Dosarul cu acte necesare pentru înmatriculare auto este și în 2024 destul de stufos. Lista cu acte necesare diferă în cazul în care autoturismul este nou sau second hand. De asemenea, este important dacă autovehiculul este cumpărat din România sau din străinătate.
Înmatricularea auto se face în termen de 30 de zile după achiziționarea autovehicului. Iată lista cu acte necesare în 2024, în funcție de situație:
Acte necesare înmatriculare auto nou în 2024
Actele necesare înmatriculării auto se depun de proprietarul mașinii. În cazul în care acest lucru nu este posibil, persoana care va depune actele trebuie să aibă procură specială.
Cererea înamtriculare auto;
Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza ANAF (În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare / talonul auto şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia)
Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare - 49 lei;
Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.
Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie.
Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare: 40 lei pentru număr la rând – 20 lei/placă, respectiv 45 lei suplimentar pentru număr preferenţial. Sumele se achită la depunerea documentelor sau prin transfer bancar
Acte care atestă dobândirea personalităţii juridice (în cazul în care vehiculul va fi înmatriculat pe persoană juridică) și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupă de înmatriculare.
În cazul în care vehiculul este folosit în sistem leasing se poate prezenta un extras din contractul de leasing, care să conţină cel puţin părţile, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale vehiculului şi semnăturile părţilor, în original şi copie;
Acte necesare înmatriculare auto second hand în 2024
Pentru înmatricularea unui autoturism second hand cumpărat din România procedura este semnificativ mai simplă, asta pentru că se face doar transcriere. În acest caz, pe lângă actele necesare pentru înmatricularea unui auto nou, menționate mai sus, este nevoie și de următoarele documente:
Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate
Plăcuţele cu numărul de înmatriculare, dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv.
Important de menționat este că, în cazul transcrierii, nu mai este nevoie de fișă de înmatriculare, atât timp cât există un contract de înstrăinare-dobândire între vânzător și cumpărător semnat și vizat de ANAF.
Acte necesare înmatriculare auto second hand din UE
În cazul în care vrem înmatricularea auto a unei mașini cumpărate din Germania, Italia sau oricare altă țară membră UE, este nevoie de următoarele acte:
Cerere înmatriculare auto;
Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului ce are viza ANAF (În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia)
Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare - 49 lei, se poate achita numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;
Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.
Copia contractului RCA în termenul de valabilitate al acestuia;
Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie.
Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român - 539 de lei
Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice (ITP), în termenul de valabilitate a acesteia;
Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare
În cazul în care vehiculul este folosit în sistem leasing se poate prezenta un extras din contractul de leasing, care să conţină cel puţin părţile, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale vehiculului şi semnăturile părţilor, în original şi copie;
Acte necesare înmatriculare auto din străinătate, din țări non-UE
În cazul cumpărării unui autoturism nou din țări care nu sunt membre UE, pe lângă documentele menționate mai sus, pentru înmatriculare auto nou, mai este necesară și dovada efectuării formalităţilor vamale de import definitiv sau temporar pentru înmatricularea temporară , în original sau copie legalizată a acesteia.
În cazul în care vrem înamtricularea auto a unui autovehicul second hand provenit din țări non-UE, în plus, mai este nevoie și de:
Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român - 539 de lei
Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare
Unde plătești taxa pentru înmatriculare auto 2024
Plata taxei pentru înmatricularea auto în 2024, se încasează în contul BCR, CEC Bank și în rețeaua de stații de plată SelfPay.
Taxa poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro dovada plăţii nu este necesară.
Taxa pentru înmatriculare auto în 2024 nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeu, odată cu depunerea documentelor, se precizează pe site-ul DRPCIV.
Cât este taxa pentru plăcuțe de înmatriculare 2024
Plata acestor taxe se poate face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal, în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu, odată cu depunerea actelor.
20 de lei plăcuța tip A de dimensiunea 110x520 mm folosită pentru toate autovehiculele (40 de lei pentru 2 plăcuțe)
23 de lei plăcuța tip B de dimensiunea 200x340 mm folosită pentru partea din spate a remorcilor și mașinilor 4x4, dacă au spațiu prevăzut
17 lei plăcuța top C de dimensiunea 130/240 mm pentru motociclete
42,5 lei / operațiune de atribuire număr de înmatriculare preferențial
30 lei / operațiune de păstrare număr
Programare online pentru înmatriculare auto
Programare online pentru înmatricularea unui vehicul la DRPCIV se va face după ce aveți toate actele necesare la dosar. Programarea online se face în următoarele 2 luni calendaristice pe site-ul DRPCIV.
În cazul în care nu vă faceți programare online, dosarele la ghișeele DRPCIV sunt primite după numere de ordine eliberate de aparatele din incinta instituției.