Care sunt rudele de gradul 1. Ce scrie în Codul Civil

acum 11 luni 114

Codul Civil reglementează o serie de aspecte importante ale vieții juridice, inclusiv relațiile de familie și gradul de rudenie dintre indivizi. Printre aceste reglementări sunt definite în mod specific relațiile de gradul I, care acoperă un spectru variat de legături care există între membrii unei familii. Se întâmplă deseori, însă, ca în rândul oamenilor să se creeze confuzie atunci când vine vorba de rudele lor și despre gradele de rudenie dintre ei. Din cauza faptului că mulţi dintre români fac confuzie atunci când vorbesc despre gradele de rudenie ne-am propus ca în cele ce urmează să clarificăm lucrurile referitor la această problemă, să analizăm noțiunile de rudă gradul I, modul în care se determină aceste grade de rudenie, drepturile conferite rudelor de gradul I și la ce se refereă conceptul de afinitate în context juridic.


Ce este Codul Civil


Potrivit definiției din enciclopedia online Wikipedia, Codul Civil al unei țări este un act normativ care cuprinde cele mai importante norme ce reglementează raporturile patrimoniale și nepatrimoniale dintre persoanele fizice și juridice private, inclusiv statul, atunci când acesta participă la raporturi juridice în calitate de persoană privată.


Cu alte cuvinte, Codul Civil este cartea care conține regulile după care se ghidează majoritatea aspectelor vieții civile, de la nume, prenume și domiciliu, până la căsătorie, divorț și copiii minori, naturali sau adoptați, pensie de întreținere si program de vizitare, la societati comerciale, contracte, prescriptie, penalizari si pana la dreptul de proprietate, rudenie, partaj, moșteniri. Practic, cam tot ce întâlnim în viața de zi cu zi este reglementat de Codul Civil.


Ce este gradul de rudenie


Pentru a înțelege exact care sunt rudele de gradul 1 și de ce trebuie să înțelegem ce semnifică termenul de rudenie. Practic, un grad de rudenie reprezintă o treaptă între două persoane în ceea ce privește modul în care acestea sunt înrudite una cu cealaltă. Din punct de vedere al legislației specifice, rudenia firească este reprezentată de legătura care se bazează pe descendenţa unei persoane dintr-o altă persoană sau pe faptul că mai multe persoane au un ascendent comun. Gradul de rudenie este numărul de intermediari între două persoane, mergând până la strămoșul comun și revenind la ele.


De asemenea, trebuie să știi că există și noțiunea de rudenie civilă, care constă în legătura ce rezultă din adopţia încheiată în condiţiile prevăzute de legislația națională, iar aceste prevederi se regăsesc în Codul Civil, Titlul al III-lea. Din punct de vedere legal, rudenia tipică se definește ca legătura de sânge sau legătura ce rezultă în urma unui proces de adopție. De obicei, oamenii mai folosesc și termenul de rude prin alianță, în urma căsătoriei, însă din punct de vedere legal, rudele sunt doar persoanele cu care avem legături de sânge sau generate în urma adopției.


Ce sunt rudele de gradul I


Rudele de gradul I sunt acele persoane care au o legătură directă și incomparabilă cu tine. Aceste rude se definesc în funcție de gradul de rudenie pe care îl au față de persoana în cauză și se împart în două categorii: rudele înrudite și rudele strânse.


Un grad de rudenie reprezintă o treaptă între două persoane în ceea ce privește modul în care acestea sunt înrudite una cu cealaltă

Mai mult decât atât, rudele de gradul I sunt cele mai apropiate persoane pe care le avem în familie. Persoanele înrudite includ persoane în linie directă, așa cum este cazul părinților, copiilor, fraților și surorilor. De partea cealaltă, rudele strânse sunt persoanele care împărtășesc relația de rudenie în linii colaterale accentuate, și anume bunicii, unchii sau mătușile, potrivit Codului Civil. Poate ți se va părea cel puțin ciudat, însă soțul ori soția nu sunt rude de gradul 1. De ce? Ei bine, specialiștii spun că gradul de rudenie presupune, practic, ca între persoane să existe o legătură de sânge. Practic, asta înseamnă că nici soțul, nici soția nu sunt rude cu tine, chiar dacă se mai folosește noțiunea de rudă prin alianță. Totodată, soţul și soţia nu sunt rude cu rudele partenerului de viață. În același timp, fratele sau sora nu sunt rude de gradul 1 cu tine, ci sunt rude de gradul 2. De asemenea, verii primari nu sunt rude de gradul 2, ci rude de gradul 4.


Ca drepturi, rudele de gradul 1 care sunt salariaţi pot beneficia de zile libere plătite în cazul unor evenimente deosebite care vizează rudele de gradul 1. De asemenea, rudele de gradul 1 au prioritate în ceea ce priveşte moştenirea.


Cum se determină gradele de rudenie


Pentru a determina gradul de rudenie trebuie să se țină cont de modul în care persoanele sunt legate una de cealaltă, iar gradele de rudenie se referă la cât de îndepărtată sau de apropiată este respectiva relație. Este important de știut că anumite grade de rudenie sunt directe și simple, iar altele sunt ceva mai complicate.


La prima vedere, s-ar putea să ți se pară complicat, însă printr-o analiză atentă a legislației în vigoare pot fi deslușite toate ițele legate de gradele de rudenie. Acestea exprimă apropierea, care poate fi mai mare ori mai mică, a legăturii de sânge care există între două sau mai multe rude. Ele rezultă din numărul de naşteri sau din numărul de generaţii care despart rudele în linie directă şi, respectiv, din totalul numărului de naşteri ori de generaţii care despart pe fiecare dintre rudele colaterale de ascendentul lor comun cel mai apropiat.


Dacă vorbim despre o relație directă, adică cea dintre părinți și copii, atunci avem de-a face cu grad 1 de rudenie. În schimb, legăturile de gradul 2 includ sunt cele dintre frați și surori, respectiv între nepoți și bunici. Rudele de gradul al treilea sunt străbunicii, unchii și mătușile, dar și nepoții și nepoatele. În cele din urmă, rudele de gradul 4 sunt verii primari ai unei persoane. Calculul gradelor de rudenie continuă în acest fel fără limite în ceea ce privește numărul.


Iată care sunt gradele de rudenie:


Gradul 1


copilul faţă de părinte;
părintele faţă de copil.

Se observă că rudenia de gradul 1 există doar între părinţi şi copii.


Gradul 2


fraţii între ei;
nepotul (de fiu) faţă de bunic;
bunicul faţă de nepot.

Gradul 3


nepotul de frate faţă de unchi;
unchiul/mătușa faţă de nepot;
nepotul de fiu faţă de străbunic/străbunică;
străbunicul/străbunica faţă de nepot.

Gradul 4


verii primari între ei;
nepotul faţă de unchiul mare (fratele bunicului);
unchiul mare faţă de nepotul fratelui său.

Ce este afinitatea din punct de vedere juridic


Rudenia nu trebuie confundată cu afinitatea. Conform prevederilor Codului Civil, „afinitatea reprezintă legătura dintre un soţ şi rudele celuilalt soţ, iar rudele soţului sunt, în aceeaşi linie şi acelaşi grad, afinii celuilalt soţ”. Altfel spus, afinitatea este o legătură juridică „de rudenie” care derivă din căsătorie. Este, dacă vrei, un fel de „înrudire” prin alianţă între rudele unui soţ şi celălalt soţ, aflăm de pe site-ul Gradulderudenie.ro. Drept urmare, afinitatea nu se poate extinde dincolo de celălalt soţ, ceea ce înseamnă că rudele unui soţ cu rudele celuilalt soţ nu sunt afini şi nu au nici o legătură de rudenie sau de afinitate din punct de vedere juridic.


Trebuie să precizăm faptul că gradul afinilor este acelaşi cu gradul de rudenie al rudelor soţului faţă de soţ. Spre exemplu, fraţii sunt rude de gradul 2, deci fratele unui soţ este afin de gradul al doilea cu celălalt soţ. Așadar, judecând din punct de vedere legal, cumnata sau cumnatul, adică sora sau fratele soțului/soției, îți poate fi afin, nicidecum rudă. În mod similar, socrul sau soacra, adică tatăl sau mama soțului/soției, îți va fi, de asemenea, tot afin.


Căsătoria între rude


Potrivit prevederilor articolului nr. 274 din Codul Civil este interzisă încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum şi între cele în linie colaterală până la cel de-al patrulea grad inclusiv (veri primari). Spre exemplu, este interzisă căsătoria între tată şi fiică, între bunic şi nepoată, între unchi şi nepoată ori între mătuşă şi nepot.


Totuși, pentru motive temeinice, căsătoria între veri primari poate fi autorizată de instanţa de tutelă în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul cel care cere această încuviinţare. Instanţa de judecată se va putea pronunţa pe baza unui aviz medical special eliberat în acest sens. În cazul adopției, dispozițiile alin. (1) și (2) din articolul de lege menționat anterior sunt aplicabile atât între cei care au devenit rude prin adopție, cât și între cei a căror rudenie firească a încetat prin efectul adopției.


Ce drepturi au rudele de gradul 1


Rudelor de gradul 1 le sunt conferite prin Codul Civil o serie de drepturi și de obligații. Iată care sunt cele mai importante dintre aceste drepturi:


Dreptul de a vota – dacă persoana respectivă are cel puțin vârsta de 18 ani și se află în aceeași locație;
Dreptul de a moșteni;
Dreptul de a primi decizii importante despre persoana în cauză;
Dreptul de a acorda consimțământul pentru interventii medicale, trimiterea la școli specializate, etc.;
Dreptul de a oferi asistență în situații de criză;
Dreptul de a oferi sprijin emotional, financiar și practic.
Dreptul de a oferi consiliere și educație.

În același timp, rudele de gradul 1 trebuie să știe și faptul că nu au drepturi absolute în cazul unei moșteniri. Spre exemplu, rudele de gradul 1 nu au dreptul de a înainta recuzarea ori contestarea testamentului dacă acesta este autentificat în mod corect și este executat legal. Părinții persoanei decedate nu vor putea beneficia de dreptul de a refuza moștenirea. De asemenea, rudele de gradul 1 nu au dreptul să înlocuiescă celelalte persoane moștenitoare, indiferent dacă acestea au fost sau nu au fost desemnate în mod expres în testament.


Vezi şi ce acte sunt necesare pentru succesiune în 2023 și care sunt taxele!


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/rudele-gradul-1-codul-civil-4744928

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.