Auzim adesea în bucătărie termenul de flambé sau proces de flambare care a fost folosit în prepararea unei rețete. Vezi ce este flambarea și cum să gătești flambé.
Ai spune că doar bucătarii profesioniști pot folosi aceste tehnici de flambare pentru rețete sofisticate. În realitate, respectând doar câțiva pași și folosind ingredientele corecte, poți și tu să gătești flambé. Iată ce înseamnă flambarea.
Ce înseamnă flambarea unui aliment
Una dintre modalitățile folosite pentru a accentua și îmbunătăți gustul unei rețete este flambarea alimentelor. Flambarea presupune adăugarea unei cantități de alcool într-un preparat culinar și imediat după se aprinde o flacără scurtă și intensă în vasul de gătit, pe foc.
Cum se produce flacăra? Când alcoolul este aprins se produce combustia/arderea. Aceasta contribuie la evaporarea imediată a alcoolului, lăsând în preparat aromele tipului de alcool folosit.
De asemenea, datorită căldurii intense generată de flacăra puternică, zahărul se pe suprafața alimentului se caramelizează ușor, iar asta face ca preparatul să capete un gust ușor dulceag și o textură crocantă.
Ce băuturi alcoolice se folosesc pentru flambare
Pentru flambare nu se folosește orice tip de alcool, deoarece este nevoie ca băutura folosită să aibă un nivel ridicat de etanol, cel puțin 40% alcool volumetric. Așadar, sortimentele de alcool ce pot fi folosite pentru flambare sunt:
Whisky și bourbon;
Coniac,
Brandy;
Rom;
Vodka;
Tequila.
Pentru ce tipuri de preparate se folosește flambarea
Cele mai populare preparate culinare pentru care se folosește flambarea sunt:
Carnea – Fripturile sau steak-ul, acolo unde flmabarea asigură o crustă aromată și crocantă;
Deserturile – în special creme brulee sau Crepes Suzette;
Fructele – banane, pere sau ananas.
Cum să gătești flambé
Rețetă de banane flambé
Ingrediente
4 banane;
100 ml suc de portocale;
80 gr zahăr;
70 gr unt;
50 ml coniac;
40 ml suc de lămâie;
Coaja de la o portocală;
Înghețată.
Mod de preparare
Bananele se taie în jumătate, pe lungime. Se pune jumătate din cantitatea de unt în tigaie și se prăjește banana. Într-o tigaie, separat, se adaugă în tigaie și sucul de portocale, zahărul și untul rămas. Se amestecă toate ingredientele și se lasă la foc mic pentru 3 minute.
Se pun apoi peste sosul format și bananele prăjite, apoi se toarnă coniacul și se flambează. Se stinge focul și se pune desertul în farfurie. Deasupra se toarnă o lingură de înghețată și asta este tot.
Friptură flambé
Ingrediente
4 fripturi de vită;
450 ml vin roșu;
200 gr ciuperci (hribi sau ghebe);
50 ml coniac;
2 linguri ulei;
Usturoi, sare, piper.
Mod de preparare
Pune vinul într-un vas și dă-l pe foc, la flacără mică, până când scade la jumătate. Într-o tigaie, pune usturoiul pe care l-ai tocat mărunt să se călească împreună cu ciupercile tocate. Condimentează dup gust și lasă pe foc 2,3 minute. Scoate legumele din tigaie și adaugă carnea de porc. Părjește-o pe ambele părți, după bunul plac, 2-3 minute, apoi adaugă coniacul și flambează.
Când se oprește flacăra, adaugă vinul și ciupercile cu usturoiul. Condimenetează după gust, dacă mai este nevoie, mai lasă pe foc pentru 2-3 minute și asta este tot.
Desert cu pere flambate și griș
Ingrediente pentru griș cu lapte
Un litru de lapte;
125 gr griș;
75 gr zahăr.
Ingrediente pentru garnitura de pere
Un litru de apă;
4-6 pere;
250 gr zahăr;
O lămâie.
Ingrediente pentru flambat
125 ml sirop de pere;
120 gr zahăr;
Sucul de la jumătate de lămâie;
Rom.
Mod de preparare
Curăță perele de coajă și stropește-le cu puțină zeamă de la sucul de lămâie pentru a nu oxida. Pune apoi perele într-un vas cu apa, zahărul, și restul sucului de lămâie. Perele trebuie să fie acoperite cu lichid. Se dă totul la fiert, iar din momentul fierberii, se lasă pe foc pentru 20 de minute sau până când perele se înmoaie.
Lasă apoi să se răcească în lichidul în care au fiert, apoi taie perele în două, pe lungime și scoate sâmburii. Pune apoi perele în lichidul în care au fiert și lasă-le peste noapte la frigider.
În ziua în care servești preparatul, pregătește grișul cu lapte. Pune laptele la fiert, iar când ajunge în punctul de fierbere, adaugă zahărul și grișul, treptat. Amestecă până când grișul se îngroașă și zahărul se topește.
Pentru flambat, pune într-o tigaie zahărul și lasă-l puțin să se caramelizeze. Adaugă peste siropul de pere și sucul de lămâie, lasă lichidul să scadă și adaugă perele. Pune rom, după gust, și flambează.
Toarnă conținutul peste grișul făcut și servește proaspăt.
Citește și: Saramură de pui – rețete românești de saramură de pui
Sursă foto: 123rf.com