Austria a confirmat acordul cu România și Bulgaria privind „Air Schengen”, intrarea pe calea aerului fără control la frontieră. Un text corespunzător din punct de vedere juridic a fost trimis Președinției spaniole a UE, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute Ministerul de Interne de la Viena. S-a subliniat însă că nu există negocieri privind aderarea deplină a celor două state la spațiul Schengen și cotidianul Der Standard scrie că „Austria poate continua să blocheze intrarea în Schenghen” și amintește de o postare pe Twitter a cancelarului Karl Nehammer, imediat după acordul pentru „Air Schengen”.
Acordul Schengen privind România și Bulgaria urmează să fie extins prin aer și apă la sfârșitul lunii martie. Cu toate acestea, aderarea deplină este posibilă numai după un vot unanim al UE. Din 31 martie 2024, controalele pașapoartelor vor dispărea în aeroporturi și la frontierele maritime. „Consiliul se va strădui să ia o decizie de eliminare a controalelor personale la frontierele terestre”, spune cea mai recentă decizie a Consiliului UE, din 30 decembrie 2023.
Expertul în drept al UE, Walter Obwexer, din Innsbruck, explică pentru Der Standard că, prin urmare, nu este posibilă ridicarea controalelor între membrii individuali Schengen pe o bază bilaterală. Potrivit tratatelor de aderare la UE, eliminarea controalelor de identitate „se aplică numai după ce Consiliul UE a luat în unanimitate o decizie corespunzătoare”.
Orice altceva ar fi o încălcare clară a legislației UE, spune Obwexer. „Fără acordul reprezentantului Austriei în Consiliul UE, aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen nu este posibilă din punct de vedere legal”, a spus decanul Facultății de Drept din Innsbruck. Austria poate, prin urmare, să continue blocarea aderării.
Guvernul austriac a legat deja primul pas de relaxare de condiții care nu sunt incluse în Tratatul Schengen. Într-o declarație comună a Austriei, României și Bulgariei din 29 decembrie, s-a afirmat că de cel puțin trei ori mai mulți ofițeri de la agenția UE de protecție a frontierei Frontex ar trebui să fie trimiși la granița bulgaro-turcă și că Frontex ar trebui să fie mărită și pe zona sârbă a frontierei bulgare. De asemenea, se oferă finanțare UE pentru vehicule de teren, drone, sisteme electronice de supraveghere și un gard.
Cele trei state au convenit, de asemenea, că România și Bulgaria vor lua înapoi toți migranții care au fost înregistrați în cele două state și apoi vor veni în Austria, în termen de o lună, conform Regulamentului Dublin. Aceasta înseamnă că mult mai mulți migranți, pentru ale căror proceduri sunt responsabile cele două state, pot fi returnați într-un timp mai scurt.
„Trimitem semnalul că solicitanții de azil nu pot alege țara de destinație”, se spune în declarație. Austria dorește să trimită și consultanți pe aeroporturile din Bulgaria și România pentru a efectua controale la fața locului. Germania a a avut astfel de ofițeri pe unele aeroporturi grecești ani de zile.
În schimbul acestor concesii, Austria s-a angajat în cadrul acordului să „discute o dată în 2024 pentru o posibilă ridicare a controalelor la frontierele terestre”, care ar trebui să depindă și de cât de cu succes sunt implementate măsurile și dacă situația migrației se îmbunătățește în Austria.
După acord, președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a declarat: „Felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare este rezultatul muncii voastre asidue, al angajamentului vostruși al perseverenței voastre”.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="de" dir="ltr">Österreichs Forderungen werden erfüllt. Der Frontex-Einsatz in Rumänien und Bulgarien wird aufgestockt, beide Länder erhalten mehr EU-Gelder, um einen robusten Außengrenzschutz umzusetzen. Deshalb haben wir „Schengen Air“ und „Schengen Sea“, der Aufhebung von…</p>— Karl Nehammer (@karlnehammer) <a href="https://twitter.com/karlnehammer/status/1741441067679920415?ref_src=twsrc%5Etfw">December 31, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Dar cancelarul Austriei, Karl Nehammer a postat pe Twitter: „Mai este încă un drum lung până când ambele țări vor intra pe deplin în Schengen. Europa trebuie să se protejeze eficient împotriva migrației necontrolate, vom continua să insistăm asupra acestui lucru”.
Zona fără vize a spațiului Schengen include în prezent 27 de țări europene cu aproximativ 400 de milioane de cetățeni. Acestea includ 23 de țări UE și patru state partenere: Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.