Când se despodobește bradul de Crăciun. Dacă despre împodobirea bradului se vorbește foarte mult, fiind o activitate cu multă încărcătură emoțională, puțini sunt cei care se gândesc când este perioada potrivită pentru a despodobi bradul de Crăciun.
Tradiția și semnificația bradului de Crăciun
Bradul este emblema sărbătorilor de iarnă, iar obiceiul împodobirii lui este preluat de la romani, care obișnuiau să-și împodobească locuința cu un brad în timpul Saturnaliilor, sărbători dedicate zeului Saturn, care se desfășurau în perioada solstițiului de iarnă.
Corelația dintre brad și creștinism a fost făcută mai târziu, atunci când Sfântul Bonifaciu, un călugăr din Crediton, Anglia, a dat peste un grup de păgâni ce erau adunați lângă un stejar pentru a sacrifica un copil zeului Thor. Pentru a opri sacrificiul, Sfântul Bonifaciu, a doborât copacul și se spune că în locul stejarului a crescut un brad, care era considerat Copacul Vieții și era mărturia vieții eterne a lui Hristos. Se mai spune și că Sfântul Bonifaciu a folosit forma triunghiulară a bradului pentru a descrie Sfânta Treime. De atunci, bradul a fost considerat un simbol creștin, iar oamenii l-au asociat cu Nașterea Domnului.Astfel, tradiția de a împodobi bradul de Crăciun, dar și locuința cu decorațiuni și crenguțe de brad este un obicei preluat pe la jumătatea mileniului trecut de la triburile germanice. Atunci, bradul simboliza, datorită formei sale triunghiulare, Sfânta Treime, iar decorațiunile cu care era împodobit simbolizau cunoașterea și bogăția, asemeni pomului sacru din Grădina Edenului în care erau merele – fructele cunoașterii.
Când se despodobește bradul de Crăciun
Sunt oameni care ales să despodobească bradul de Crăciun imediat după Revelion, însî tradiția spune că bradul de Crăciun poate fi păstrat până după 7 ianuarie, când este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul.
Însă sunt persoane care nu ales să-l țină atât de mult în casă, mai ales dacă vorbim despre un brad natural mai mare, care după sărbători începe să se usuce și încep să îi cadă acele.
Ce faci cu bradul după Crăciun
Persoanele care au optat pentru un brad artificial îl pot păstra într-un loc sigur, până la următorul Crăciun, când îl pot împobodi din nou.
Situația se schimbă dacă s-a ales un brad natural, care nu poate fi păstrat pentru o perioadă mai lungă. Poți opta pentru a-l replanta, dacă ai grădină, însă dacă stai la bloc și vrei să-l arunci, trebuie să știi că acest lucru trebuie făcut într-un mod responsabil.
Astfel, bradul nu se aruncă oriunde în spațiile publice, ci trebuie dus la ghenă, de unde persoanele responsabile pentru ridicarea gunoiului îl vor prelua.
Sunt orașe care au amenajat centre speciale unde brazii sunt aruncați pentru a fi preluați ulterior de echipele de salubrizare.
Citeşte și: Diferența dintre brad, pin și molid. Cum se deosebesc cele trei specii