Ce este un compliment. Cum îl faci și cum trebuie să răspunzi la un compliment

acum 11 luni 108

„Ai un zâmbet minunat”, „Ești cel mai bun prieten”, „Nici nu știi cât de mult contează că ești lângă mine în aceste momente” sau „Mă faci atât de fericit” sunt doar câteva exemple de complimente. Unii oameni ar putea spune că vorbele nu contează și că într-o relație, fie aceasta de amiciție sau de cuplu, se presupune că știi ce apreciezi unul la celălalt și că nu mai trebuie spus. Nimic mai neadevărat și asta deoarece să spui un compliment sincer, nu unul cu vreun motiv ascuns, ipocrit sau răutăcios, reprezintă o dovadă clară a faptului că încă mai ești atent cu cel de lângă tine.


Este important nu doar să faci complimente, ci să știi și cum să le accepți și cum să răspunzi atunci când ți se face unul. Totuși, de ce sunt atât de importante complimentele? În cele ce urmează îți vom spune ce este un compliment, de ce sunt acestea importante, cum faci un compliment și, nu în ultimul rând, cum trebuie să răspunzi atunci când ți se face unul.


De ce să faci complimente


Complimentele ne fac să ne simțim bine, fie că le facem sau că le primim. Spunem asta pentru că să te simți apreciat și admirat sunt nevoi umane de bază, scrie NBC News. Mai mult decât atât, exprimarea aprecierii este fundamentală în orice relație, atât în cele cu partenerii și soții noștri, cât și în cele cu prietenii noștri. Studiile în domeniu arată că, atunci când le faci complimente persoanelor dragi mai mult ca sigur vei fii considerat înțelegător și simpatic.


Un compliment este o expresie sinceră de apreciere sau admirație față de calitățile, acțiunile sau aspectul unei persoane

Complimentele ne ajută să transmitem acea apreciere pe care o simțim unul față de celălalt. De aceea, nu te abține și fă-le complimente persoanelor dragi din viața ta, prietenilor, colegilor, vecinilor, vânzătoarei de la magazin, oricui, iar asta te va face să te simți bine. La orice persoană poți să descoperi ceva care îți place cu adevărat pentru care să-i poți face un compliment, oricât de mărunt sau de neînsemnat ți s-ar putea părea acel ceva.


De ce mai sunt importante complimentele


Dacă vei încerca să-i faci pe cei din jurul tău să se simtă deosebiți mai des decât ai făcut-o până acum în față, ți se va deschide o lume nouă, diferită, dar frumoasă. Și asta deoarece complimentele ne ajută să ne plăcem unul pe altul.


Oamenii de știință au descoperit că, de fapt, când ți se face un compliment, se „aprind” aceleași părți ale creierului care se activează atunci când primești, spre exemplu, un bonus financiar. De asemenea, există și alte cercetări care sugerează că laudele și complimentele ne pot ajuta atunci când vine vorba să învățăm noi abilități și comportamente motorii. În plus, a face cuiva un compliment poate fi și un bun început de conversație sau o bună modalitate de a depăși o problemă incomodă într-o conversație, indiferent dacă te conversezi cu cu cineva pe care îl cunoști sau cu o persoană pe care tocmai ai cunoscut-o. Vei descoperi că orice comportament care este recompensat este susceptibil de a fi repetat. Astfel, dacă vei spune cuiva cât de mult ți-a plăcut cum a zâmbit când v-ați întâlnit, cu siguranţă va zâmbi din nou când vă veți reîntâlni.


Ce este un compliment


Complimentele există de când lumea și reprezintă un aspect esențial al comunicării interumane. Aceste expresii sincere de apreciere ori de admirație față de aproapele tău au un impact profund asupra relațiilor între oameni și a stimei de sine pentru că, în acest fel, putem contribui cu toții la construirea unui mediu social pozitiv, respectuos și încurajator. Pentru că a face un compliment este o oportunitate de a-ți întări legătura cu persoana respectivă, notează site-ul OprahDaily.


Un compliment este o expresie sinceră de apreciere sau admirație față de calitățile, acțiunile sau aspectul unei persoane. Este un mod de a transmite o emoție pozitivă, de a evidenția aspecte valoroase și de a spori stima de sine a celuilalt. Găsirea unor aspecte cu adevărat remarcabile la o persoană, dar mai ales evidențierea lor într-un mod simplu, dar sincer este ca o formă de magie pentru că are puterea de a schimba ziua acelei persoane și de a o face să se simtă mândră, fericită și mai ales apreciată.


Cum să faci un compliment


Atunci când vrei să faci un compliment acesta trebuie să fie autentic și sincer, să te exprimi clar, evitând clișeele, și să-l transmiți cu o voce caldă. Iată ce trebuie să faci:


Fă complimente sincere


Ar putea părea lipsit de importanță să spui unei persoane că pantofii ei sunt frumoși, chiar dacă ție ți se par urâți. În marea majoritate a timpului, complimentul sincer va merge mai departe decât cel nesincer. Multe din ceea ce spunem se transmit prin tonul vocii și limbajul corpului, spun specialiștii, iar asta este important pentru că mai mulți dintre noi au un al șaselea simț atunci când vine vorba să simtă când cineva nu este sincer. Toată lumea are calități care merită să fie complimentate, așadar fii atent și descoperă aceste calități.


Complimentele reprezintă un aspect esențial al comunicării interumane

Găsește ceva ce îți place la acea persoană


Cheia pentru a face un compliment sincer și autentic este să fii atent la oamenii din jurul tău și mai ales la detalii. Pentru asta trebuie să observi ceea ce îți place cu adevărat la persoana respectivă ori ceea ce apreciezi la ea, aflăm de pe site-ul Wiki How. Este destul de ușor să alegi primul lucru pe care îl observi la cineva și să-l complimentezi așa că poți spune „Îmi place cămașa ta”, „Ce păr frumos ai” sau „Ce bine arăți”.


Complimentează ceva ce știi că îi place


Un compliment este cu adevărat special când se referă la ceva care contează cu adevărat pentru o persoană. Spre exemplu, dacă soacrei tale îi place să petreacă mult timp în grădina cu flori ai putea să o complimentezi pentru felul în care arată grădina. Un astfel de compliment este o modalitate sigură de a-i aduce persoanei respective un zâmbet pe față.


Complimentează ceva ce nu este atât de evident


Vrei să faci un compliment special? Leagă-te de ceva ce nu este atât de evident pentru că astfel vei dovedi că ești cu adevărat atent la persoana respectivă. Complimentele care nu sunt evidente sunt cele pe care oamenii și le amintesc și le prețuiesc pentru tot restul vieții lor. Spre exemplu, ai putea să-i spui unei fete de care te-ai îndrăgostit că admiri bunătatea pe care o arată tuturor celor din jurul ei, chiar și copiilor mici. Fiind obișnuită să primească complimente pentru fizicul ei, complimentul tău va ieși cu adevărat în evidență.


Nu complimenta pe toată lumea la fel


Evită să-i complimentezi pe toți cu remarci superficiale pentru că există riscul ca acele persoane să nu se simtă speciale. Dacă realizezi că ai făcut asta de mai multe ori, când vrei să mai faci un compliment gândește-te de două ori înainte să deschizi gura din nou și spune ceva autentic sau nu mai spune nimic.


Nu exagera cu complimentele


Fă complimente generoase, dar nu exagera cu complimentele pentru că este posibil ca acea persoană să nu se simtă deloc confortabil. Cu cât vei face mai multe complimente, cu atât acestea vor însemna mai puțin pentru respectiva persoană. Dacă vei complimenta cu mai multă moderație, vorbele tale vor avea efectul dorit. De asemenea, nu complimenta mereu aceeași persoană pentru că aceasta ar putea avea impresia că devii obsedat și nu se va simți deloc în largul său.


Cum să primești un compliment       


Un cuvânt frumos poate să ne facă uneori să trăim o emoție intensă care poate provoca o reacție neadecvată motiv pentru care acceptarea unui compliment este uneori o adevărată provocare. Un compliment de genul „Este foarte frumoasă cămașa ta!” este urmat adesea de „Cămașa asta? Dacă ai știi cât de veche este...”. Pentru a primi un compliment, ideal este să mulțumești persoanei în mod direct, să savurezi complimentul și apoi să îi adresezi întrebări specifice pentru a crea o legătură constructivă cu acea persoană. Iată cum ar trebui să primim un compliment:


analizează ceea te face să nu te simți confortabil când îți sunt oferite complimente.
o persoană sigură pe sine își cunoaște propria valoare și colecționează complimentele având o stimă de sine ridicată.
dacă vei accepta complimentul înseamnă că apreciezi ceea ce crede și ce spune acea persoană despre tine.
ai încredere în gândirea persoanei care îți face complimentul și respectă-i opinia.
nu minimiza complimentul comparându-te cu ceilalți care, poate, fac mai bine decât tine pentru că importantă este valoarea pe care o dă interlocutorul acestui lucru.
primește întotdeauna complimentul cu un zâmbet pentru că în acest fel îi vei arăta acelei persoane că ești deschis, potrivit Smart Living.
mulțumește-i persoanei care ți-a făcut complimentul pentru faptul că îți acordă atenție ție, cunoașterii sau muncii tale.
dacă ești complimentat pentru ceva ce ai realizat cu ajutorul prietenilor sau al colegilor împarte complimentul cu aceștia, iar dacă și acea persoană este responsabilă de succesul tău fă același lucru.

Vezi şi mesaje de dragoste, cele mai frumoase mesaje pe care să le trimiți persoanei iubite!


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/ce-este-compliment-cum-faci-cum-raspunzi-4749022

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.