Vinul roșu se află în centrul meniului de sărbători, dar chiar și câteva înghițituri pot duce la o durere de cap. Într-un studiu publicat în jurnalul Scientific Reports, preluat de San Francisco Chronicle, cercetătorii indică „vinovatul”: quercetina, care se găsește în multe fructe și legume, are gust amar și este utilizată ca supliment alimentar sau în băuturi și în alimente.
Experții de la University of California Davis (UC Davis) susțin că, până acum, „în mod greșiț”, motivul durerilor de cap au fost sulfiții și histaminele.
Studiul lor a indicat „adevăratul vinovat”: quercetina, care face parte dintr-un grup mai larg de compuși cunoscuți sub numele de flavonoli.
„În timp ce quercetina este un antioxidant renumit pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate și disponibil ca supliment, când este combinată cu vin, se transformă în glucuronidă de quercetină și blochează metabolisumul ”, a explicat Andrew Waterhouse, chimist și profesor emerit la UC Davis.
Acest lucru permite toxinei acelaldehidei să se acumuleze rapid, „provocând o durere de cap în decurs de 30 de minute până la 3 ore după unul sau două pahare, pentru anumite persoane”.
Persoanele care au o migrenă preexistentă sau o altă cefalee primară sunt de obicei mai susceptibile la o „durere de cap de vin roșu”.
„Acetaldehida este o toxină bine-cunoscută, substanță iritantă și inflamatorie”, a spus și autorul principal, Apramita Devi, cercetător postdoctoral la UC Davis. „Nivelurile ridicate de acetaldehidă pot provoca înroșirea feței, dureri de cap și greață“, subliniază experta.
Nivelurile de quercetină din vin variază în funcție de sticlă din cauza unor factori precum lumina soarelui, fermentația și îmbătrânirea care influențează cantitatea de antioxidanți din coaja strugurilor.
„Durerile de cap de vin roșu”, distincte de durerile de cap cauzate de mahmureală, i-au uimit și intrigat pe oamenii de stiință de secole.
Morris Levin, coautor și profesor de neurologie la University of California San Francisco (UCSF),, și-a exprimat speranța că cercetarea ar putea oferi alinare celor care suferă de „dureri de cap de vin roșu”.
Un studiu clinic, finanțat de Wine Spectator Scholarship Foundation și condus de UCSF, va fi desfășurat desfășurare pentru a determina dacă țintirea quercetinei sau acetaldehidei ar putea oferi un remediu.
Credem că suntem, în sfârșit, pe drumul cel bun pentru a explica acest mister vechi de milenii. Următorul pas este să îl testăm științific pe oamenii care dezvoltă aceste dureri de cap, așa că rămâneți pe fază!
Morris Levin:
Între timp, experții recomandă persoanelor predispuse la dureri de cap de la vin roșu să ia în considerare alternative, precum vinurile spumante, albe sau roze.
Unii medici sugerează, de asemenea, administrarea de analgezice sau antihistaminice înainte de a consuma vin, dar numai dacă se limitează consumul la unul sau două pahare.