Bulgaria refuză condiţii suplimentare pentru Air Schengen în privinţa migranţilor: „Nu acceptăm persoane pentru care nu suntem responsabili”

acum 10 luni 62

Guvernul de la Sofia a transmis duminică, 31 decembrie, că nu acceptă nicio condiție în plus referitoare la preluarea migranților, în înțelegerea cu Austria privind aderarea aeriană și maritimă la Schengen, în afara celor din Regulamentul Dublin, relatează Agerpres, care citează agenţia de știri bulgară Novinite.


Regulamentul Dublin prevede că țara în care intră un migrant în Uniunea Europeană este responsabilă pentru gestionarea cererii sale de azil.


Guvernul bulgar a precizat că nu acceptă condiţii suplimentare legate de refugiaţii afgani şi sirieni sosiţi în Austria. Mai precis, va accepta să preia numai migranții pentru care Bulgaria a fost prima ţară de intrare în UE, aşa cum prevede Regulamentul Dublin.


„Bulgaria nu acceptă şi nu poate accepta persoane pentru care nu este responsabilă” se arată în declaraţia guvernului de la Sofia.


Ce a cerut Austria în acordul politic


Pentru a-şi ridica veto-ul asupra aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, Austria a cerut consolidarea protecţiei frontierelor externe ale UE pentru a combate valul de migranţi şi preluarea de către România şi Bulgaria a solicitanţilor de azil sosiţi în Austria, în special afgani şi sirieni.


Aceste condiţii se regăsesc în declaraţia comună pe care Austria a convenit-o cu România și Bulgaria pentru aderarea parţială a celor două ţări la spaţiul Schengen.


România, în Schengen aerian și maritim din martie 2024. Situația granițelor terestre, incertă


Consiliul Uniunii Europene a votat sâmbătă seară, 30 decembrie, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.


Comisia Europeană a precizat că discuțiile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua anul viitor și se estimează că o decizie va fi luată într-un interval de timp rezonabil.


Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă din seara de 27 decembrie că eliminarea controalelor la granițele aeriene și maritime pentru România va avea loc în martie 2024, dar nu a precizat când se vor ridica și frontierele terestre. Surse guvernamentale au spus însă pentru Libertatea că acest lucru nu va avea loc mai devreme de 2025.


Austria a pus trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a migranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.


Viena a blocat aderarea României la Schengen în decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles, folosind drept argument criza migranților. Olanda a votat atunci împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună. Pe 21 decembrie 2023, Olanda a anunțat că renunță oficial la vetoul impus Bulgariei.



Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/bulgaria-refuza-conditii-suplimentare-pentru-air-schengen-in-privinta-migrantilor-nu-acceptam-persoane-pentru-care-nu-suntem-responsabili-4762538

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.