Guvernul australian și-a semnalat încă din luna mai intenția de a elimina treptat utilizarea țigărilor electronice de unică folosință, dar până acum nu a oferit niciun termen concret, scrie BBC.
Australia va interzice importul de țigări electronice de unică folosință începând cu luna ianuarie, în încercarea de a reduce dependența de nicotină la copii.
Noi legi care să împiedice fabricarea și furnizarea dispozitivelor de vapat de unică folosință în această țară, precum și publicitatea pentru ele, vor fi de asemenea introduse.
Măsurile sunt parte a unei campanii mai ample de eliminare completă a fumatului recreațional.
Dispozitivele de vapat, sau țigările electronice, sunt dispozitive alimentate cu baterii de litiu care au cartușe umplute cu lichide ce conțin nicotină, arome artificiale și o serie de alte substanțe chimice.
Vapingul a fost comercializat de la bun început ca o modalitate de a ajuta oamenii să renunțe la fumatul clasic, dar ministrul australian al sănătății a spus că noile dispozitive au creat o „nouă generație dependentă de nicotină”.
Din 2021, australienii nu mai au voie să cumpere țigări electronice fără prescripție medicală - și nici să le importe - dar, în ciuda acestor restricții, ratele de dependență au continuat să crească vertiginos.
Un studiu al Universității din Sydney dat publicității la începutul acestui an a constatat că peste un sfert dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani au vapat. Cercetările au arătat de asemenea că o majoritate covârșitoare a adolescenților pot procura dispozitivele de vapat fără probleme, în ciuda restricțiilor legale.
Noile măsuri ar trebui să rezolve măcar parțial această problemă, speră autoritățile.
„Toate guvernele australiene s-au angajat să colaboreze pentru a opri creșterea îngrijorătoare a consumului de vaping în rândul tinerilor noștri”, a declarat Mark Butler, ministrul federal al sănătății care coordonează această interdicție.
Gvernul australian și-a semnalat încă din luna mai intenția de a elimina treptat utilizarea țigărilor electronice de unică folosință, dar până acum nu a oferit niciun termen concret.
Butler a spus că interdicția de import va începe la 1 ianuarie, iar până în martie va fi interzisă și intrarea în țară a dispozitivelor de vapat non-terapeutice reîncărcabile.
De asemenea, importatorii și producătorii care furnizează dispozitive de vapat terapeutice vor trebui să respecte reglementări guvernamentale mai stricte în ceea ce privește aromele, nivelul de nicotină și ambalajul produselor lor.
Experții au avertizat că nu se cunosc încă suficiente informații despre impactul pe termen lung al vapatului. Cercetările de la Universitatea Johns Hopkins au stabilit însă o legătură între această practică și bolile pulmonare cronice și astm, scrie BBC.
Iar în Australia, oamenii de știință care au studiat lichidele utilizate au avertizat că acestea conțin „o serie de substanțe chimice” cunoscute ca având un impact asupra sănătății plămânilor.
Anunțul Australiei vine la doar câteva zile după ce guvernul Noii Zeelande a renunțat la legea dură împotriva fumatului, pentru a finanța reducerile de taxe.
În septembrie, Franța a anunțat un plan pentru a interzice țigările electronice de unică folosință, invocând pericolul la adresa sănătății publice și a mediului.
Susținătorii proiectului au observat că aceste dispozitive sunt concepute special pentru a-i atrage pe adolescenți, folosind culori strălucitoare și o gamă de arome care amintesc de dulciurile copilăriei - bezea, ciocolată și alune, pepene verde și altele.
Potrivit Alianței împotriva Tutunului (ACT), 13% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani din Franța au încercat cel puțin o dată țigările electronice. Cei mai mulți spun că au început în jurul vârstei de 11 sau 12 ani.