Consumatorii autohtoni devin tot mai interesați de eficiență și consum, fenomen explicabil în actualul context economic, spune Cătălin Drăguleanu, senior director Ariston România. Potrivit acestuia, vestea bună este că tehnologia modernă oferă și cele mai bune soluții în acest sens. Un exemplu în acest sens sunt pompele de căldură, o tehnologie de obținere a confortului termic al locuinței care are o eficiență energetică sporită și este prietenoasă cu mediul. Ariston România a analizat, pentru al doilea an consecutiv, opinia publicului despre pompele de căldură, iar rezultatele au arătat că românii sunt pregătiți să facă pasul spre acestea. Spun, însă, că au nevoie de subvenții, investiția inițială fiind una prea mare raportat la puterea lor de cumpărare. Statul nu acordă, însă, sprijin în această direcție, deși pompele de căldură sunt, la ora actuală, singura soluție tehnică prin care pot fi atinse obiectivele setate de UE pentru sectorul locuințelor în ceea ce privește eficiența energetică.
Potrivit lui Drăguleanu, mai există pe piață și alte soluții care, deși nu ating performanțele pompelor de căldură, sunt totuși eficiente. Astfel, clasicele centrale de apartament devin din ce în ce mai performante și mai puțin poluante. Există de asemenea și sistemele hibride, o soluție intermediară, formată din pompă de căldură și centrală termică, cea din urmă putând fi nouă sau deja existentă în locuință. Această soluție ajută la tranziția către noua tehnologie, pentru că vine în completarea unui produs pe care consumatorul deja îl are, cu care este familiarizat. Avantajul lui este funcționarea complementară a produselor, ceea ce se traduce în mai multă eficiență energetică, deci facturi mai mici.
Care este piața de pompe de căldură în România la ora actuală și cum a evoluat aceasta?
Piața pompelor de căldură este una foarte mică. Până la 20.000 de unități vândute în 2022 la nivelul României. Este foarte puțin, în condițiile în care , în Europa, în anul 2022 vânzările au depășit 3 milioane de unități.
Categoric discuțiile contează și este remarcabilă creșterea de popularitate a acestei tehnologii.
Există clar o nevoie de intervenție profundă a statului, prin subvenții și programe speciale de susținere, pentru că într-adevăr costurile sunt foarte mari și depășesc capacitatea de cumpărare a multora dintre români.
Cum a influențat criza comportamentul consumatorilor? Au devenit românii mai atenți la economii?
Categoric, da. Consumatorii au devenit mult mai atenți la eficiență și consum, caută soluții de reducere a costurilor. În actualul context economic atât de provocator ne așteptăm ca această tendință să continue și poate chiar să se accentueze. Vestea bună este că tocmai tehnologia avansată oferă cel mai bune soluții în acest sens, iar Ariston are în portofoliul său o gamă extinsă de echipamente, care asigură un grad înalt de confort cu un consum redus de resurse și cu mai multă grijă pentru mediu.
Pe lângă criză, atenția românilor către sustenabilitate și echipamente eficiente energetic influențează comportamentul de consum. Suntem din ce în ce mai preocupați ca alegerile noastre să aibă un impact redus asupra naturii și se fie observabile în economii la facturi.
Ce tip de echipamente pot ajuta la un consum mai eficient? Care este recomandarea?
Avantajul este că există destul de multe soluții, așa că putem acoperi o plajă largă de cerințe din partea consumatorilor.
Avem, pe de-o parte, clasicele centrale de apartament, a căror tehnologie evoluează, făcându-le tot mai eficiente și mai puțin poluante. De exemplu, Ariston comercializează exclusiv centrale în condensare, care au performanță energetică crescută și sunt mult mai puțin poluante. Suntem permanent preocupați să găsim noi modalități prin care să le facem mai prietenoase cu mediul iar pentru România credem că centralele vor continua să fie o soluție și în anii următori, în condițiile în care, la nivel național, ele reprezintă o piață semnificativă – aproximativ 2,7 milioane de unități.
De asemenea, avem centrale care funcționează cu un amestec de hidrogen de până la 20% și lucrăm la o centrală care funcționează pe 100% hidrogen.
Conectivitatea și preocuparea oamenilor pentru mediu au schimbat obiceiurile de încălzire: vorbim despre smart homes, unde sistemele sunt conectate, controlate de la distanță și folosesc în mare parte resurse regenerabile.
Apoi, avem pompele de căldură. Ele sunt cea mai recentă tehnologie de pe piața produselor destinate confortului termic, au o eficiență sporită, iar impactul lor asupra mediului este minim, cel mai mic dintre toate soluțiile termice existente la momentul actual. Practic, la ora actuală pompele de caldura sunt singura soluție tehnică prin care pot fi atinse obiectivele setate de UE pentru sectorul locuințelor în ceea ce privește eficiența energetică. Pompele de căldură sunt de 2.9 ori mai eficiente decât sistemele tradiționale, iar clienții noștri care au trecut de la centrala termică electrică la pompă au avut consum cu cel puțin 75% mai mic.
Există de asemenea și sistemele hibride, o soluție intermediară pe care Ariston o are în portofoliu. Acestea sunt formate din pompă de căldură și centrală termică, cea din urmă putând fi nouă sau deja existentă în locuință. Această soluție ajută la tranziția către noua tehnologie, pentru că vine în completarea unui produs pe care consumatorul deja îl are, cu care este familiarizat. Avantajul lui este funcționarea complementară a produselor, ceea ce se traduce în mai multă eficiență energetică, deci facturi mai mici.
În cazul pompelor de căldură, deși sunt eficiente, rămâne problema costurilor. Ce soluții există? Cum susține statul achiziționarea lor?
Deocamdată, statul nu susține concret achiziționarea de pompe de căldură. S-au făcut anul acesta câțiva pași, în sensul în care s-a redus TVA-ul la pompe de căldură, însă partea semnificativă de sprijin financiar din partea statului s-a concentrat mai mult pe zona panourilor fotovoltaice și a panourilor solare.
Este important ca autoritățile să acționeze și pe zona de pompe de căldură pentru că acestea sunt, deocamdată, singura tehnologie de pe piață care poate să ajute la atingerea obiectivelor de mediu setate de UE.
Recent am publicat rezultatele celui de-al doilea sondaj realizat la solicitarea Ariston pe tema pompelor de căldură. Studiul a analizat în detaliu atitudinea consumatorilor față de această tehnologie și am descoperit că peste 75% dintre respondenți au spus că statul ar trebui să ofere subvenții pentru achiziția de pompe de căldură, iar 6 din 10 au spus că ar cumpăra acum o pompă de căldură, dacă ar avea susținere financiară.
Apropo de acest sondaj, care au fost principalele concluzii? Ce v-a surprins cel mai mult la răspunsurile primite?
Rezultatele ne-au arătat că a crescut gradul de informare privind pompele dar și că, pe măsură ce află mai mult, consumatorii devin din ce în ce mai dornici să treacă la pompele de căldură. Practic, informarea joacă un rol foarte important. O altă concluzie importantă a studiului a fost aceea că oamenii au început să privească pompele de căldură ca pe o alternativă la sistemele tradiționale, pe când în trecut acestea erau percepute într-o măsură mai mare ca soluții potrivite acolo unde nu existau alte variante.
Dacă ar fi să mă refer la o concluzie surprinzătoare, aș menționa procentul foarte mare al respondenților care și-au declarat preocuparea față de sustenabilitate și protecția mediului. Devine vizibil faptul că acestea nu mai reprezintă teme abstracte, ci subiecte cât se poate de concrete cărora consumatorii doresc să le găsească soluții. Astfel, este în creştere numărul celor pentru care sunt relevante beneficiile de mediu ale pompelor de căldură (48%). De altfel, mai mult de 9 din 10 respondenți au spus că sustenabilitatea este, pentru ei, importantă sau foarte importantă atunci când iau în calcul achiziționarea unei pompe de căldură, iar 44% consideră că beneficiile de mediu merită costul suplimentar al pompelor față de metodele tradiționale.
Care este piața de pompe de căldură în România la ora actuală și cum a evoluat aceasta?
Piața pompelor de căldură este una foarte mică. Până la 20.000 de unități vândute în 2022 la nivelul României. Este foarte puțin, în condițiile în care , în Europa, în anul 2022 vânzările au depășit 3 milioane de unități
Categoric discuțiile contează și este remarcabilă creșterea de popularitate a acestei tehnologii.
Există clar o nevoie de intervenție profundă a statului, prin subvenții și programe speciale de susținere, pentru că într-adevăr costurile sunt foarte mari și depășesc capacitatea de cumpărare a multora dintre români.
Cum a fost 2023 pentru Ariston și cu ce estimări vă pregătiți să intrați în 2024 ?
Anul 2023 a adus noi rezultate solide pentru Ariston care, în pofida climatului economic provocator, a obținut venituri în creștere la jumătatea anului și o profitabilitate sporită. La începutul acestui an, Ariston a finalizat formal achiziția grupului german CENTROTEC Climate Systems, ceea ce i-a permis să își consolideze poziția ca lider pe segmentul sustenabilității în industria confortului termic. Practic, odată cu înglobarea mărcilor renumite ale CENTROTEC Climate Systems - Wolf, Brink, Pro-Klima și Ned Air – Ariston își îmbogățește oferta de sisteme de încălzire durabile, făcând un progres semnificativ pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale Grupului.
Pentru 2024, așteptările sunt optimiste, dar ne menținem rezervați, în condițiile în care majoritatea analiștilor prevăd un an mai dificil decât 2023, marcat de inflație, dar și de volatilitate determinate de factorul geopolitic. Grupul are însă o strategie de afaceri solidă, care a trecut cu succes testul timpului mizând pe cercetare & dezvoltare, pe inovație și sustenabilitate. Credem că apetitul consumatorilor pentru soluții eficiente energetic, pentru sustenabilitate și eficiență economică va crește aducând în continuare rezultate semnificative pentru afacerile Ariston.