propagată de televiziunea de stat, de experți și de autorități”.