Cea mai îndoliată lună pentru jurnalism. Cel puțin 39 de jurnaliști au fost uciși în prima lună de război Israel – Hamas

acum 1 an 99

Printre aceștia, se numără 34 de palestinieni, patru israelieni și un libanez. Alți opt jurnaliști au fost răniți, în timp ce trei sunt dispăruți, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor.


Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor este o organizație nonguvernamentală independentă americană, cu sediul în New York City, cu corespondenți în întreaga lume. CPJ promovează libertatea presei și apără drepturile jurnaliștilor. American Journalism Review a numit organizația „Crucea Roșie a Jurnalismului”.


Cele 39 de decese înregistrate în prima lună de război între Israel și gruparea Hamas reprezină cel mai mare număr de decese dintr-o singură lună de când Comitetul a început în 1992 să culeagă date.


Cele mai recente decese au avut loc marți când Yahya Abu Manih, un jurnalist al canalul de radio Al-Aqsa (afiliat Hamas), a fost ucis într-un atac aerian în Gaza, iar Mohamed Abu Hassira, jurnalist pentru agenția palestiniană WAFA, a fost, de asemenea, ucis într-un alt atac aerian.


Cei 39 de jurnalişti fac parte din cele peste 11.000 de persoane ucise de la începutul războiului, pe 7 octombrie, printre care se numără 10.000 de palestinieni morţi în Gaza şi Cisiordania şi 1.400 de persoane ucse în Israel.


Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat, pentru Reuters și AFP, că nu pot garanta siguranța jurnaliștilor care operează în Fâșia Gaza, dar au dat asigurări că jurnaliștii nu vor fi vizați de atacurile israeliene, relata Reuters pe 27 octombrie.


Jurnaliștii din Gaza se confruntă cu riscuri deosebit de mari în timp ce încearcă să acopere conflictul în contextul atacului terestre israelian asupra orașului Gaza, a atacurilor aeriene devastatoare israeliene din Fâșie, a comunicațiilor întrerupte și a întreruperilor extinse de curent, menționează Comitetul.


CPJ investighează, de asemenea, numeroase relatări neconfirmate despre alți jurnaliști uciși, dispăruți, reținuți, răniți sau amenințați și despre pagube aduse birourilor de presă și caselor jurnaliștilor.


„CPJ subliniază că jurnaliştii sunt civili care fac o muncă importantă în perioadele de criză şi nu trebuie să fie vizaţi de părţile în conflict”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.


„Jurnaliştii din regiune fac mari sacrificii pentru a acoperi acest conflict sfâşietor. Cei din Gaza, în special, au plătit și continuă să plătească un preț fără precedent și se confruntă cu amenințări exponențiale. Mulți și-au pierdut colegi, familii și facilități media și au fugit căutând siguranță atunci când nu există un refugiu sau o ieșire sigură”, mai afirmă Mansour.


Lista de jurnaliști uciși include nume bazate pe informații obținute din sursele CPJ din regiune și reportaje media. Include toți jurnaliștii implicați în activitatea de culegere de știri. Nu este clar dacă toți acești jurnaliști au acoperit conflictul la momentul morții lor, dar CPJ i-a inclus în numărătoarea sa în timp ce investighează circumstanțele lor.


Lista integrală poate fi consultată aici


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/jurnalisti-ucisi-israel-gaza-hamas-4712500

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.