Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri seară, 15 decembrie, la Antena 3, că Austria a acceptat oficial extinderea Schengen cu frontiera aeriană, dar frontiera terestră încă se discută și „nu s-a bătut nimic în cuie”.
„În urma acestor luni de negocieri, de discuții diplomatice, Austria a anunțat, mai întâi în presă, că își schimbă poziția și că ar fi de acord cu extinderea spațiului Schengen doar pentru frontiera aeriană. În urma acestui anunț de presă a avut loc Forumul Salzburg, care s-a desfășurat la Liubliana, în Slovenia, și acolo partea austriacă a prezentat și un document scris, atât delegației României, cât și delegației bulgare. Pe acel document au avut loc discuții sub rezerva, evident, continuării acestora pe baza mandatelor primite ulterior. În urma acestor discuții concluzia a fost că noi am clarificat oficial, Austria este de acord cu extinderea spațiului Schengen pe frontiera aeriană și că rămân în discuție celelalte două frontiere”, a spus Cătălin Predoiu.
El a precizat că la Forumul Salzburg din Slovenia ambele delegații, română și bulgară, au discutat cu ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, situația frontierei terestre și a celei fluviale.
„Concluzia a fost că în zilele următoare vor continua aceste discuții și se va vedea la ce nivel, la nivel de Minister de Interne, la nivel de cabinete de prim-ministru sau la nivelul Consiliului European. Nu s-a semnat nimic, nu s-a convenit nimic, nu s-a bătut nimic în cuie. Acum suntem în pasul în care se discută la Consiliul European pe baza acestei propuneri a Ministerului de Interne austriac, respectiv a Austriei”, a spus Predoiu.
El a susținut că Austria nu a pus condiții pentru AirSchengen. „În primul rând că nu sunt condiții. Nu există termenul de condiție, este vorba de termenul de propuneri de măsuri adiacente. Ce sunt aceste măsuri adiacente? Întreținerea gardurilor, acolo unde sunt deja. Există porțiuni de gard la frontieră, la diverse frontiere ale statelor membre ale Uniunii Europene, recte și Bulgaria din câte înțeleg, există undeva în sud și se propune întreținerea acestui gard la bulgari. Nu se propune construcții de garduri noi și așa mai departe. Se propune întărirea controalelor la frontiere, inclusiv cu suport al ofițerilor Frontex”, a mai punctat ministrul de Interne.
Ce a cerut Austria pentru Air Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe 9 decembrie că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România. Decizia nu se referă însă și la frontierele terestre, pentru că România nu va fi oficial membră Schengen.
Viena a pus și condiții pentru Air Schengen: triplarea operațiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru extinderea protecției frontierelor și a infrastructurii – garduri – la frontierele externe din Bulgaria și România trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a solicitanților de azil aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Premierul Bulgariei a respins din start condițiile impuse de Austria pentru „Air Schengen”, considerându-le „absolut inacceptabile”. Ulterior, surse guvernamentale au spus că România va cere să fie primită separat de Bulgaria în Schengen, dacă Olanda nu renunță la vetoul față de aderarea Sofiei, iar Bulgaria a acuzat România că este „inconsecventă”.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus pe 13 decembrie că nu crede că Austria va ceda curând în privința Schengen. „Mai e cale lungă, e nevoie de multe negocieri”, a transmis șeful statului de la Bruxelles.