Atenție, nu fumați în afara școlii, puteți fi amendați! Fumatul este interzis în apropierea şcolilor şi unităţilor sanitare (50 de metri), precum şi în apropierea staţiilor de transport în comun (15 metri), iar aruncarea chiştoacelor de ţigări şi a altor deşeuri din tutun în locurile publice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei.
Acesta este un proiect legislativ USR care a fost adoptat tacit de Senat, la aproape trei ani de la depunere, care își propune să evite fumatul pasiv în aer liber.
O lege inaplicabilă
În momentul de față, elevii, profesorii și părinții nu vor fi afectați de lege pentru că ei fumează în incintă. Legea îi va ajunge doar când vor părăsi curtea școlii sau grădiniței. Evident, această lege nu va avea nici un efect, tocmai pentru că este greu de măsurat și demonstrat distanța. Dar dacă fapta este comisă noaptea, de exemplu, în stație sau în proximitatea școlii, este interzisă de lege? (n.r.)
Forma legii care trebuie să treacă prin Cameră
Potrivit iniţiatorului, proiectul pentru completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum şi pentru completarea si modificarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială are ca scop extinderea protecţiei pentru nefumători, în mod particular pentru copii, prin interzicerea fumatului în apropierea şcolilor, parcurilor, terenurilor sportive şi staţiilor de aşteptare pentru transportul public, precum şi în autovehiculele private atunci când sunt prezenţi minori.
Fumatul pasiv în aer liber
Motivul principal pentru propunerea acestei modificări legislative este de a proteja mai bine sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile precum copiii, de consecinţele nocive ale fumatului pasiv.
„Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei”, se arată în expunerea de motive.
Conform Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ţări precum Irlanda şi Marea Britanie au implementat deja legi similare cu succes, cu rezultate pozitive în reducerea expunerii la fumatul pasiv şi în îmbunătăţirea sănătăţii publice. Proiectul va fi dezbătut şi supus plenului Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional în acest caz.