Ce poţi să faci cu frunzele uscate

acum 11 luni 62

Odată cu sosirea sezonului rece, frunzele copacilor încep să cadă, una câte una, și să se adune pe pământ într-un adevărat covor multicolor, creând un tablou de toamnă minunat. Oricât de frumos poate părea din punct de vedere vizual, inevital apare și întrebarea firească: ce facem cu frunzele uscate?


Ce se întâmplă cu frunzele uscate


De obicei, cei mai mulți dintre oamenii care locuiesc la curte fac greșeala să le grebleze și să le adune în grămezi, să le împacheteze și apoi să le arunce la gunoi. Ideea care stă în spatele activității de greblare a frunzelor este aceea că, dacă sunt lăsate să „zacă” toată iarna pe pământ, acestea se vor transforma într-o ciupercă de mucegai, care va înăbuși plantele și iarba și, în acest fel, le va împiedica să se dezvolte armonios în primăvara următoare. Nu actul propriu-zis de greblare a frunzelor reprezintă o problemă, ci ceea ce facem cu frunzele după ce le adunăm. Frunzele din depozitele de gunoi ocupă spațiu inutil, iar pentru a înrăutăți lucrurile, pe măsură ce frunzele din depozitele de deșeuri se descompun, ele se vor combina cu alte materiale organice și vor crea în acest fel metan, un gaz cu efect de seră care este dăunător mediului. De asemenea, în alte cazuri, oamenii au tendința de a arde frunzele uscate căzute din copaci, fără să știe că acestea reprezintă resurse ce pot fi valorificate în multe moduri pe cât de ingenioase, pe atât de utile, care pot să aducă beneficii atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru comunitate. Dacă te întrebi ce poţi să faci cu frunzele uscate îți putem spune că o abordare responsabilă față de mediul înconjurător poate transforma aceste frunze aparent neînsemnate într-un activ important pentru grădinari și ecologiști. De asemenea, frunzele uscate pot fi foarte utile în înfrumuseţarea locuinței, persoanele mai pricepuite și mai îndemânatice putând realiza decoraţiuni interioare de mare efect. De aceea, ne-am gândit să-ți prezentăm o serie de modalități prin care frunzele uscate pot fi utilizate.


Ce este compostul pentru sol


Compostul este acel îngrășământ natural, organic, care conține de obicei deșeuri vegetale și animale, care sunt descompuse într-o grămadă de compostare cu ajutorul unor bacterii sau prin utiizarea unui dispozitiv special, denumit compostor. Rezultatul este un amestec sfărâmicios și uscat, bogat în nutrienți și închis la culoare. Supranumit de fermieri „aurul negru”, compostul este ecologic, nepoluant și se folosește cu succes în fertilizarea  solurilor, notează site-ul Eutron.ro. Îngrășământul ecologic, care se obține din compost, este mai nutritiv decât fertilizatorul clasic, adică gunoiul de grajd.


Potrivit specialiștilor, este important de știut că frunzele uscate care cad toamna din copaci conțin de două ori mai multe minerale decât bălegarul. Astfel, practica de strângere a frunzelor uscate nu este benefică pentru mediul înconjurător. Adunarea frunzelor de pe spațiile verzi, mai ales a celor din jurul copacilor, și aruncarea ori arderea lor elimină nutrienții esențiali pentru buna lor dezvoltare și pentru fertilitatea solului.


Compostul este ecologic, nepoluant și se folosește cu succes în fertilizarea  solurilor

Contrar credinței populare, frunzele nu reprezintă un pericol pentru pomii noștri, ba din contră, acestea îi hrănesc și îi ajută să se dezvolte sănătos. Explicația constă în faptul că pomii absorb cu ajutorul rădăcinilor mineralele care ulterior ajung în frunze, acestea păstrând o parte din materia organică și după ce se usucă. Compostul îmbunătățește funcțiile și proprietățile fizice și chimice ale substratului, ceea va ajuta la dezvoltarea de plante sănătoase și roditoare. În ceea ce privește solul argilos, fertilizatorul ecologic ajută la aerisirea acestuia și, totodată, contribuie la absorbția optimă a apei de ploaie, controlând în mod eficient și evaporarea ei.


De ce este util compostul din frunze


Compostul este un fertilizator organic care sporește capacitatea de retenție a apei din sol, precum și productivitatea și rezistența acestuia. Asta înseamnă că acest compost din frunze va reduce cu până la 35% cantitatea de apă care este folosită pentru irigare și ajută la neutralizarea pH-ului din sol. Prin utilizarea compostului, fermierii nu vor mai fi nevoiți să utilizeze la fel de multă apă pentru recolte și vor avea în continuare randamente mari, spre deosebire de agricultura care se bazează pe fertilizatori sintetici ce degradează solul.


Compostul oferă o serie de beneficii, și anume:


ajută la fertilizarea solului;
nutrienții aflați în humusul din compost sunt ușor de asimilat de plante;
îmbunătățește structura solului, favorizând aerisirea;
culoarea închisă contribuie la încălzirea mai rapidă a solului;
reține apa mai bine, îmbunătățind echilibrul apei din sol;
crește activitatea biologică din sol;
plantele vor fi mai rezistente în fața dăunătorilor și bolilor.

Cum obții cel mai bun compost din frunze


Dacă vrei să obții cel mai bun compost din frunze uscate trebuie să știi că acesta se formează într-un interval de timp de câteva luni, perioada de formare fiind influențată și de condițiile de mediu. Dacă grămada a fost construită primăvara, compostul va putea fi folosit după 5-6 luni, iar dacă a fost construită toamna, procesul de compostare durează 8-9 luni. Compostarea se poate realiza în aer liber sau în medii alese cu grijă. Compostul poate fi obţinut într-o groapă săpată în grădină ori într-o ladă din lemn. Dacă alegi prima variantă, frunzele trebuie să fie așezate direct pe pământ, într-un loc unde tu și ceilalți membri ai familiei să nu fiți afectați de mirosul neplăcut. Dacă optezi pentru a doua variantă, când amplasezi lada va trebui să iei în calcul căile de acces sau accesul la anexele din grădină.


Pentru a evita ca frunzele să fie luate de vânt trebuie realizate straturi de amestec. Așterne pe o porțiune de pământ un strat de frunze gros de 20 de centimetri, după care așează un strat de pământ de grădină la fel de gros. Repetă acest procedeu până când grămada ajunge să aibă 1-1,5 m3, aflăm de pe site-ul Davey.com. Amestecul trebuie să fie finalizat cu un strat de pământ deoarece frunzele de suprafață pot fi luate de vânt. Ultima operațiune constă în nivelarea straturilor. În cazul în care folosești și iarbă alături de frunze uscate, va trebui să amesteci foarte bine pentru a obține un strat omogen. De asemenea, pune între straturile de frunze și un produs bogat în azot (bălegar). Acesta va crește temperatura din interiorul grămezii de frunze. Experții spun că proporția ideală este de 5 părți de frunze la o parte de bălegar. În lipsa acestui element se pot folosi înlocuitori, ca gunoi, corzi de viță de vie sau iarbă verde. Întoarce compostul o dată pe lună, fie transferând grămada într-un alt coș, fie folosind o furcă sau o lopată. Monitorizează umiditatea compostului. Dacă observi locuri uscate, adaugă apă.


Transformă frunzele uscate în mulci


Termenul de mulci provine din englezescul „mulch” și este folosit pentru a face referire la o gamă variată de materiale de natură organica sau anorganică ce sunt folosite pentru a acoperi suprafața solului din grădină cu scopul de a obține o serie de beneficii. Mulcirea este operațiunea de acoperire a solului cu mulci.


Dacă deții o mașină electrică de tuns iarba o poți folosi pentru a mărunți frunzele pe care le-ai adunat din curtea casei tale. Poți realiza această operațiune doar după ce instalezi pe mașină un kit de mărunțire a vegetației. Procesul de mulcire este 100% benefic pentru calitatea și culoarea peluzei din curtea casei tale, asta pentru că resturile vegetale mărunțite sunt descompuse mai ușor de râme și de alte microorganisme, care le transformă în materie organică care va fertiliza gazonul în timpul iernii. Va trebui să întinzi această materie organică în jurul trunchiurilor copacilor din curte sau la tulpina plantelor pe care le ai în grădină pentru a le proteja rădăcinile împotriva temperaturilor scăzute din sezonul rece. poți să folosești aceeași materie organică între răsadurile de legume, flori și bulbii din grădină, potrivit site-ului NaturalDesign.ro. Frunzele uscate se vor descompune peste iarnă, iar ideal este ca acestea să fie introduse cu grijă în straturi cu ajutorul unei săpăligi și apoi acoperite cu puțin pământ pentru a nu fi luate de vânt și, totodată, procesul de descompunere să fie accelerat.


Ce mai poți face cu frunzele uscate


Așa cum spuneam, frunzele uscate pot fi folosite pentru și realizarea unor obiecte decorative pentru casă foarte frumoase. Iată mai jos câteva idei:


Frunzele uscate pot fi utile şi la înfrumuseţarea locuinței

Trandafiri din frunze


Culege frunze de arțar de diferite nuanțe și dimensiuni. Începi să construiești trandafirul cu cea mai mică frunză pe care o rulezi mai strâns, după care, în jurul ei, înfășori cea de-a doua frunză și tot așa cu toate frunzele până când obții trandafirul. La final legi codițele frunzelor cu ață, scrie site-ul Printre Nori.


Coronițe din frunze


Poți face o coroniță cu care să decorezi ușa de la intrare sau una din interiorul locuinței tale. Modelul pe care îl vei realiza depinde de cât de inventiv ești, bineîțeles în funcție și de frunzele uscate utilizate. Vei avea nevoie de o bază formată din crenguțe elastice pe care le poți modela, legându-le cu sfoară sau cu sârmă și pe care poți insera flori alături de frunze.


Candelă din frunze


Și pentru că o candelă poate fi aprinsă oricând în casă îți poţi face una folosind frunze uscate. Pentru asta vei avea nevoie de un borcan, lipici şi câteva frunze gălbui. Trebuie să lipeşti frunzele de borcan, să cureţi apoi excesul de lipici şi să plasezi o lumânare în interiorul borcanului. Poți să imprimi frunzele uscate pe lumânări folosind tehnica decalării cu ceară, iar când lumânarea va fi aprinsă, contururile frunzelor vor deveni vizibile, aducând un aspect rustic și elegant casei tale.


Vas decorativ din frunze


Pentru obţinerea unui vas decorativ trebuie să umfli un balon pe care să îl amplasezi pe un suport fix. Pe partea liberă a acestuia lipeşte câteva frunze uscate astfel încât să se îmbine perfect. După ce lipiciul se usucă dezumflă balonul şi astfel vei obţine un obiect decorativ în care poţi să depozitezi diverse obiecte de mici dimensiuni.


Felinar din frunze


În interiorul unui borcan lipește frunze colorate, câteva ghinde și conuri de brad, iar pe fundul acestuia așează o candelă mică. Astfel, vei obține un felinar de efect, perfect pentru a-l pune pe balcon ori pe terasă, dacă locuiești la curte.


Vezi şi ce poţi să faci cu rumeguşul!


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/ce-faci-frunzele-uscate-4748016

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.