Ce este și cum se folosește cardul de energie

acum 9 luni 67

În ultimii doi ani, mulți dintre consumatorii din România au fost afectați de prețurile tot mai mari la energie electrică și gaze naturale, iar creșterile semnificative au creat dificultăți la plata facturilor, fie că a fost vorba despre facturi curente ori facturi restante.


Drept urmare, Guvernul României a venit în ajutorul cetățenilor și a emis în 2022 o ordonanță de urgență privind implementarea unei măsuri de acordare a unui sprijin financiar persoanelor defavorizate. Aceasta constă într-o compensare parțială a tarifului la energie cu ajutorul unui card de energie de care anul trecut au beneficiat aproape patru milioane de români. În cele ce urmează te invităm să citești acest articol pentru a afla ce reprezintă cardul pentru energie, cum se acordă, cum se utilizează, care este valoarea lui și ce criterii trebuie să îndeplinești pentru a fi eligibil.


Ce este cardul de energie


Cardul de energie este un instrument cu ajutorul căruia anumite categorii de persoane defavorizate beneficiază de un sprijin financiar oferit de statul român pentru compensarea prețului la energia electrică, în conformitate cu reglementărilor legale în vigoare, și anume prevederilor OUG nr. 166/2022. Acesta are valabilitate doar pe teritoriul României.


Cardurile de energie pot fi utilizate pentru plata datoriilor curente și/sau restante aferente unor servicii precum energie electrică, energie termică în sistem centralizat de termoficare, gaz, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale pentru încălzire. Acestea sunt distribuite la domiciliul persoanelor beneficiare prin intermediul Companiei Naţionale „Poşta Română”, pe bază de confirmare de primire. În cazul în care o persoană beneficiară eligibilă nu a intrat în posesia cardului de energie aceasta va putea să solicite informații în acest sens contactând Poșta Română prin intermediul uneia dintre modalitățile de contact puse la dispoziție de compania națională.


Ce riști dacă încerci să vinzi cardul de energie


În cursul anului precedent, pe acest card au fost încărcate vouchere de plată în valoare totală de 1.400 de lei. Banii au fost acordați în două tranșe egale, prima în luna februarie, iar cea de-a doua în luna septembrie. Cardurile de energie sunt acordate în baza listelor cu persoanele beneficiare, care sunt comunicate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. De asemenea, trebuie să știi că acest card de energie nu reprezintă un card bancar, ceea ce înseamnă că acesta nu poate fi utilizat pentru extragerea de numerar.


Potrivit site-ului oficial al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), aceasta este „cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile. Este o măsură luată pentru a contribui în mod real si direct la creșterea calității vieții și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacității gospodăriilor că își asigură serviciile energetice necesare, la costuri accesibile”. Cardul de energie nu poate fi vândut ori donat, iar orice încercare de vânzare anulează cardul, iar beneficiarul va primi o amendă contravențională cuprinsă între 42.000 și 60.000 de lei. De asemenea, plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat acest card atrage o amendă contravențională între 4.500 și 6.000 de lei.


Cât este valabil cardul de energie


Inițial, cardurile de energie puteau fi folosite până la data de 31 decembrie 2023,  însă valabilitatea cardului de energie a fost prelungită până pe 31 martie 2024.


Mai mult, în penultima zi a anului trecut, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabileşte măsuri în vederea acordării acestui sprijin temporar și în 2024.


Astfel, persoanele vulnerabile vor beneficia de un card de energie, fără valoare nominală, prin care se conferă titularului dreptul de a primi sprijin financiar pentru compensarea parţială a cheltuielilor cu energia. De asemenea, acest sprijin este dedicat şi pentru compensarea, începând cu data de 15 aprilie 2024, a costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică. Ajutorul va fi de cel mult 750 de lei şi va putea fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024. Sprijinul se va acorda pe locuinţă sau pe gospodărie vulnerabilă numai după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv robineţi pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului verbal de montare şi a facturii.


Cine beneficiază de cardul de energie


Persoanele care solicită cardul de energie și se încadrează în mai multe categorii beneficiare vor primi doar contravaloarea unui sprijin. Dacă la un loc de consum domiciliază sau au reședința mai mulți beneficiari, acest ajutor financiar de stat se va acorda o singură dată la respectivul loc de consum. De asemenea, pe site-ul oficial al MIPE se precizează faptul că, la un singur loc de consum, venitul net pe coabitant nu trebuie să fie mai mare de 2.000 lei.


Persoanele solicitante trebuie să știe că vor fi înștiințate în cazul în care autoritățile descoperă situații care le fac neeligibile. În această situație, potențialii beneficiari pot suna la numărul de telefon 031.9966 creat de Poșta Română unde vor primi informații suplimentare. Este important de știut că, dacă la un loc de consum unde locuiesc unul sau mai mulți beneficiari își mai au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari vor fi luate în calcul și veniturile acestora. Totodată, dacă media veniturilor/locuitor/gospodărie depășește pragul de 2000 de lei, atunci pentru locul de consum respectiv nu se va acorda cardul de energie.


Iată care sunt categoriile de beneficiari ai cardurilor de energie:


Categorii de beneficiarVârstăVenit/lunăPensionariPeste 60 ani, inclusivSub 2.000 lei, inclusivPensionari cu pensie de invaliditateNu conteazăSub 2.000 lei, inclusivPersoane cu handicap grav, accentuat sau mediu (adulți sau copii)Nu conteazăSub 2.000 lei, inclusivFamilie beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010Nu conteazăNu conteazăFamilii și persoane singure beneficiare de ajutor socialNu conteazăSub 2.000 lei, inclusiv

Cum faci plata cu cardul de energie


Cetățenii români care beneficiază de un card de energie poate realiza o serie de plăți către furnizorii de energie, în totalitate sau doar parțial, pentru facturi curente sau facturi restante și doar pentru locul de consum unde domiciliază aceștia.


Cu un card de energie se pot efectua mai multe plăți către mai mulți furnizori până la epuizarea sumei, cu condiția să nu se depășească 8 plăți pentru un loc de consum pe toată durata programului de sprijin, adică până la data de 27 decembrie 2024.


Trebuie să știi că toate plățile se pot efectua în mai multe moduri,și anume:


la orice subunitate a Poștei Române;
direct la poștaș;
online, prin platforma dedicată, pusă la dispoziție de Poșta Română, care poate fi accesată aici.

Pentru a realiza o plată utilizând cardul de energie va trebui să parcurgi mai mulți pași, după cum urmează:


se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie sau al asociației de proprietari/de locatari;
se primește dovada plății pe care este înscrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății care a fost efectuată și furnizorul către care s‑a realizat plata.

Certificatul de validare a datoriei, necesar pentru efectuarea plăților către asociațiile de proprietari/de locatari, este emis de asociație la solicitarea beneficiarului cardului de energie.


Vezi și: Ce este energia eoliană


Ce este certificatul de validare a datoriei


Certificatul de validare a datoriei este acel document care este emis de către asociația de proprietari/de locatari pentru a atesta datoria curentă sau restantă a beneficiarului de ajutor față de asociația de proprietari/de locatari, care a rezultat din furnizarea de energie termică în sistem centralizat de termoficare.


În acest sens, asociațiile de proprietari/de locatari vor încheia protocoale de colaborare cu Poșta Română pentru a putea comunica conturile bancare și orice alte date care sunt necesare pentru a vira sumele aferente mandatelor poștale emise prin utilizarea cardurilor de energie. Beneficiarii de carduri de energie care sunt racordați la alimentarea cu energie termică în regim centralizat de termoficare vor trebui să solicite eliberarea acestui certificat de către asociația de proprietari unde este înscris. Odată ce l-au primit, pentru a putea achita factura la energie termică, aceștia vor trebui să prezinte certificatul de validare a datoriei poștașului sau oficiantului poștal. Acst document trebuie să fie însoțit de cartea de identitate și cardul de energie ale beneficiarului. Este important de știut faptul că aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare. Unul dintre acestea va rămâne la asociația de proprietari/de locatari emitentă, iar cel de-al doilea va fi păstrat la Poșta Română.


Vezi și: Cum să faci economie la energie. Cât consumă aparatele lăsate în priză chiar și atunci când sunt oprite?


Ce acte ai nevoie pentru plata cu cardul de energie


Acte necesare pentru plata cu cardul de energie

Trei documente se prezintă la poștaș, sau dacă nu se dorește la poștaș, la oficiul poștal de care aparține beneficiarul. Se mai poate apela la plata online a facturii, a precizat Boloș. El a adăugat că de săptămâna viitoare, poștașii vor avea cititoare pe care le vor folosi pentru citirea codului de bare de pe cardul de energie, apoi eliberează fiecărui beneficiar dovada servciiilor de mandat poștal. Poștașii sunt obligați să emită această dovadă.


Pentru a efectua plata cu ajutorul cardului de energie vei avea nevoie de următoarele documente:


cardul de energie primit prin Poșta Română;
actul de identitate al beneficiarului sau un document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului;
factura curentă sau restantă ori un alt document justificativ. Acesta din urmă poate să fie înștiințarea din partea furnizorului sau certificatul de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/de locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare, mai aflăm de pe site-ul MIPE.

În cazul în care beneficiarul are alt domiciliu decât cel înscris pe cardul de energie, atunci beneficarul va trebui să prezinte și contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat și o declarație pe propria răspundere că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.


Vezi și: Cum să faci economie la căldură. Trucuri pentru a menține căldura în casă


Sursă foto: Posta Română/ Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/ce-este-si-cum-se-foloseste-cardul-de-energie-4768453

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.