Benjamin Netanyahu afirmă că asaltul Hamas a avut ca scop să deturneze eforturile de pace din Orientul Mijlociu și îi cere ajutor lui Rishi Sunak

acum 1 an 168

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi, 19 octombrie, că atacul Hamas asupra Israelului a avut ca scop împiedicarea extinderii relațiilor de pace în Orientul Mijlociu și i-a cerut premierului britanic Rishi Sunak să continue să sprijine contraofensiva israeliană din Fâșia Gaza, informează Reuters.


Sunak este cel mai nou lider occidental care a vizitat Ierusalimul pentru a-și arăta sprijinul față de Israel și pentru a încerca să negocieze o modalitate care să asigure eliberarea ostaticilor luați de gruparea militantă palestiniană Hamas și să înlesnească furnizarea de ajutor umanitar populației civile din Gaza.


În cursul zilei de joi, liderul britanic va zbura în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, a anunțat purtătorul de cuvânt al lui Sunak. Mai multe surse au declarat că Arabia Saudită a înghețat planurile, susținute de SUA, pentru normalizarea legăturilor cu Israelul.


Netanyahu a declarat că asaltul lansat din Gaza al grupării islamiste palestiniene Hamas, care a ucis 1.400 de persoane în Israel, a avut ca scop deturnarea încercărilor de stabilire a unei păci extinse în regiune.


"Eram pe punctul de a extinde această pace, iar distrugerea acestui demers a fost unul dintre motivele pentru care a fost întreprinsă această acțiune", i-a spus Netanyahu lui Sunak, în cadrul întâlnirii lor de la Ierusalim.


"Acesta este cel mai întunecat moment al nostru", a adăugat el. "Asta înseamnă că acesta este un război de lungă durată și vom avea nevoie de sprijinul dumneavoastră continuu", a precizat premierul israelian.


Sunak s-a întâlnit cu Netanyahu după ce a purtat discuții cu președintele israelian Isaac Herzog. El a salutat decizia de a permite intrarea ajutoarelor în Gaza, spunând că știe că Israelul "ia toate măsurile de precauție pentru a evita rănirea civililor, în contrast direct cu teroriștii din Hamas".


Anterior, Sunak și Herzog au subliniat necesitatea de a evita escaladarea violențelor în regiune, care au provocat demonstrații furioase în unele țări, inclusiv din cauza exploziei de la un spital din Gaza, pentru care palestinienii au învinovățit Israelul.


Israelul neagă că ar fi comis atacul, iar președintele american Joe Biden a declarat că dovezile americane susțin versiunea israeliană potrivit căreia incidentul a fost cauzat de o lansare eșuată a unei rachete de către luptătorii palestinieni.


Purtătorul de cuvânt al lui Sunak a anunțat că guvernul britanic așteaptă încă un raport al serviciilor de securitate înainte de a-și face publică opinia despre atacul asupra spitalului din Gaza.


"Vom fi alături de dumneavoastră, în solidaritate cu poporul dumneavostră și cu dreptul dumneavoastră de a vă apăra, de a readuce siguranța în țara dumneavoastră și în rândurile poporul dumneavoastră, de a asigura întoarcerea în siguranță a ostaticilor care au fost luați", a declarat Sunak, într-o discuție cu Herzog, care a fost parțial televizată.


"Palestinienii sunt victimele a ceea ce a făcut Hamas. Este important să continuăm să asigurăm accesul umanitar", a mai declarat premierul britanic.


Cel puțin șapte cetățeni britanici au fost uciși și alți nouă sunt încă dați dispăruți după asaltul Hamas asupra Israelului, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Sunak, adăugând că cel puțin doi dintre cei nouă sunt ținuți ostatici în Gaza.


Vizita planificată a lui Sunak în Arabia Saudită face parte din eforturile coordonate cu ministrul său de externe, James Cleverly, care se află în Egipt și va merge în Turcia și Qatar în următoarele trei zile.


Cleverly, care a fost în Israel săptămâna trecută, s-a întâlnit cu ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry și se va întâlni cu miniștrii din Turcia și Qatar, toate țările despre care Marea Britanie spune că sunt "vitale pentru eforturile internaționale de a menține stabilitatea regională, de a elibera ostaticii și de a permite accesul umanitar în Gaza".


Acest efort diplomatic reprezintă o schimbare față de ceea ce unii comentatori spun că a fost un deceniu de scădere a influenței britanice în Orientul Mijlociu, Londra fiind considerată un partener secundar al Statelor Unite.


Ultimul prim-ministru britanic care a efectuat vizite în Israel și Cisiordania ocupată a fost David Cameron, în 2014. În 2022, guvernul britanic a eliminat în mod discret un post ministerial dedicat relațiilor cu Orientul Mijlociu, combinând acest rol cu cel destinat Africii de Nord, Asiei de Sud și Națiunilor Unite.


Foto: Profimedia Images


Urmărește LIVETEXT Armata israeliană afirmă că „sute de infrastructuri Hamas” au fost distruse. 203 de israelieni, captivi în Gaza. Un cetățean româno-israelian, dat dispărut


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/benjamin-netanyahu-afirma-ca-asaltul-hamas-a-avut-ca-scop-sa-deturneze-eforturile-de-pace-din-orientul-mijlociu-si-ii-cere-ajutor-lui-rishi-sunak-4694887

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.