Ce se află în spatele celor 22 de milioane de criptomonede preluate de Ministerul Justiției: „brokeri din Mauritius” 

acum 1 an 78

Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a anunțat marți, 7 noiembrie, că a preluat în administrare 22.000.000 de monede Humans.ai (HEART), cu valoarea estimată, la acest moment, la aproximativ 300.000 euro. Evenimentele vin după o investigație DIICOT. 


Conform informațiilor ziarului, ancheta are legătură cu platforma Chain Solutions, condusă de persoane inculpate deja într-un dosar vechi de șapte ani. Humans.ai a transmis că nu are nicio legătură cu ancheta și doar a sprijinit autoritățile.

O instituție din subordinea Ministerului Justiției, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), a intrat în posesia a 22.000.000 de criptomonede HEART, dezvoltate de Humans.ai, platforma care se ocupă și de robotul guvernamental ION.


Aceștia au preluat monedele virtuale, estimate la circa 300.000 euro, în urma unei anchete DIICOT. 


Contactat de Libertatea, Cornel-Virgiliu Călinescu, directorul general al ANABI, a punctat că „noutatea nu este că e prima criptomonedă luată în administrare de ANABI. Criptomonede am avut încă din 2019. Noutatea este că e vorba de Humans.ai, o criptomonedă nouă, care nu are circulația globală a Bitcoin sau Ethereum. Criptomonedele pot fi vândute cu acordul proprietarului sau cu o hotărâre în justiție”.


Astfel, reprezentanții instituției publice au avut nevoie de echipa care a dezvoltat criptomoneda. Cei de la Humans.ai au transmis că nu au avut de-a face cu ancheta, ci doar au ajutat statul să pună poprire pe tokeni.


„Am facilitat transferul a 22 milioane de tokeni către ANABI”


„Echipa Humans.ai s-a bucurat că a putut oferi suportul necesar autorităților în această operațiune de poprire de tokeni. Poprirea de tokeni a făcut parte dintr-o operațiune mai amplă de măsuri asigurătorii, iar compania a oferit organelor responsabile asistență în acest caz, conform solicitării, așa cum este specificat în comunicatul oficial ANABI”, au transmis reprezentanții Humans.ai pentru ziar.


„Astfel, autoritățile au dispus poprirea bunurilor persoanei vizate de anchetă, bunuri care includeau, printre altele, tokeni HEART, în scopul acoperirii prejudiciilor cauzate de activitățile persoanei în cauză. Astfel, echipa Humans.ai a facilitat transferul a 22 de milioane de tokeni către ANABI, această acțiune având ca scop exclusiv susținerea procesului judiciar” - comunicat Humans.aiÎn final, compania a subliniat că nu au vreo asociere cu ancheta, „este de subliniat că rolul Humans.ai în acest caz a fost exclusiv de natură colaborativă” și „ niciun angajat al companiei nu au vreo calitate în acest dosar penal”.


Platforma vizată de procurori


Conform informațiilor ziarului, ancheta se referă la platforma de tranzacții Chain Solutions. În iunie, când DIICOT a arestat conducerea platformei, Ziarul de Ploiești a citat comunicatul procurorilor și a dat numele celor reținuți.


Doi dintre ei, Emanuel Cioară și Tudor Valentin Tănăsescu, fuseseră trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie încă din 2016, într-un dosar aflat în primă instanță la Tribunalul București, pentru înșelăciune.


Conform comunicatului DIICOT, rețeaua ar fi funcționat în trei paliere, care dezvoltaseră un sistem piramidal. 


Practic, platforma folosea criptomonedele cumpărate de diverse persoane pentru a le transforma în dolari, „mare parte din aceste sume fiind cheltuite în interes personal, fie utilizate pentru efectuarea, pe sistem piramidal, a unor plăţi parţiale către clienţi mai vechi, care solicitau în mod insistent restituirea banilor”.


Conform procurorilor, prejudiciul este de 4,71 milioane de dolari.


Acuzațiile de acum șapte ani


În 2016, un grup din care făceau parte și cele două persoane numite de presa locală prahoveană a fost trimis în judecată pentru înșelăciune.


Atunci, Parchetul General descria o situație asemănătoare. Platforma de criptomonede era platformă de brokeri din Mauritius, un stat insular din Oceanul Indian.


În perioada 2013-2015, inculpaţii, prezentându-se sub calitatea falsă de brokeri şi reprezentanţi ai unei societăţi de servicii de investiţii financiare înregistrată în Republica Mauritius, dar care nu este autorizată să presteze servicii de investiţii financiare în România, folosindu-se în mod fraudulos de platforma de tranzacţionare on-line a acestei societăţi, au determinat mai multe persoane vătămate, cărora le-au creat convingerea că investesc în mod real, să depună sau să transfere sume consistente de bani în conturile bancare deţinute sau controlate de inculpați, cu scopul de a fi investiţi/folosiţi la operaţiuni pe piaţa de capital, operaţiuni care în realitate nu aveau loc, sumele de bani fiind însuşite de către aceştia.


Comunicat Parchetul ÎCCJ din 2016:

Dosarul se află în primă instanță din 2016. La ultimele două termene, din 7 septembrie, respectiv 18 octombrie 2023, s-a dat amânare din cauza celor doi inculpați mai întâi arestați preventiv, apoi aflați sub control judiciar în dosarul DIICOT.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/ce-se-afla-in-spatele-celor-22-de-milioane-de-criptomonede-preluate-de-ministerul-justitiei-brokeri-din-mauritius-4713933

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.