Ce se mănâncă de Revelion – rețete pentru masa festivă de Anul Nou

acum 10 luni 63

Noaptea de 31 decembrie este noaptea specială care face trecerea dintre ani. Cu o însemnătate aparte pentru noi toți, noaptea de Revelion este deosebită și datorită preparatelor culinare servite în orice colț al lumii. De-a lungul timpului au existat multe superstiții și obiceiuri prilejuite de această trecere, atât legate de diverse activități, cât și de mâncare. Iată ce se mănâncă de Revelion și ce nu se mănâncă de Revelion. Îți propunem și câteva rețete pentru masa de Revelion.


Ce se mănâncă de Revelion


Noaptea de 31 decembrie este așteptată de noi toți. Este momentul pentru care ne pregătim cu mult timp înainte, tocmai pentru a nu da greș cu niciun detaliu și seara să fie perfectă. Pe lângă ținută, machiaj, masa de Revelion este extrem de importantă. În fiecare colț al lumii există preparate specifice mesei de sărbători. Așadar, iată ce se mănâncă de Revelion.


Ce este bine să mănânci de Revelion


Mănâncă pește, fiindcă se spune că, aşa cum peştele înoată prin apă, așa vei înota şi tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Unii zic că peștele trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în Noul An.
Consumă carne de gâscă. Te va ajuta să plutești peste probleme şi să înaintezi spre ţelul tău, aşa cum face gâsca.
De Revelion trebuie să mănânci struguri. Ciuguleşte dintr-un ciorchine de struguri, bob cu bob, câte 12. Când ai ajuns la al 12-lea bob, pune-ţi o dorinţă care ţine de bani. Strugurii şi stafidele simbolizează abundenţa financiară.
În cultura est-asiatică, tăiețeii simbolizează longetivitate. De aceea, în noaptea dintre ani este bine să mănânci tăieței. Pregătește un preparat culinar care să conțină tăieței.
Bea şampanie la 12 noaptea pentru a avea parte de belşug. Poate fi și vin spumante. Important e să bei paharul până la fund şi toate dorinţele pentru noul an se vor îndeplini.

Îți recomandăm să citești și:


Rețete de prăjituri de Crăciun

De Revelion este bine să ai fructe rotunde în casă


În noaptea dintre ani este indicat să ai în case cât mai multe fructe rotunde. Se spune că forma sferică este asocitată cu infinitul, continuitatea. Dacă ai fructe în formă rotundă în casă în noaptea de Revelion se spune că îți sporești șansele de succes în Noul An.


Se mănâncă rodii în noaptea de Revelion


Este o tradiție originară din Turcia, dar urmată și de români. Rodia are culoarea roșie, iar culoarea simbolizează inima omului sănătos. Mai mult, medicii recomandă consumul de rodii datorită efectelor benefice pentru sănătate.


De Revelion se mănâncă rodie

Rețete pentru masa festivă de Revelion


Dacă te întrebi ce se gătește de Revelion îți recomandăm mai jos câteva rețete pentru meniul de Revelion.


Ouă umplute


10 ouă 1 pate de porc sau pasăre;
smântână;
ulei pentru maioneză;
1 lingurița muștar.

Ouăle se fierb bine, se curăță, se taie în două, se scoate gălbenușul, care este pus într-un bol separat


Gălbenușurile sunt amestecate cu pateul, iar cu amestecul se umple jumătățile de ouă


Separat se face maioneza de casa în care se pune o linguriță de muștar pentru a nu se tăia și la final o amesteci cu smântâna.


Torni amestecul într-un vas întins și incepi să aranjezi ouăle cu umplutura în jos.


Torni amestecul într-un vas întins și incepi să aranjezi ouăle cu umplutura în jos.


Vezi mai multe rețete de oua umplute


Salată Boeuf


2-3 cartofi;
1 păstârnac și 2 morcovi care au fiert în supa de pui;
100 gr carne de pui fiartă în supă;
3 castraveți acri;
50 gr mazăre:
1 gălbenuș de ou:
50-60 ml ulei:
2 lingurițe de muștar:
zeama de la 1/2 lămâie:
câteva măsline și câteva felii de gogoșari în oțet pentru decor,
sare și piper.

Se fierb legumele și carnea fierb în supa de pui, apoi se scot și se lasă să se răcorească, după care sunt tocate mărunt.


Castrevții acri se storc de zeamă, se toacă mărunt și se adaugă în vas.


Mazărea se dă de două ori în clocot și se pune peste salată.


Apoi, preparăm maioneza din gălbenuș, muștar, zeama de lămaie, sare, piper și ulei și se pune peste salată.


Salata de boeuf poate fi ornată cu măsline, gogoșari, felii de castravete și frunze de pătrunjel.


Vezi mai multe rețete de salata Boeuf


Piftie de porc - reţetă clasică


Ingrediente:


două picioare de porc;
un ciolan afumat;
o jumătate căpățână de porc;
o căpățână de usturoi;
un morcov;
un pătrunjel;
o țelină;
o ceapă;
sare.

Se spală carnea și pune la fiert vreo trei ore până se desprinde de pe oase, apoi se adaugă legumele și se mai lasă la fiert o jumătate de oră. Se adaugă sare, cât e necesar, apoi usturoiul pisat și se ia de pe foc. Cu o paletă se scot carnea și legumele și se lasă puțin să se răcorească. Apoi se dezosează carnea și se așază în farfurii, se toarnă zeama strecurată, cât să le acopere și se dă la rece.


Vezi mai multe rețete de piftie de porc pentru Revelion


Pește la cuptor


Un păstrăv mare;
300 ml suc de roșii;
100 ml vin alb; 3-4 căței de usturoi;
O lingură de oțet;
O lingură de zahăr;
2 linguri de ulei;
Chimen, busuioc, sare.

Peștele se spală și se curăță în interior și la exterior. Se taie capetele, se spală bine și se lasă să se scurgă pe un șervețel absorbant. Se presară la interior și exterior sare și piper și se lasă deoparte pentru 10-15 minute.


Între timp, cățeii de usturoi se feliază și se pun într-o tigaie cu ulei încins să se călească puțin. Când usturoiul își schimbă culoarea, se stinge cu vinul și se lasă până ajunge în punctul de fierbere. Se adaugă peste vin și sucul de roșii și se mai lasă la fiert împreună pentru 5 minute. Se adaugă și condimentele, busuiocul uscat, chimenul, zahărul și lingura de oțet, apoi de potrivește sosul cu sare și piper și se ia de pe foc.


Peștele se pune într-o tavă pentru cuptor, iar deasupra lor se adaugă sosul pregătit. Se pune totul la cuptor pentru aproximativ 3- de minute, la 180 de grade C, iar din când în când se deschide cuptorul și se mai unge peștele cu sosul din tavă. Când peștele este gate, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Se consumă cald cu mămăligă.


Vezi mai multe rețete de peste la cuptor


Tort diplomat


Ingrediente pentru cremă
5 ouă;
700 gr smântână pentru frișcă;
200 gr zahră;
40 gr gelatină;
Fructe din compot/conservă la alegere: ananas, kiwi, portocală, mandarine, banane, ananas, etc.
6 linguri din zeama de la compot;
Un praf de sare.
Ingrediente pentru blat
200 gr pișcoturi.
Ingrediente pentru decor
500 ml smântână pentru frișcă;
O lingură de zahăr pudră;
Opțional: un plic de întăritor pentru frișcă;
Fructe confiate sau fructe proaspete.

Poți începe cu pregătirea cremei. Între timp, gelatina se pune la hidratat împreună cu 5 linguri de zeamă din compot și se completează cu apă până la obținerea a 120 ml de lichid. Ouăle se pun într-o cratiță și împreună cu zahărul se mixează la foc mic în continuu, pentru a evita prinderea compoziției de fundul vasului. Crema se amestecă până când începe să se îngroașe, dar nu trebuie să înceapă să fiarbă. Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcească.


Între timp, gelatina hidratată se adaugă peste crema caldă și se amestecă până când se dizolvă. Peste se adaugă și fructele confiate și cele proaspete și se amestecă ușor până când se omogenizează bine compoziția.


Cât crema se lasă să se răcească bine, se bate smântâna pentru frișcă. Aceasta trebuie să fie foarte rece și se bate până când se întârește, dar nu mai mult de atât pentru a nu se tăia compoziția.


Se adaugă ⅓ din frișca bătută la crema de ouă și fructe și se amestecă bine. Într-o tavă cu margini detasabile se pune un strat de pișcoturi pe care le-ai înmuiat înainte în zeama de la compot. Deasupra blatului, se toarnă crema de fructe și frișcă și se nivelează bine crema.


Se adaugă un al doilea strat de pișcoturi bine însiropate și ele și totul se dă la frigider pentru cel puțin 5 ore sau, dacă este posibil, peste noapte. Ulterior, când forma de tort se desface, crema trebuie să fie bine întărită.


Pentru decorarea tortului poți încerca mai multe variante. Poți îmbrăca tortul într-un strat de frișcă și poți opta pentru pișcoturi ușor însiropate de jur împrejur legate cu o panglică. De asemenea, poți îmbrăca tortul cu frișcă, iar deasupra poți orna cu câteva fructe proaspete și confiate.


Vezi mai multe rețete de tort diplomat


Ești în pană de idei pentru masa festivă? Încearcă aceste idei de aperitive de Revelion.


Ce nu se mănâncă de Revelion


În Noaptea de Revelion nu se mănâncă pui fiindcă îţi alungi norocul. Această pasăre scurmă şi astfel norocul se împrăştie. De aceea e bine să ai pe masa porc sau curcan.

Îți recomandăm să citești și:


Masa de Revelion - ce alimente să mâncăm și cum trebuie aranjată masa.

Superstiții culinare de Revelion în lume


În Grecia, de Anul Nou se mănâncă o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv.
Un obicei spaniol de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea reprezentând dorinţe pentru fiecare lună a anului următor.
De asemenea, pentru mirese, noaptea de Anul Nou reprezintă ocazia de a-şi strecura verigheta în cupa de şampanie şi de a ciocni.
Un obicei similar există şi în Portugalia, cu diferenţa că aici sunt preferate smochinele. Astfel, în noaptea dintre ani, trebuie înghiţite 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul ce vine.
În Belgia, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi), în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.
În noaptea de Anul Nou, italienii obişnuiesc să pună pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă.
Ruşii obişnuiesc să bea şampanie la miezul nopţii.
În Israel masa cuprinde obligatoriu fructe şi produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.
Meniu de Revelion

Sursă foto: 123rf.com


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/superstitii-culinare-de-revelion-1697721

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.