Austria critică începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova pentru că vrea să ajute Bosnia și Herțegovina

acum 11 luni 60

Adevăratul motiv pentru care Austria a ridicat brusc tonul pe tema Ucrainei la Bruxelles are legătură cu Bosnia și Herțegovina. În cazul în care UE deschide negocierile de aderare cu Ucraina, Austria dorește ca Bosnia și Herțegovina, cu care are legături economice și politice de lungă durată, să fie inclusă, scrie Politico.


Viena și-a exprimat opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, dar intenția oficialilor austrieci este de a forța celelalte state membre să ia în calcul și cererea Bosniei și Herțegovinei.


Concret, cancelarul federal Karl Nehammer s-a pronunțat marți, în cadrul unei întâlniri cu deputații austrieci, împotriva „procedurii accelerate” pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE, informează serviciul de presă al Parlamentului austriac, citat de Interfax Ucraina.


Potrivit comunicatului, Nehammer le-a răspuns deputaților Petra Steger, Christian Hafenecker și Axel Kassegger că Austria nu va fi de acord cu negocierile de aderare a Ucrainei în condițiile actuale.


Nu ar trebui să existe un tratament preferențial pentru Ucraina, mai ales în raport cu Bosnia și Herțegovina, care se află și ea în prezent în negocieri de aderare, a spus cancelarul.


Viena a transmis astfel un mesaj clar UE. Un mesaj pe care l-a mai transmis și anterior.


În timpul unei vizite recente la Sarajevo, ministra austriacă pentru Europa, Karoline Edtstadler, a subliniat că Austria „vrea să vadă Bosnia și Herțegovina în familia UE”, argumentând că aderarea acestei țări este „o necesitate geopolitică”.


Având în vedere proximitatea Austriei cu regiunea, calmarea tensiunilor din fosta Iugoslavie se află de mult timp în topul priorităților politicii externe a Vienei.


Austria și-a desfășurat militarii în cadrul misiunilor de menținere a păcii ale Națiunilor Unite în această zonă timp de decenii. Viena este convinsă că cel mai bun mod de a asigura o pace durabilă în regiune - și, de asemenea, de a atenua influența persistentă a Rusiei în această zonă - este de a aduce Balcanii de Vest în UE.


UE a oferit Bosniei și Herțegovinei statutul de țară candidată la sfârșitul anului 2022, dar Comisia Europeană a susținut că țara trebuie să abordeze o serie de regrese în ceea ce privește statul de drept înainte de a începe negocierile.


Având în vedere că aderarea Ucrainei se află pe ordinea de zi a summitului UE de joi și vineri, Austria a văzut astfel o oportunitate pentru a strecura Bosnia și Herțegovina pe ușa din spate, scrie Politico.


„Nu avem nicio intenție să blocăm calea de aderare a Ucrainei”, a insistat un oficial austriac de rang înalt, adăugând că a face acest lucru ar fi ca și cum „am sta în fața unui tren de marfă”.


Singura agendă a Austriei, a declarat oficialul pentru Politico, a fost să atașeze discret Bosnia și Herțegovina „în spatele trenului”.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/austria-negocieri-aderare-ucraina-moldova-bosnia-4747160

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.