Ce este arpacaşul şi ce beneficii are

acum 1 an 193

Ce este arpacașul

Pomovarea dietelor fără gluten a crescut de-a lungul anilor, iar cerealele tradiționale pare că au început să fie destul de mult uitate. Alte cereale sau pseudocereale precum quinoa, hrișcă, kamut și freekeh au devenit populare prin promovarea lor ca produse mai sănătoase, preparare mai ușoară și nume mai la modă.

Totuși, cerealele clasice precum grâul, orzul și ovăzul rămân în continuare o opțiune hrănitoare în multe părți ale lumii.

Arpacașul este un produs alimentar obținut prin decorticarea boabelor de grâu, dar și a boabelor de orz sau de mei. Arpacașul este cel mai bine cunoscut pe plaiurile mioritice pentru prepararea colivei și a altor preparate precum supe, salate sau garnituri.

Este bine de știut că arpacașul și grâul integral sunt două produse diferite, chiar dacă la bază sunt același lucru. Mai exact, arpacașul este grâu decojit și decorticat, căruia i-au fost înlăturate cojile și germenii din vârful boabelor.

Arpacașul de orz

Cele mai utilizate tipuri de arpacaș sunt cele grâu și de orz, ambele fiind foarte hrănitoare și având nenumărate beneficii pentru organism.

În jurul secolului al XVI-lea î.Hr., orzul a fost principala cereală utilizată pentru a face pâine de evreii, grecii și romanii antici. Orzul este folosit pentru mâncărurile tradiționale kasha și murri care sunt servite în regiunile arabe, turcești, kurde și persane ale lumii. Este folosit pentru terci în Scoția și a fost cultivat în toată Europa încă din mileniile al V-lea. În timp ce consumul de tergii de orz nu sună apetisant acum, oamenii l-au mâncat secole la rând.

Un avertisment sumbru tocmai a fost trimis de Iran către Israel, prin intermediari, în pragul ofensivei terestre din Gaza

Recomandări

Un avertisment sumbru tocmai a fost trimis de Iran către Israel, prin intermediari, în pragul ofensivei terestre din Gaza

Beneficii

Orzul are o aromă asemănătoare cu nucilor și este bogat în carbohidrați, cu cantități moderate de proteine, calciu și fosfor și cantități mici de vitamine B. Deoarece conține puțin gluten, o substanță proteică elastică, nu poate fi folosită pentru a face o făină care să producă o pâine dospită.

Făina de orz este folosită pentru a face lipii și pentru a face terci, în special în Africa de Nord și părți ale Asiei, unde este o cereală de bază. Arpacașul de orz, cea mai populară formă în multe părți ale lumii, reprezintă boabele de orz decorticate și decojote. Se adaugă adesea în supe.

Arpacașul de grâuArpacașul de grâu

Arpacașul de grâu

Grâul este ocereale cultivată în întreaga lume. Oferă mulți nutrienți, antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Multe produse alimentare conțin făină albă și integrală. Cu toate acestea, produsele din grâu conțin și gluten, pe care unii oameni nu îl tolerează.

Există două tipuri principale de grâu. Cel mai comun tip este grâul comun, cunoscut și sub numele de Triticum aestivum vulgare. Grâul dur, sau Triticum turgidum durum, este celălalt tip. Cele mai multe paste sunt făcute din grâu dur.

 sapi trei ani și să astupi tot înainte de vot

Recomandări

Apropierea alegerilor a răvășit localitățile din România. Primarii fac șantiere peste tot: sapi trei ani și să astupi tot înainte de vot

Făina de grâu este un ingredient cheie în multe alimente. Acestea includ pastele, tăiței, pâine, cușcuș și produse de patiserie precum prăjiturile și biscuiții. Făina de grâu poate fi albă sau integrală. Iar din grâu se fac și alte produse precum bulgurul sau arpacașul.

Descoperă ce este bulgurul și ce beneficii are.

Beneficii

Arpacașul este făcut din boabe de grâu fără germeni și tărâțe care sunt zdrobite fin și apoi lustruite. Acest produs este considerat a fi atât nutritiv, cât și foarte bine digerabil. De fapt, este o sursă alimentară excelentă de energie.

Mâncărurile din arpacaș încetinesc procesul de îmbătrânire și mențin sănătoase pielea, părul și unghiile. Terciul de arpacaș este bogat în colină – substanța care reglează metabolismul grăsimilor. Prin urmare, arpacașul reglează metabolismul grăsimilor, îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv și reduce nivelul de colesterol din sânge.

Arpacașul de grâu normalizează echilibrul acido-alcalin, crește potența și imunitatea sistemică și compensează deficiența de vitamine și minerale.
Pe lângă aminoacizii esențiali, fibrele, mineralele și vitaminele, arpacașul este bogat în caroten și biotină.

Compoziția nutrițională a boabelor de grâu variază oarecum în funcție de diferențele de climă și sol. În medie, miezul conține 12% apă, 70% carbohidrați, 12% proteine, 2% grăsimi, 1,8% minerale și 2,2% fibre brute. Tiamina, riboflavina, niacina și cantități mici de vitamina A sunt prezente, dar procesele prin care se face arpacașul îndepărtează o parte dintre nutrienții din tărâțe și germeni.

O consilieră locală PNL din Mogoşoaia şi-a scos certificat de handicap grav cu însoțitor și a cerut indemnizația. De ce s-a răzgândit rapid?

Recomandări

O consilieră locală PNL din Mogoşoaia şi-a scos certificat de handicap grav cu însoțitor și a cerut indemnizația. De ce s-a răzgândit rapid?

La ce se folosește arpacașul

Cea mai comună utilizare a arpacașului pe plaiurile mioritice este în colivă. Cu toate acestea, el pot fi un ingredient important și în alte rețete precum salate, pilaf de arpacaș și chiar supe.

O porție de arpacaș gătit conține 217 calorii, un gram de grăsime, 10 grame de fibre, 7 grame de proteine și 45 de grame de carbohidrați. De asemenea, arpacașul este bogat în seleniu, cupru, fosfor și magneziu.

Salată de legume cu arpacaș

Salată de legume cu arpacașSalată de legume cu arpacaș

Ingrediente:

  • 1 cană de arpacaș
  • 2 căni de apă
  • 1 castravete, tăiat cubulețe
  • 2 roșii, tăiate cubulețe
  • 1 ardei gras, tăiat cubulețe
  • 1 ceapă roșie, tăiată mărunt
  • 1/4 cană de ulei de măsline
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Clătește arpacașul sub apă rece și fierbe-l în cele 2 cani de apă până se înmoaie (aproximativ 15-20 minute). Scurge excesul de apă și lasă-l să se răcească.
Într-un bol mare, amestecă grâul răcit cu toate legumele tăiate.
Pentru dressing, amestecă uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare și piper într-un borcan și agită bine. Toarnă dressing-ul peste salată și amestecă ușor. Servește rece.

Pilaf cu arpacaș

Ingrediente:

  • 1 cană de arpacaș
  • 2 cani de apă sau supă de legume
  • 1 ceapă, tocată
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1/2 linguriță de turmeric
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Clătește grâul sub apă rece.
Încălzește uleiul de măsline într-o oală și călește ceapa și usturoiul până devin aurii.
Adaugă grâul și turmericul și amestecă timp de 1-2 minute.
Toarnă apa sau supa, adaugă sare și piper, apoi acoperă și lasă să fiarbă la foc mic până când lichidul este absorbit și grâul este gătit (aproximativ 20-25 de minute). Lasă-l să stea acoperit timp de 5 minute înainte de a servi.

Arpacaș cu legume și brânză feta

Arpacaș cu legume și brânză fetaArpacaș cu legume și brânză feta

Ingrediente:

  • 1 cană de arpacaș
  • 2 cani de apă
  • 1 cană de broccoli, tăiat în buchețele mici
  • 1 cană de roșii cherry, tăiate în jumătate
  • 1/2 cană de brânză feta, fărâmițată
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Fierbe grâul decorticat în apă până când este gătit. Scurge-l și lasă-l să se răcească.
Într-o tigaie, călește broccoliul în ulei de măsline până când este ușor înmuiat.
Adaugă roșiile cherry și grâul în tigaie și gătește-le timp de câteva minute.
Adaugă brânza feta și amestecă bine. Condimentează cu sare și piper după gust. Servește cald sau rece.

Tabouleh cu arpacaș de grâu

Ingrediente:

  • 1 cană de arpacaș
  • 2 cani de apă
  • 1/2 cană de pătrunjel proaspăt tocat
  • 1/4 cană de mentă proaspătă tocată
  • 1 roșie, tăiată cubulețe
  • 1/4 cană de ceapă roșie, tocată mărunt
  • Sucul de la 2 lămâi
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Fierbe grâul în apă până când este gătit. Scurge-l și lasă-l să se răcească.
Într-un bol mare, amestecă grâul răcit cu pătrunjelul, menta, roșia și ceapa roșie.
Pentru dressing, amestecă sucul de lămâie, uleiul de măsline, sare și piper într-un bol mic. Toarnă dressing-ul peste salată și amestecă bine. Servește rece.

Cum se face coliva

Cum se face coliva cu arpacașCum se face coliva

Ingrediente

  • 500 g arpacas
  • 350 g zahar
  • 350 g nuca
  • 6 pliculete zahar vanilat
  • 5 lingurite coaja de lamaie
  • 100 g stafide
  • 1 pachet zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare

Pentru început, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Spre deosebire de orice rețetă cu orez, pentru a face rețeta de coliva tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.

Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă.

Între timp, se alege nuca și se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.

În arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Arpacașul bine fiert se lasă peste noapte.

Dimineaţa începe prepararea propriu zisă a rețetei de colivă. Acum se amestecă arpacașul cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, și orice alte ingrediente îți mai sunt pe plac.

După ce ai încorporat bine toate ingredientele, coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează. Deasupra se poate presăra cacao, nucă de cocos și se pot așeza bomboane și nucă. Sursă retete.unica.ro.

Sursă foro Shutterstock.com

Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/ce-este-arpacasul-beneficii-4690481

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.