Cea mai brutală fază a ofensivei israeliene în Gaza abia acum începe. Cum s-a pregătit IDF pentru asta și ce a învățat Hamas din războiul ucrainean

acum 1 an 70

Ofensiva terestră a Israelului în Gaza intră într-o nouă etapă, mai complicată, la zece zile după ce a început, scriu revista The Economist și BBC News. În vreme ce Israelul s-a adaptat la provocările războiului urban, utilizând mai multe blindate eficiente, printre altele, Hamas a tras învățăminte din conflictul ucrainean, folosind spre exemplu dronele comerciale, pentru a arunca grenade.


Duminică, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declanșat o serie de atacuri aeriene devastatoare în orașul Gaza și în jurul acestuia. Scopul a fost acela de a lovi rețelele de tuneluri ale Hamas.


Marți, IDF a declarat că a preluat controlul asupra unui bastion Hamas din nordul Gaza.


În prezent, trupele israeliene avansează în centrul orașului, unde consideră că s-ar afla sediul din subteran al organizației palestiniene. În același timp, Israelul a blocat rețelele de telefonie și comunicațiile din Gaza. Iar coloane de blindate, care operează la nord și la sud de oraș, l-au izolat de restul Fâșiei.


După ce l-au izolat, forțele israeliene pătrund acum adânc în orașul propriu-zis, mult mai mult decât în campaniile terestre din 2009 și 2014.


Atunci, obiectivele lor erau mai limitate: distrugerea unui număr de tuneluri și a lansatoarelor de rachete ale Hamas. De data aceasta, obiectivul declarat este eliminarea Hamas, în special a conducerii sale, despre care serviciile de informații israeliene cred că se ascunde sub Spitalul al-Shifa.


Israelul susține că are dovezi că Hamas folosește și alte spitale din oraș ca acoperire. Hamas spune însă că aceasta este o „poveste falsă”.


În orice caz, pentru a ajunge la acest cartier general, IDF trebuie mai întâi să treacă prin toate liniile de apărare ale Hamas. Iar pentru generalii care pregătesc planurile de luptă, totul se desfășoară contratimp, scrie The Economist.


„Fereastra de legitimitate”


Criza umanitară s-a amplificat cu fiecare zi, în urma luptelor din această lună. Peste 10.300 de palestinieni, dintre care peste 4.000 de copii, au fost deja uciși, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care este controlat de Hamas.


SUA susțin în continuare Israelul, deocamdată. Dar zilele trecute, secretarul de stat Antony Blinken a cerut „pauze umanitare” pentru a permite mai multor civili să părăsească zona de război și pentru a permite transferul de ajutoare din Egipt.


Iar pe 6 noiembrie, șefii mai multor organisme ONU au făcut un apel comun pentru o încetare a focului umanitar, potrivit Reuters.


Presiunea internațională nu va face decât să crească pe măsură ce luptele se intensifică în jurul unor zone-cheie din interiorul orașului Gaza, unde se adăpostesc civilii care nu au fugit, în special spitalele.


Pe măsură ce numărul victimelor civile crește, „fereastra de legitimitate” a Israelului, așa cum o descriu de obicei oficialii israelieni, se închide rapid în ochii restului lumii. Este imposibil de prezis câți palestinieni vor mai muri, scrie The Economist.


Ce se întâmplă acum Gaza


Părți din orașul Gaza pe care forțele israeliene le traversează acum sunt în mare parte goale, dar un număr mare de oameni se adăpostesc încă în centru, în principal în jurul spitalelor și în zona centrelor de ajutorare ale UNRWA, unde, spun israelienii, se ascund și sediile centrale ale Hamas.


Concret, se estimează că aproximativ trei sferturi dintre locuitorii orașului (care avea în jur de un milion de locuitori înainte de conflict) au ținut cont de avertismentele IDF și au fugit spre sud, departe de zona pe care trupele israeliene o înconjoară acum.


În timpul pe care îl mai au la dispoziție, oficialii IDF se concentrează asupra sediului principal al organizației teroriste, cel din orașul Gaza. Dacă acest obiectiv este atins, ei speră că lanțul de comandă militar al Hamas va fi rupt.


Unii lideri Hamas ar putea scăpa, fie prin tuneluri, fie deghizați printre cei evacuați, în partea de sud a fâșiei. Dar Israelul crede că alungarea lor din oraș va slăbi Hamas. „Atunci putem schimba tactica, să avem mai puține forțe în interiorul Gaza și să atacăm bastioanele Hamas într-o serie de raiduri mai mici”, a spus un general israelian.


În întreaga Fâșie Gaza, 11% dintre clădiri au fost avariate, potrivit datelor furnizate de The Economist. O mare parte dintre orașele mici din nordul Fâșiei au fost distruse de loviturile aeriene israeliene.


În orașul Gaza, majoritatea clădirilor sunt încă în picioare, deși multe dintre ele au fost grav avariate.


Însă Israelul a lovit și în sudul Fâșiei, scrie BBC. Autoritățile din Gaza au spus că zeci de persoane au fost ucise de loviturile aeriene israeliene din cursul nopții în orașele Khan Younis, Rafah și Deir al-Balah. Orașele se află în partea de sud a Fâșiei Gaza, unde civilii au fost sfătuiți de armata israeliană să se refugieze.


Un război fără precedent pentru cei mai mulți militari israelieni


Aproape 30 de soldați israelieni au fost uciși în primele opt zile ale ofensivei terestre, peste o treime dintre ei într-un singur incident, când un vehicul blindat a fost lovit de două rachete antitanc, ucigându-i pe toți cei aflați înăuntru.


„Chiar și cele mai bune blindate au vulnerabilități”, a admis locotenent-colonelul Iddo, un comandant al brigăzii blindate 401, care conduce asaltul dinspre nord-vest asupra orașului.


Pentru o campanie de război urban de o asemenea amploare, numărul victimelor din cadrul IDF nu este considerat a fi unul mare. Dar, pe măsură ce militarii se pregătesc să intre în centrul dens construit al orașului Gaza, luptele vor deveni mai dificile și mai periculoase, deoarece soldații trebuie să își părăsească tancurile și să lupte în aer liber.


Nici comandanți israelieni veterani, care au luptat în conflictele anterioare din Gaza, nu sunt familiarizați cu unele dintre zonele în care au ajuns la sfârșitul primei săptămâni a acestei operațiuni terestre, scrie The Economist.


După trei săptămâni de bombardamente aeriene în urma atacului din 7 octombrie, Israelul a trimis diviziile sale mecanizate: batalioane de tancuri Merkava împreună cu infanterie și vehicule de luptă blindate, concepute pentru a transporta soldați.


Învățând din pierderile suferite în războaiele sale anterioare din Gaza, IDF a investit masiv în blindate avansate. Asta include nu numai sisteme de protecție „activă”, capabile să detecteze și să distrugă rachetele antitanc înainte de impact, ci și camere de luat vederi care permit echipajului din interior să cerceteze împrejurimile și să tragă asupra țintelor inamice.


Ecranele comandanților afișează, de asemenea, hărți tactice cu poziționarea forțelor israeliene și ale celor inamice, precum și imagini de supraveghere în timp real de la dronele care zboară deasupra.


Cum s-au pregătit IDF și Hamas pentru acest război


Ambele părți combatante au ajuns la acest război după mulți ani de antrenamente și pregătiri. În comparație cu ofensivele terestre anterioare din ultimele două războaie semnificative din Gaza, din 2009 și 2014, Israelul folosește mai multe tancuri și alte blindate și ocupă mai mult teritoriu, scrie The Economist.


Și-a integrat mai bine unitățile de luptă între ele, adoptând o structură de arme combinate în care brigăzile de tancuri și de infanterie au fost reorganizate în grupuri de luptă hibride. „Ne antrenăm și operăm împreună de trei sau patru ani”, a explicat locotenent-colonelul Iddo.


Dar și Hamas și-a învățat lecțiile, utilizând mai mult tunelurile pentru a-și muta oamenii între diferite sedii și antrenându-i să iasă la suprafață pentru doar câteva secunde, pentru a lansa rachete antitanc sau mortiere.


„Ei nu ne vor angaja în foc deschis”, a spus Iddo.


Hamas a urmărit de asemenea războiul dintre Rusia și Ucraina. A adaptat drone comerciale de mici dimensiuni pentru a lansa grenade antitanc pe turelele tancurilor.


Sistemele de protecție „activă” ale vehiculelor nu au fost concepute pentru a face față unor astfel de atacuri. În replică, IDF a sudat în grabă „cuști de protecție” metalice pe partea superioară a turelelor, imitând strategia Rusiei, pentru ca grenadele să explodeze fără a deteriora tancul sau a răni echipajul acestuia.


Hamas a avut la dispoziție mai bine de 16 ani, de când a preluat controlul asupra Gazei printr-o lovitură de stat împotriva Autorității Palestiniene în 2007, pentru a construi un oraș subteran. Israelul a distrus părți din acesta în 2014 și mai mult în războiul din mai 2021 (când a lansat atacuri aeriene, dar nu a trimis trupe terestre).


De atunci, Hamas și-a reconstruit și extins infrastructura, stocând și alimente, combustibil și muniții și este pregătită, potrivit experților, pentru o bătălie de lungă durată.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/cea-mai-brutala-faza-a-ofensivei-israeliene-in-gaza-abia-acum-incepe-cum-s-a-pregatit-idf-pentru-asta-si-ce-a-invatat-hamas-din-razboiul-ucrainean-4711692

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.