Rujeola este o boală infecțioasă, cunoscută și sub numele de pojar, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații, a transmis marți seară Ministerul Sănătății, în contextul în care a declarat epidemie la nivel național.
Rujeola una dintre cele mai contagioase boli din lume, iar decesele cauzate de aceasta se datorează cel mai adesea complicaţiilor.
Rujeola este o boală a copilăriei cauzată de un virus care face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae. Boala afectează celulele pulmonare și faringiene și se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate.
Persoanele infectate sunt contagioase timp de câteva zile, înainte de apariția simptomelor.
Simptome și semne
De obicei, boala debutează cu febră ușoară până la moderată, adesea însoțită de tuse persistentă, rinoree (curgerea nasului), ochi inflamați (conjunctivită), durere în gât și apariția petelor Koplik (pete mici albe care apar în cavitatea bucală).
Simptomele pot dura 2-3 zile si sunt urmate de apariția unei erupții de pete mici roșii la nivelul pielii, dintre care unele sunt ușor proeminente. Acestea apar inițial la nivelul feței, se extind pe brațe și trunchi, apoi pe coapse și picioare.
În același timp, febra crește brusc. După acest episod, erupția dispare treptat de la nivelul feței și în final, de pe restul zonelor afectate. O persoană este contagioasă cu aproximativ 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției cutanate.
Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare
Rujeola face parte din categoria bolilor prevenibile prin vaccinare, vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat rujeolă- rubeolă-oreion (RRO), fiind inclusă în Programul Național de Vaccinare.
Vaccinul RRO a fost introdus în calendarul național începând cu anul 2005, acoperirile vaccinale menținându-se o perioadă de timp peste 95% (ținta OMS).
Din 2010 valorile acestor acoperiri vaccinale au avut o tendință descrescătoare, situându-se în 2016 la 87,1% (doza I) și la 74,5% (doza a-II-a).
În prezent, acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de zece ani, potrivit Ministerului Sănătății.
Acest lucru se datorează într-o oarecare măsură și scăderii încrederii în beneficiile vaccinării concretizată prin refuzul părinților de a-și vaccina copiii.
Mai puţin de unu din zece cazuri de rujeolă sunt raportate la nivel mondial
Cele mai mari epidemii de rujeolă apar în ţările unde imunizarea împotriva rujeolei este redusă. Potrivit AFP, în ţările occidentale, cei care se opun vaccinării se bazează pe o publicaţie din 1998 care leagă vaccinul împotriva rujeolei de autism, notează Agerpres.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a analizat în mod repetat aceste critici şi a stabilit că autorul publicaţiei, britanicul Andrew Wakefield, a falsificat rezultatele. Neîncrederea poate avea motive religioase, cum este cazul la New York, unde boala a fost adusă de călătorii ne-vaccinaţi veniţi din Israel.
Potrivit OMS, mai puţin de unu din zece cazuri de rujeolă sunt raportate la nivel mondial.