Obiectivul turistic, care are peste 50.000 de vizitatori anual, va fi redeschis pentru public de vineri, 15 decembrie, și va putea fi vizitat gratuit timp de trei zile, a anunțat Consiliul Județean Iași, marți, 12 decembrie.
Vizitatorii vor participa la tradiţionalul program „Colindători la Bojdeucă”, pe scenă urmând a fi artişti din Iaşi, dar şi din Republica Moldova. Totodată, Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi va lansa vizitatorilor provocarea unui concurs dedicat lui Creangă, cu întrebări legate de viaţa şi opera celui mai mare povestitor al românilor, a relatat news.ro, care citează comunicatul CJ Iași.
Sâmbătă, publicul este invitat la spectacole susţinute de „Pluguşorul cu felinar” de la Tătăruşi, judeţul Iaşi, şi de membri ai cluburilor de la Palatul Copiilor Iaşi.
Proiectul modernizării Bojdeucii lui Creangă, din cartierul Țicău, Iași, a stârnit un val de critici luna trecută, mai ales pe rețelele de socializare. Concret, oamenii au acuzat că Bojdeuca arată acum prea modern și că cei care se ocupă de reabilitare au pus tablă pe acoperiș, parchet și geamuri termopan, încălzire în pereți, lucruri nepotrivite pentru un monument istoric.
„Arată ca o pensiune cu puține margarete”, „Cum să faci din Bojdeuca lui Ion Creangă o casă modernă?”, „E un kitsch absolut jalnic”, „O casă de vacanță de pe AirBnb” au fost doar câteva dintre mesajele oamenilor care au văzut pozele cu casa reabilitată a scriitorului.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Costel Alexe, a susținut că restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă s-a făcut cu respectarea tuturor etapelor din cadrul proiectului și că restaurarea patrimoniului cultural din Iaşi se face „cu simţ de răspundere”.
Ministrul PNL al culturii, Raluca Turcan, a cerut Corpului de control să verifice legalitatea avizului pentru modificările la monumentul istoric.
Valoarea totală decontată pentru întregul proiect a ajuns la 3.065.000 de lei fără TVA, adică peste 610.000 de euro. În cadrul proiectului au fost incluse refacerea amfiteatrului şi a circulaţiilor pietonale, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat, lucrări de stabilizare a versantului şi de punere în siguranţă a Bojdeucii, care au costat 1.468.000 de lei fără TVA, adică peste 290.000 de euro.