Bulgaria acuză România că este „inconsecventă” în problema Schengen. „Separarea cererilor de aderare ar fi o greșeală strategică”

acum 11 luni 65

Bulgaria nu va accepta condițiile Austriei, precum preluarea unor migranți, pentru a deveni membru Schengen și va cere să adere și cu frontierele terestre, a anunțat premierul bulgar Nikolai Denkov, citat de agenția de știri BTA.


Austria și-a schimbat poziția și a anunțat recent că ar putea permite Bulgariei și României să intre în Schengen cu granițele aeriene, dar în anumite condiții, dintre care cea mai importantă este să accepte mai mulți migranți.


„Vom vedea în zilele și săptămânile următoare unde va fi granița dintre condițiile acceptabile și inacceptabile pentru Schengen. Nu vom accepta noi condiții care sunt diferite de ceea ce se așteaptă de la celelalte țări”, a declarat premierul Nikolai Denkov, marți, 12 decembrie.


El a adăugat însă că Bulgaria va accepta cererile Vienei de a consolida securitatea la frontieră. „Există în continuare problema cozilor lungi la frontierele terestre, de aceea continuăm negocierile în ideea că putem face progrese și în această direcție", a mai spus Denkov, citat de site-ul de știri independent bulgar Mediapool.


Bulgaria vrea o abordare diplomatică, nu o confruntare


Premierul bulgar a fost precaut cu privire la introducerea unei acțiuni colective la Curtea de Justiție a UE în cazul în care țara sa nu va fi primită în Schengen. „Dacă vom merge pe calea litigiilor, va dura ani de zile, iar în acest timp vom fi blocați în Schengen fără a avea posibilitatea de a găsi o soluție”, a spus Denkov.


Spre deosebire de Bulgaria, România și-a înăsprit tonul față de Austria și a lansat amenințări la adresa Vienei, prin declarațiile premierului Marcel Ciolacu, a remarcat Mediapool. „Pe de altă parte, cu România există o anumită inconsecvență, dar sunt sigur că în final vom echilibra pozițiile, pentru că trebuie să lucrăm împreună cu România. Până în ultima zi lucrătoare a acestui an vom continua să negociem", a declarat Denkov.


La rândul său, eurodeputatul bulgar Ilhan Kyuchyuk a spus că separarea cererilor de aderare la Schengen ale Bulgariei și României ar fi o greșeală strategică. „Nu servește intereselor Bulgariei, României sau ale UE”, a subliniat eurodeputatul, potrivit BTA.


„Schengen are nevoie de o reformă, dar prin excluderea Bulgariei și României nu rezolvăm niciuna dintre problemele cu care se confruntă Schengen ca sistem. Dimpotrivă - distrugem încrederea, deoarece spațiul Schengen se bazează pe încrederea statelor membre. Schengen trebuie să lucreze pentru a face călătoriile cât mai rapide și mai ușoare posibil”, a declarat Kyuchyuk.


Austria a pus condiții pentru Air Schengen


Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă, 9 decembrie, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România. Decizia nu se referă însă și la frontierele terestre, pentru că România nu va fi oficial membră Schengen.


Potrivit ziarului austriac Kurier, Viena a pus și condiții pentru Air Schengen: triplarea operațiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru extinderea protecției frontierelor și a infrastructurii – garduri – la frontierele externe din Bulgaria și România trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a solicitanților de azil aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.


Premierul Bulgariei a respins din start condițiile impuse de Austria pentru „Air Schengen”, considerându-le „absolut inacceptabile”. Ulterior, surse guvernamentale au spus că România va cere să fie primită separat de Bulgaria în Schengen, dacă Olanda nu renunță la vetoul față de aderarea Sofiei.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/bulgaria-spune-ca-romania-este-inconsecventa-in-problema-schengen-separarea-cererilor-de-aderare-ar-fi-o-greseala-strategica-4747144

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.