Cel puțin 30 de morți după cutremurul de 7,6 din Japonia. Cursă contracronometru pentru salvarea oamenilor de sub dărâmături
acum 10 luni
48
Autorităţile japoneze au confirmat marți, 2 ianuarie, decesul a cel puțin 30 de oameni după cutremurul cu magnitudinea 7,6 care a zguduit luni, 1 ianuarie, centrul Japoniei. Echipele de salvare se luptă să salveze oamenii care sunt îngropați sub casele prăbușite de cutremur, însă eforturile lor sub îngreunate de drumurile avariate și a altor daune grave aduse infrastructurii, transmit BBC și Reuters.
Cele mai afectate zone sunt din prefectura Ishikawa, care a fost epicentrul cutremurului. Aici, autoritățile locale au confirmat moartea a 30 de oameni. Alți zeci de oameni au fost răniți în alte patru prefecturi vecine, inclusiv în Toyama și Niigata, a informat postul public japonez NHK.
Seismul a distrus numeroase case și a lăsat fără curent aproximativ 45.700 de gospodării, a anunțat marți compania Hokuriku Electric Power.
În peninsula Noto din prefectura Ishikawa, mii de militari, pompieri și ofițeri de poliție din toată țara au fost trimiși să intervină.
Cu toate acestea, eforturile de salvare au fost îngreunate de drumurile grav avariate și blocate, iar autoritățile spun că le este greu să evalueze amploarea totală a pagubelor.
„Căutarea și salvarea celor afectați de cutremur este o luptă contracronometru”, a declarat marți prim-ministrul japonez Fumio Kishida, în timpul unei reuniuni de urgență în caz de dezastru.
Mai mulți lideri mondiali au transmis mesaje de condoleanțe Japoniei, în timp ce președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite sunt gata să furnizeze „tot ajutorul necesar” Japoniei.
Avertismentele de tsunami au fost ridicate
În urma cutremurului, urmat de numeroase replici, autoritățile japoneze au emis avertizări de tsunami valabile pentru prefecturile costiere Ishikawa, Niigata şi Toyama. Rusia, Coreea de Sud şi Coreea de Nord au emis la rândul lor avertizări de tsunami.
Guvernul japonez a ordonat luni seară ca aproximativ 100.000 de persoane să-și evacueze casele, trimițându-le în săli de sport și școli gimnaziale, folosite în mod obișnuit ca centre de evacuare în situații de urgență.
Toate avertismentele de tsunami au fost între timp ridicate de-a lungul Mării Japoniei, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul unui astfel de eveniment.
Situată pe Cercul de Foc al Pacificului, Japonia este una dintre ţările cele mai expuse riscurilor seismice din lume.
În 2011, Japonia a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 9,0 care a produs un tsunami nimicitor. Valurile au măturat comunitățile de coastă din nord-est și au ucis aproape 18.000 de oameni. Tsunami-ul a declanșat o topire nucleară la centrala electrică de la Fukushima, provocând cel mai grav accident nuclear de la Cernobîl, notează BBC.
SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.
Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).
Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.