Deși sunt concurate de platformele de streaming, câteva televiziuni de filme și seriale pe cablu fac audiențe mai mari decât unele televiziuni de știri și generaliste.
Publicitatea digitală agresivă pentru companiile de streaming Netflix, HBO Max, Disney+ sau Showtime, recomandările de filme pe care le face cu voluptate presa electronică, într-o continuă campanie de PR (deseori neplătită), și avalanșa de discuții de pe rețelele de socializare pe seama unor producții recente creează impresia că televiziunile tradiționale de filme și seriale, recepționate pe rețelele de cablu TV, au intrat într-un con de umbră și au devenit irelevante.
Altfel spus, românii nu se mai uită la aceste televiziuni (pe telecomandă) pentru că vizionează numai filmele de pe platformele de streaming ori se duc la cinema în mall-uri. Impresia este falsă. Televiziunile de filme și seriale rezistă, în ciuda concurenței. Ba mai mult, livrează audiențe clienților publicitari, în unele cazuri, mai mari decât ale unor televiziuni generaliste cu pretenții.
Cotă de piață 7,6%
Nișa de filme și seriale numără 11 televiziuni care figurează în rapoartele de audiență TV realizate de compania Kantar Media. Dintre acestea, doar Cinemaraton, televiziune care difuzează numai filme românești, are un acționariat local (Clever Media Network, grup fondat de Adrian Tomșa, care deține și Prima TV), restul fiind operate de companii internaționale (AMC Networks, Warner Bros., Paramount, Antenna Group). Este adevărat că Pro Cinema, unul dintre jucătorii importanți ai nișei, este licențiat de Pro TV SRL, dar compania-mamă este PPF Group N.V. din Cehia.
În luna noiembrie a.c., cele 11 televiziuni de filme și seriale au înregistrat o cotă de piață (vizionare) de 7,6% la nivel național. Adică, 7,6% dintre românii care s-au uitat la televizor, în cursul lunii noiembrie, au urmărit una dintre aceste televiziuni.
Această cotă de vizionare este incomparabil mai mică decât cea a televiziunilor generaliste: 50,1%. Doar televiziunile comerciale Pro TV, Antena 1 și Kanal D au însumat în noiembrie o cotă de vizionare de 44,5%! De asemenea, cota nișei de filme și seriale este inferioară celei de știri (15,6%) și segmentului de televiziuni pentru femei (8,4%). Pe această din urmă nișă figurează nume grele precum Happy Channel, Acasă TV, Acasă Gold și DIVA, care difuzează, telenovele, seriale și filme, dar toate orientate către publicul feminin.
Film Cafe bate de departe TVR 1
Cu o cotă de vizionare de 7,6% - superioară nișei de sport (4,5%) și celei pentru copii și tineret (5,2%) - se poate spune că programele acestor televiziuni sunt de umplutură, mai ales că mai toate filmele și serialele sunt „vechituri”, „clasice”, bune pentru publicul nostalgic și cu vârste ridicate.
Nu-i deloc așa! În noiembrie, televiziunile Film Cafe (68.470 de telespectatori pe minut) și Pro Cinema (58.100 de telespectatori pe minut) au realizat audiențe mai mari decât Realitatea Plus (54.310), Prima TV (51.400), TVR 1 (40.690) și Național TV (34.410), plasându-se în TOP 15 televiziuni cu cele mai mari audiențe lunare la nivel național. Apoi, televiziunile AMC și Cinemaraton au avut mai mulți telespectatori decât TVR 2, B1 TV, TVR 3 sau Pro Arena (sport).
Cinemaraton a avut o evoluție spectaculoasă în ultimul an, creându-și o identitate de brand și ocupând un loc distinct pe piață prin difuzarea de filme românești.
În businessul de publicitate, aceste televiziuni sunt atractive, pentru că prețurile reclamelor sunt mai mici decât la televiziunile generaliste. Deși au audiențe foarte volatile (sunt zile în care au audiențe mici și zile în care ratingul se dublează sau chiar se triplează în funcție de filmul sau blockbusterul difuzat), aceste stații aduc telespectatori în campaniile de promovare derulate de clienții publicitari.
Cine se uită la Pro Cinema și AXN? Dar la Bollywood TV?
Analiza profilului telespectatorilor la aceste televiziuni, în perioada 1 noiembrie - 12 decembrie 2023, scoate în evidență câteva concluzii surprinzătoare. În primul rând, televiziunile de filme și seriale au un public mult mai tânăr decât cele de știri sau chiar generaliste.
Dacă în cazul programelor de știri România TV, Realitatea Plus și Antena 3 CNN, publicul cu vârste de peste 55 de ani depășește 75-80% din audiența fiecărei stații, la nișa de filme, doar AXN (51,3%), Warner TV (50%), AXN Spin (62,7%) și AXN Black (62%) au un public cu aceste vârste majoritar.
Publicul matur (45-54 de ani) este preponderent la televiziunile Film Cafe (28%), Pro Cinema (25,3%), AMC (26,5%) și TV1000 (29,8%).
Un alt exemplu: televiziunea de filme indiene Bollywood are un public cu vârste de peste 55 de ani, cu o cotă de 37% din audiență, în timp ce grupa 35-44 de ani are o pondere de 12,3%, cifre care nu se întâlnesc la televiziunile de știri.
La televiziunea de filme românești Cinemaraton, publicul cu vârste între 12 și 34 de ani este în proporție de 11% din audiența stației, mai mare decât la televiziunile de știri. Așadar, există interes pentru filmele românești din partea tinerilor telespectatori.
Segmentul de public 25-34 de ani are 8% din audiența Pro Cinema, în timp ce la AXN, cota este de 11,5%.
A doua observație surprinzătoare este că bărbații sunt mai interesați de aceste televiziuni decât femeile. Dintre cele 11 televiziuni analizate, doar la Bollywood TV (57,2%) și AXN (56,6%), femeile sunt majoritare. Televiziunile cu cele mai mari procente ale publicului masculin sunt: Warner TV (64,8%), Film Cafe (63%), AXN Black (64%) și Cinemaraton (58%). Explicația constă în faptul că aceste televiziuni (cu excepția Cinemaraton) difuzează filme polițiste, de acțiune, spionaj, de aventuri, care îi atrag pe bărbați.
Filme versus știri
În funcție de educație, publicul majoritar al nișei de filme și seriale este format din telespectatori cu studii medii. Ponderea studiilor superioare este mai redusă decât la nișa de știri. Televiziunea Comedy Central are cea mai mare cotă de telespectatori cu studii superioare de pe acest segment: 47%. În schimb, persoanele cu studii medii sunt majoritare în proporție de peste 50% la toți ceilalți jucători de pe această nișă. Cel mai mare procent de telespectatori cu studii primare se înregistrează la Bollywood TV: 38%.
Deși pare o nișă discretă și chiar marginală, comparativ cu platformele de streaming, televiziunile tradiționale de filme și seriale nu dau semne de oboseală precum televiziunile de știri care difuzează zilnic talk-show-uri cu aceiași invitați, cu aceleași subiecte, vehiculând șabloane, multe banalități și manipulând opinia publică în folosul partidelor care plătesc mai mult...
Audiențele televiziunilor de filme și seriale la nivel național (1 noiembrie - 12 decembrie 2023)
Film Cafe: 80.000 de telespectatori pe minut (toată ziua)
Pro Cinema: 65.000
AMC: 37.000
Cinemaraton: 35.000
AXN: 23.000
Bollywood TV: 15.000
TV 1000: 14.000
Warner TV: 13.000
Comedy Central: 8.000
AXN Black: 5.000
AXN Spin: 3.000
Sursa: Kantar Media