Camelia Genoveva Bazac, proprietara reprezentanței Ferrari România și soția lui Ion Bazac – fost ministru al Sănătății între 2008-2009, în primul guvern Boc – și-a construit cu asiduitate imaginea unei femei de afaceri care are succesul la purtător. Prezența în topul Forbes i-a asigurat o celebritate incontestabilă, de-a lungul ultimului deceniu, dar – în același timp – alimentează și unele controverse legate de legături toxice cu o companie care este controlată de temutul KGB, actualmente FSB.
Camelia Bazac – medic oftalmolog la Spitalul Universitar din București, a intrat în forță, în anul 2002, pe piața auto din România și, în prima fază, a preluat conducerea mărcii Maseratti, aflată în portofoliul AutoItalia.
- După numai trei ani, împreună cu soțul său, a pus bazele ”Forza Rossa”, iar în 2008 a inaugurat primul showroom Ferarri din România, urmat de cel mai mare Ferrari Store din estul Europei.
- Dar ascensiunea familiei Bazac nu s-a oprit aici. Forza Rossa a reușit să devină unic importator în România al mărcii Lotus, comercializată de companie la nivel regional, pentru ca, în 2012 Camelia și Ion Bazac să deschidă primul magazin Lotus Originals din lume, pe care l-au inaugurat la Monaco.
În exclusivitate, surse din piață au dezvăluit pentru stiripesurse.ro informații despre legătura dintre Camelia Genoveva Bazac și o firmă cu adânci conexiuni la nivelul serviciiilor secrete ale Federației Ruse. E vorba de firma Romanos Office Service Ltd, care asigură partea administrativă – încheiere contracte, intermediere relații clienți etc. – al unui lanț de companii cu sediul în Cipru printre care se află și cea deținută de familia Bazac, respectiv Forza Rossa Holding Limited.
Camelia Bazac, sub umbrela ocrotitoare a Moscovei?
Dar Romanos Office Service Ltd. nu este doar ”administratorul” businessului doamnei Camelia Bazac, ci are rădăcini în multe alte afaceri controlate de KGB. După prăbușirea Uniunii Sovietice, Moscova nu s-a mulțumit cu un statut care nu-i mai oferea poziția de forță cu care se obișnuise în Europa de Est, dar a mutat rapid.
Companii controlate de fostul KGB (rebotezat FSB) și-au întins tentaculele financiare în fostele țări comuniste din estul Europei – România nefăcând excepție – fiind implementat un sistem tip ”paravan”.
Rusia a fost și este interesată de domenii cheie – medicamente, armament, petrol și gaze naturale -, iar astfel de companii-paravan au rolul de a face ca angrenajul ”uns” la Moscova să funcționeze transfrontalier. În scenariu intră oameni de afaceri de succes, bine poziționați și interconectați, iar interesele Kremlinului sunt puse în practică și transformate în realitate.
Potrivit informațiilor obținute de surse din piață în spatele Romanos Office Service Ltd. – companie aflată în centrul unei ”pânze de păianjen” unde una dintre piese este chiar Forza Rossa Holding Limited, deținută de Camelia Bazac – se află o companie înființată în anul 1982 în Rusia și controlată de fostul KGB – Russia Partners.
Forza Rossa Holding Limited – înființată în anul 2010 și înregistrată în Cipru, condusă de Camelia Genoveva Bazac – se află, astfel, sub ”umbrela” Romanos Office Service Ltd, firmă legată ”ombilical” de Russian Partners Investments SRL.
Director general la Russian Partners Investments SRL este controversatul Roman Simonov. Afaceristul rus are o aură de ”revoluționar în tehnologie și comunicații”.
Roman Simonov s-a născut în Ucraina și a absolvit Universitatea de Inginerie Civilă din Moscova. Deține un master în finanțe de la Weatherhead School of Management – Case Western Reserve University.
”Russian Partners este companie înființată încă din anul 1982 (”reinventată” în 1991), în vremea Uniunii Sovietice, și controlată de fostul KGB, actualmente FSB. După colapsul Uniunii Sovietice, Russian Partners s-a implementat cu succes în Europa de Est, având – printre alte afaceri – fabrici de medicamente în Slovacia. Dar au prins contracte guvernamentale și în Marea Britanie, pe linie maritimă spre exemplu. Oficial, cei de la Russia Partners spun își consideră antreprenorii ca parteneri pe termen lung și se străduiește să asigure succesul și viabilitatea pe termen lung a afacerii lor, dar evident profită de pe urma unor astfel de conexiuni”, dezvăluie sursele din piață pentru stiripesurse.ro.
În România, firma Forza Rossa are o sucursală – FORZA ROSSA HOLDING LIMITED NICOSIA-SUCURSALA BUCURESTI – iar la rubrica ”Administrator” nu apare o persoană fizică, ci chiar firma ”mamă” din Cipru.
O altă firmă ”administrată” de Romanos Office Service Ltd. este Ntebeliar Holdings Limited, condusă de omul de afaeri Zinon Zinonos, o firmă înființată în anul 2016 și întregistrată tot în Cipru. Numele lui Zinon Zinonos apare, de altfel, și în conducerea firmei Forza Rossa Holding Limited, deținută de Camelia Bazac.
Roman Simonov s-a alăturat firmei controlată de fostul KGB în anul 2010
Informațiile oficiale transmit că Roman Simonov s-a alăturat companiei Russia Partners – ”pionier în investițiile de capital privat în Rusia și CSI” – în luna mai a anului 2010 și gestionează proiecte în sectorul Tehnologie, Media și Telecomunicații (TMT) în toate etapele acestora.
- Înainte de a se alătura Russia Partners, Roman Simonov a fost director general la Delta Private Equity Partners.
- Anterior, Simonov a lucrat la Intel Capital, cel mai mare program de capital de risc corporativ din lume, sponsorizat de Intel Corporation.
- Pe parcursul carierei sale de zece ani la Intel, Roman Simonov a deținut mai multe poziții financiare și strategice de dezvoltare a afacerii.
Simonov – despre care se spune că ar fi strânS ”legat” de serviciile secrete ale Federației Ruse – a fost implicat în câteva zeci de tranzacții în timp ce era la Intel Capital, cea mai mare dintre acestea fiind o investiție de 250 de milioane de dolari.
- În plus, ar fi obținut și finalizat achiziția grupului de companii Elbrus/UniPro, ceea ce a rezultat în integrarea a peste 500 de angajați în afacerea de inginerie a Intel din Rusia.
- De asemenea, a primit premiul Intel Achievement Award pentru implicarea sa într-o investiție de 80 de milioane de dolari în Nikon Corporation.
Ipoteză tulburătoare: A fost ministrul Sănătății recrutat de ruși?
Potrivit surselor din piață, această ”pânză de păianjen” în care este prinsă și compania familiei Bazac, Forza Rossa Holding Limited, ar reprezenta un serios semnal de alarmă și dovada că Moscova are ”mână lungă”.
Mai mult, aceleași surse lansează și o ipoteză tulburătoare.
”Pentru a face afaceri pe zona României, rușii aveau nevoie de un om din interior, bine poziționat. Persoana vizată putea fi chiar Ion Bazac, ministrul Sănătății. Ulterior, după ce acesta nu a mai dețiunut portofoliul ministerial, astfel de relații puteau fi permanentizate”, au mai transmis în exclusivitate sursele din piață.
Russia Partners – are birouri la Moscova, Samara și Kiev – este o filială deținută acum, în totalitate, de Siguler Guff & Company (pe piață din 1991), unde același om de afaceri Roman Simonov este director, o firmă de investiții de capital privat multistrategic.
Împreună cu afiliații săi, Siguler Guff & Company are peste 16 miliarde de dolari în active aflate în administrare.
Cu sediul în New York, Siguler Guff are birouri în Boston, Londra, Mumbai, São Paulo, Shanghai, Tokyo, Seul, Hong Kong, Houston (Texas) și West Palm Beach (Florida).
Sursa foto – forbes.r0
Citește și: