Oficialii au avertizat că nu se așteaptă ca întâlnirea să producă progrese majore, ci mai degrabă o încălzire a relației bilaterale și un impuls pentru sporirea contactelor la toate nivelurile, scriu Reuters și New York Times.
Președintele SUA Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping intenționează să se întâlnească miercuri în California, pentru o discuție despre care consilierii lui Biden spun că este menită să stabilizeze relațiile foarte complicate dintre cele două super-puteri.
Administrația Biden, care a anunțat oficial întâlnirea vineri dimineață, a precizat că cei doi lideri vor avea întâlnirea bilaterală pe marginea summitului Cooperării Economice Asia-Pacific, organizat la San Francisco.
Într-o convorbire telefonică cu jurnaliștii joi, doi consilieri de rang înalt ai lui Biden au declarat că întâlnirea se dorește a fi una de amploare, liderul de la Casa Albă fiind pregătit să aducă în discuție subiecte precum Taiwanul, interferența în alegeri, războiul din Ucraina și cel dintre Israel și Hamas, scrie New York Times.
Taiwanul, insula autonomă revendicată de China, va organiza alegeri la începutul anului viitor, iar oficialii au declarat că Biden va încerca să îi „prezinte” lui Xi o poziție clară, și anume faptul că SUA se așteaptă ca Beijingul să nu intervină și sunt îngrijorate că ar putea interveni.
De asemenea, este de așteptat ca Biden să-l avertizeze pe Xi să nu se amestece în alegerile americane.
Întâlnirea va avea loc la aproape un an după ce Biden și Xi s-au întâlnit în timpul summitului G20 din Bali, Indonezia, care a avut loc pe fondul temerilor legate de agresiunea chineză asupra Taiwanului și a competiției dintre Washington și Beijing în ceea ce privește progresele militare și tehnologice.
Cei doi nu au mai vorbit de atunci, iar anul care a trecut a pus la grea încercare relațiile.
Un balon spion chinezesc care a trecut deasupra Statelor Unite, înainte ca un avion de vânătoare american să-l doboare în largul coastei Carolinei de Sud, a declanșat o criză diplomatică în februarie. Mai recent, tensiunile s-au amplificat din cauza unor chestiuni precum spionajul chinezesc și restricțiile americane privind exporturile de tehnologie către China.
Tensiunile sunt valabile și vor fi abordate, au spus consilierii lui Biden, dar în acest an, oficialii chinezi și americani au subliniat, de asemenea, importanța consolidării legăturilor dintre cele mai mari două economii ale lumii.
Administrația Biden a trimis deja mai mulți oficiali de rang înalt în China în acest an - inclusiv pe secretarul de stat Antony J. Blinken, pe secretara Trezoreriei Janet Yellen și pe cea a Comerțului Gina Raimondo - pentru a încerca să clarifice faptul că, deși Statele Unite doresc să-și protejeze securitatea națională, nu caută să rupă legăturile economice.
Joi, ambasadorul Chinei în Statele Unite, Xie Feng, a declarat, într-un comentariu video la un forum din Hong Kong, că Beijingul dorește asigurări că „SUA nu caută să schimbe sistemul chinezesc, nu urmărește un nou Război Rece, nu sprijină independența Taiwanului și nu are intenția de a se decupla de China”.
„Relațiile sino-americane se confruntă în continuare cu provocări severe și mai este un drum lung de parcurs pentru a stabiliza și îmbunătăți relațiile”, a declarat Xie la evenimentul Forumul Hong Kong privind relațiile dintre SUA și China.
Experții au avertizat că nu se așteaptă ca întâlnirea dintre Biden și Xi să ofere vreun progres în probleme spinoase precum agresiunea militară a Chinei în Taiwan, limitele impuse de SUA privind vânzările de semiconductori avansați către Beijing sau preocupările americane privind situația drepturilor omului în China.
În afară de problemele legate de comerț și concurență, se așteaptă ca Biden să abordeze cu Xi războiul din Gaza, au declarat joi oficiali.
Beijingul are o relație comercială și diplomatică caldă cu Iranul, o țară care ajută la susținerea Hamas și a altor grupuri militante din Orientul Mijlociu, iar Biden vrea să sublinieze în fața lui Xi că Statele Unite vor răspunde la orice extindere a războiului provocată de Iran.